"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, şi UBS AG, cea mai mare instituţie de credit din Elveţia, sunt supuse unei anchete din partea autorităţilor de reglementare americane, care vor să afle dacă sistemele alternative de tranzacţionare operate de acestea ("dark pool") au oferit avantaje incorecte clienţilor traderi de înaltă frecvenţă din Statele Unite.
Cele două bănci de investiţii au anunţat că vor coopera în cadrul anchetei şi, totodată, că se confruntă cu procese în care sunt acuzate că au încălcat normele pieţei de capital din SUA, permiţându-le traderilor de înaltă frecvenţă să realizeze profituri importante în defavoarea investitorilor instituţionali, precum fondurile de pensii şi companiile de asigurări.
Sistemul "dark pool" a fost creat ca o alternativă la tranzacţiile bursiere "de suprafaţă". Acesta a câştigat tot mai mult teren, însă este criticat pentru opacitatea sa. "Dark pool"-urile sunt deţinute în general de societăţi de brokeraj, inclusiv de toate băncile majore. Participanţii la tranzacţiile derulate în acest sistem sunt anonimi, iar informaţiile privind transferurile cu acţiuni sunt ascunse până la finalizarea lor.
UBS a informat că anchetele care o privesc vin de la mai multe autorităţi: Securities & Exchange Commission (SEC - autoritatea pieţei de capital din SUA), Procuratura generală din New York şi Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare (FINRA).
Amintim că procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman, a intentat, luna trecută, un proces de fraudă în domeniul valorilor mobiliare împotriva băncii britanice "Barclays" Plc, acuzând-o că le-a oferit în mod incorect avantaje clienţilor traderi de înaltă frecvenţă din Statele Unite. Dosarul priveşte sistemul alternativ de tranzacţionare "dark pool" LX Liquidity Cross, aparţinând "Barclays".