AUTORITĂŢILE DE LA KARACHI DAU ASIGURĂRI Economia Pakistanului nu va suferi de pe urma cutremurului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 octombrie 2005

Ţintele bugetare vor fi uşor afectate

Economia Pakistanului îşi va menţine creşterea solidă, chiar şi după cutremurul cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, care s-a produs sîmbătă. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimul secol, produs în Pakistan, însă economia nu va avea de suferit pentru că regiunile industriale nu au fost afectate de distrugeri puternice, spun oficialii acestui stat. "Vor fi unele consecinţe nefavorabile asupra ţintelor bugetare, însă economia în creştere va absorbi acest şoc", a declarat Asfaque Hasan Khan, consilier al ministrului finanţelor. Acesta a adăugat: "Toţi macroindicatorii se ridică la nivelul aşteptărilor guvernului, veniturile cresc, exporturile sînt în expansiune, iar sectorul indus-trial a avut o evoluţie ascendentă în trimestrul încheiat la 30 septembrie".

Premierul Shaukat Aziz anticipa, în această lună, că economia de 95 de miliarde de dolari a Pakistanului va creşte cu 7% în 2005, după expansiunea de 8,4% din 2004. Aceasta este urmarea faptului că guvernul vinde active şi permite realizarea investiţiilor străine în zonă. Totuşi, unii analişti sînt de părere că va fi afectată creşterea economică, aceasta urmînd să ajungă la 6,75%, adică cu 0,25% mai puţin decît anticipează Executivul.

Guvernul preconizează un deficit fiscal de 3,8% din PIB pentru anul care se încheie la data de 30 iunie, faţă de cel de 3,3% înregis-trat în anul precedent. Veniturile bugetare sînt previzionate la 690 miliarde de rupii (12 miliarde de dolari), comparativ cu 590 miliarde în anul precedent.

"Dacă cutermurul a zguduit zonele industriale, cum sînt centrele economice Karachi, Lahore sau Faisalabad, atunci activităţile economice au primit o zdruncinătură, rezultînd în efecte asupra cifrelor bugetare", mai spune Hasan Khan.

În urma cutremurului de sîmbătă au decedat circa 30.000 de persoane, potrivit datelor preliminare. În aceste condiţii, este posibil ca statul să-şi majoreze cheltuielile, iar ajutoarele străine să fie semnificative.

"Este dificil să stabileşti volumul pierderilor, însă ne aşteptăm ca aceste fonduri guvernamentale să fie utilizate pentru zonele afectate, cu impact asupra ţintelor bugetare", declară Arif Habib, director executiv al "Arif Habib Investments", societate care administrează active în valoare de 268 de milioane de dolari în Karachi.

De menţionat că, în prima parte a zilei de ieri, indicele major al pieţei din Pakistan a scăzut cu numai 0,5%, cel mai important declin cunoscîndu-l acţiunile "Pakistan Petroleum" Ltd., al doilea explorator de petrol din ţară. Karachi Stock Exchange (Bursa de Valori din Karachi) şi-a început şedinţa cu o oră întîrziere. Acţiunile din domeniul asigurărilor nu au avut de suferit, întrucît în Pakistan majoritatea persoanelor nu are dezvoltată cultura asigurărilor de viaţă sau proprietate.

În ceea ce priveşte sprijinul extern, Banca Mondială anunţa, la finele săptămînii trecute, că va oferi Pakistanului un credit de 20 de milioane de dolari pentru reconstrucţie. Banca Asiatică pentru Dezvoltare a promis, la rîndul său, 10 milioane pentru reabilitare, în următoarele două-trei luni. Per total, Pakistanul ar putea primi asistenţă financiară din exterior de 150 milioane de dolari, spun specialiştii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb