AUTOSTRĂZILE CRESC PIAŢA DINAMITEI DE LA FĂGĂRAŞ Nitramonia "explodează" în opt companii mai mici

Laura Serghei
Ziarul BURSA #Companii / 10 februarie 2004

Directorul executiv al societăţii, Mihai Tînjală, susţine că acţionarii au decis divizarea societăţii deoarece mai multe companii străine sînt interesate să se asocieze în producţia de explozibili şi azotaţi

Piaţa explozibililor este de aşteptat să crească la 15 milioane de dolari, o dată cu demararea lucrărilor la autostrăzi

"Nitramonia" Făgăraş, unul dintre cei mai mari producători de explozivi şi azotat de amoniu poros, se va diviza în opt societăţi pe acţiuni, cu obiecte diferite de activitate. Divizarea este determinată de faptul că partenerii străini ai societăţii vor să investească în producţia de explozivi şi azotaţi, doar cu condiţia ca aceste societăţi să funcţioneze distinct.

Mihai Tînjală, directorul executiv al "Nitramonia", ne-a declarat: "În România începe construcţia de autostrăzi şi esti-măm o creştere a sectorului de explozibil de la 5 milioane de dolari la 15 milioane de dolari. Avem parteneri externi interesaţi să investească, şi vă dau doar cîteva exemple: < Nitromag > Germania, care este cel mai mare producător din Centrul Europei, < Northhydro > şi o altă firmă importantă libaneză". Dom-nia sa spune însă că firma "S&T Oil Equipment and Machinery" Ltd, acţionarul majoritar al "Nitramonia", îşi va păstra minim 51% la companiile care au stîrnit interesul investitorilor. Procesul de divizare al "Nitramonia" are drept scop creş-terea eficien-ţei prin pătrunderea pe noi pieţe de desfacere, precum şi creşterea productivităţii prin dimensionarea forţei de muncă la strictul necesar. "Singura posibilitate de eficientizare a socie-tăţii este divizarea, care a fost propusă chiar şi înainte de privatizare. < Nitramonia > este o societate mare, iar costurile sînt foarte greu de urmărit, de aceea am recurs la această soluţie", a precizat directorul executiv al societăţii. Noile societăţi vor activa în domenii diferite, respectiv producţia de bază de explozibili şi azotat de amoniu poros, întreţinere şi reparaţii, servicii hoteliere şi turistice, în hotelul "Floarea Reginei", producţia agroalimentară, desfăşurată în serele societăţii, servicii de pro-iectare tehnologică, studii de dezvoltare şi activităţi de trans-porturi rutiere de mărfuri şi pe calea ferată uzinală.

Divizarea se face prin împărţirea patrimoniului "Nitramonia", care nu îşi încetează existenţa, între cele şapte noi societăţi, fără însă ca acestea să preia creanţele, datoriile şi pierderile societăţii-mamă. Divizarea se va realiza simetric, astfel că ac-ţionarul majoritar, respectiv "S&T Oil Equipment and Machinery" Ltd va păstra cota de 79,05% din capitalul fiecărei noi societăţi, SIF "Transilvania" va deţine 13,92% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari minoritari vor deţine împreună o cotă de 7,01% din acţiunile noilor societăţi.

"Nitramonia" are datorii totale de 1.500 miliarde de lei, iar recent şi-a transformat 300 de miliarde de lei din datoriile către "Distrigaz" şi "Electrica" în ac-ţiuni. Conducerea "Nitramonia" încearcă să transforme în acţi-uni şi datoriile către "Transgaz", în valoare de 80 miliarde de lei. "Societatea mai are de încasat creanţe în sumă de 300 miliarde de lei, din perioada în care a fost în portofoliul APAPS, dar nu prea mai sînt şanse să recuperăm aceşti bani", a precizat Mihai Tînjala.

"Nitramonia" a realizat în anul 2003 venituri estimate de 17 milioane de dolari, din care cea mai mare parte, rezultată din vînzarea producţiei de azotat de amoniu poros şi de explozivi. Pentru anul curent, domnul Tân-jală crede ca "Nitramonia" va încasa aproximativ 20 mili-oane de dolari şi va obţine un profit de 1,5 milioane de dolari. Societatea a fost privatizată în martie 2003, cînd "Fletcher Group" Llc a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la APAPS. În iulie, după mari dez-văluiri în presă privind această societate, contractul de privatizare a fost cesionat companiei americane "S&T Oil Equipment and Machinery" Ltd., reprezentată de cetăţeanul american de origine română Valerian Simirică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb