Autorităţile reorientează mişcarea sportivă

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 octombrie 2017

Autorităţile reorientează mişcarea sportivă

Sportul de mare performanţă autohton are mari probleme în continuare, chiar dacă în ultimele două săptămâni a obţinut trei performanţe extraordinare la canotaj (două medalii de aur la Campionatul Mondial) şi tenis de masă (medalie de aur obţinută de echipa feminină la Campionatul European). Situaţia este departe de a fi bună, dinspre Comitetul Olimpic şi Sportiv Român răzbate un ton pesimist înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, chiar şi contraperformanţa de la Rio, unde am obţinut cel mai mic număr de medalii din ultimii 50 de ani, pare greu de egalat. Pe acest fond autorităţile par dispuse să reorienteze sportul către mişcarea de masă, aşa cum ar fi şi firesc, şi nu doar să finanţeze marea performanţă.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca şi-a manifestat dorinţa ca sportul universitar să redevină "ce a fost odată" cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea "Transilvania" din Braşov anunţând câteva modificări legislative în acest sens: "Ca ministru al Tineretului şi Sportului, vă îndemn să vă implicaţi în cât mai multe proiecte destinate tinerilor, să fiţi parte a deciziilor prin intermediul organizaţiilor studenţeşti şi de tineret, să vă faceţi cunoscută opinia, şi să nu vă daţi niciodată bătuţi. În această perioadă, MTS lucrează la Legea tineretului, în aşa fel încât drepturile să vă fie recunoscute, să aveţi acces egal la oportunităţi şi să simţiţi că, într-adevăr, opinia voastră contează. Mi-aş dori enorm ca sportul universitar să mai fie ce a fost odată, să văd mai multă mişcare, mai multe ramuri sportive. Dragi studenţi, respectaţi-vă profesorii, ei sunt părinţii care vă ghidează parcursul în viaţă".

Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a anunţat că premierul Mihai Tudose a dispus modificarea legislaţiei astfel încât membrii Invictus Team România (echipă formată din militari răniţi în teatrele de război) să poată fi asimilaţi celorlalţi sportivi care reprezintă ţara noastră la competiţiile internaţionale: "Aveţi din partea noastră toată susţinerea, din toate punctele de vedere. Vă adresez cuvântul de salut al prim-ministrului care a dispus modificarea legislativă pentru ca această echipă nemaipomenită să poată fi asimilată celorlalţi sportivi care ne reprezintă peste hotare la competiţiile sportive, să fiţi asimilaţi campionilor mondiali, campionilor olimpici, pentru că asta sunteţi. Astăzi, aici, închidem jocurile Invictus de la Toronto, dar începem pregătirea pentru Australia, pentru că trebuie să mergem acolo şi să demonstrăm că România ştie să se bată pentru ceea ce are mai bun, în speţă pentru mândria sa de ţară, pentru mândria sa de membru cu drepturi depline alături de toate celelalte ţări". Ţara noastră a fost reprezentată, în premieră, la Invictus Games Toronto - 2017, în perioada 23 - 30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniţi sau invalizi, la şapte discipline sportive - tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăţi, canotaj în sală la simulator, volei din şezut şi ciclism. Echipa formată din Ionuţ Butoi, Dorin Petruţ şi Nicuşor-Augustin Pegulescu, a câştigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound, la Toronto, iar Ionuţ Butoi a obţinut şi medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

La începutul lunii septembrie, Senatul a adoptat Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 privind modificările şi completarea legii educaţiei fizice si sportului nr.66/2000. Prin aprobarea actului normativ autorităţile administraţiei publice locale pot aloca sume pentru finanţarea activităţii sportive, în limita a minim 5% din bugetul aprobat. Imediat au apărut voci care au susţinut că aceşti bani trebuie dedicaţi în special sportului de masă, către copii şi juniori, şi nu să fie direcţionaţi către echipe profesioniste de fotbal, handbal sau baschet , care, cu mici excepţii, nu au niciun fel de performanţă.

Până la urmă o încurajare a sportului de masă nu ar face decât să mărească baza de selecţie pentru sportul de înaltă performanţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb