Eşecul discuţiilor de fuziune dintre primele două mari bănci germane, Deutsche Bank AG şi Commerzbank AG, nu a fost "o surpriză", potrivit lui Raimund Roeseler, executiv în cadrul autorităţii de reglementare a pieţei financiare de la Berlin (Bafin), citat de Reuters.
Declaraţia lui Raimund Roeseler este prima reacţie publică a autorităţii cu privire la eşecul negocierilor de fuziune dintre cele două bănci, care au durat şase săptămâni şi au fost întrerupte luna trecută.
Băncile au pus eşecul discuţiilor pe seama riscurilor realizării tranzacţiei, a costurilor de restructurare şi cerinţelor de capital.
Băncile vor fi supuse în continuare presiunilor de reducere a costurilor, conform preşedintelui Bafin, Felix Hufeld.
Amintim că, spre finele lunii trecute, cele două bănci au anunţat: "După o analiză atentă, am ajuns la concluzia că această tranzacţie nu ar fi creat suficiente beneficii pentru a justifica riscurile suplimentare de execuţie, costurile de restructurare şi cerinţele de capital asociate cu o astfel de integrare de amploare".
În luna martie, Deutsche Bank şi Commerzbank confirmaseră că au lansat discuţii oficiale pe marginea unei eventuale fuziuni. Cele două bănci au circa 140.000 de salariaţi, iar sindicaliştii au avertizat că fuziunea ar fi generat până la 30.000 de disponibilizări.
Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi dat naştere unui gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 miliarde de euro. Entitatea astfel creată ar fi avut o cotă de 20% din piaţa de retail banking din Germania.
Conform sondajelor apărute în presa străină, peste 80% dintre salariaţii Commerzbank şi circa 70% dintre cei ai Deutsche Bank s-au opus fuziunii celor două bănci.
• Bafin analizează o eventuală erodare a standardelor de creditare în Germania
Bafin a dezvăluit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că analizează o eventuală erodare a standardelor de creditare bancară în Germania.
În aprilie, Bafin şi Bundesbank (banca centrală germană) au lansat un sondaj în acest sens, pe un eşantion de aproape 100 de instituţii financiare.
"O eventuală erodare a standardelor de creditare, coroborată cu reducerea provizioanelor de risc, poate genera o ameninţare la adresa stabilităţii financiare", a spus Roeseler, adăugând: "Prin urmare, ne uităm cu mai multă atenţie la acest lucru".
Roeseler a menţionat că, în Germania, există bănci "la terapie intensivă", dar nu a oferit detalii.