Avantajele rezervărilor early booking în contextul inflaţiei şi crizei economice

M.C.
Miscellanea / 12 ianuarie 2023

Avantajele rezervărilor early booking în contextul inflaţiei şi crizei economice

Cele mai bune oferte early booking sunt până la 31 ianuarie

Turiştii români încă percep vacanţele ca pe o prioritate, lucru extrem de benefic atât pentru sănătatea psihicului, cât si pentru cea fizică

Rezervările early booking reprezintă în continuare o variantă bună pentru că astfel îţi asiguri locul la un tarif redus, mai ales în contextul în care este posibil să mai asistăm la majorări de preţuri la primăvară, în funcţie de cum evoluzează rata inflaţiei

Potrivit consultanţilor Travel Planner, 2023 va fi un an bun pentru vacanţe, în special pentru turiştii care rezervă în sistem early booking şi beneficiază de reduceri consistente, arată un comunicat remis redacţiei. Turiştii trebuie să ştie că pe fondul inflaţiei şi al nesiguranţei determinate de evenimentele din ultimii trei ani, preţurile au crescut, însă datorită rezervărilor early booking, pot acoperi rata inflaţiei şi alte majorări de tarife.

Potrivit sursei, ofertele pentru vara anului 2023 au apărut deja din luna noiembrie, pentru destinaţii precum Bulgaria, dar şi Grecia sau Turcia. Dar care sunt beneficiile acestor oferte şi de ce turiştii ar trebui sa cumpere o vacanţă early booking, mai ales în această perioadă, când subiectul preţurilor aflate în creştere este într-o continuă dezbatere?

Ce trebuie să reţinem despre ofertele early booking 2023

> au preţuri mai bune şi-şi asigură rezervarea în perioada preferată şi la hotelul dorit

> implică achitarea unor avansuri avantajoase, de până la 10-20% din valoarea pachetului de vacanţă şi conţin o serie de condiţii superflexibile, care îţi permit să nu pierzi banii cheltuiţi

> e bine să le iei până la 31 ianuarie, atunci când sunt cele mai bune reduceri tip early booking.

În plan turistic, anul 2022 a fost un an bun, căci oamenii au ales să plece în vacanţă în număr cel puţin la fel de mare sau chiar mai mare comparativ cu anii precedenţi, tocmai pentru că au fost restrictionaţi în perioada pandemiei.

"Aşa cum s-a întâmplat în mai toate sectoarele, şi în turism preţurile au parcurs câteva trepte de creştere, situaţie observată de majoritatea celor care au ales totuşi să plece într-o vacanţă, chiar dacă veniturile au rămas poate aceleaşi. Practic, turiştii români încă percep vacanţele ca pe o prioritate, lucru extrem de benefic atât pentru sănătatea psihicului, cât si pentru cea fizică. Ofertele de tip early booking 2023 reprezintă, în continuare, un deal profitabil de care poţi beneficia dacă te mobilizezi din timp", subliniază Sebastian Constantinescu, director general Travel Planner.

Ce înseamnă early booking

La începutul fiecărui sezon, hotelierii au nevoie de resurse financiare pentru a deschide hotelurile. Salarii, reparaţii, investiţii, credite, contracte, aprovizionare - toate pentru a obţine fondurile atât de necesare pregătirilor.

Vom exista şi oferte super last minute dar nu ştim dacă acestea vor fi la hotelul pe care îl doreşti, în perioada pe care o vrei sau pentru tipul de cameră preferat.

În plus, pentru un hotelier este extrem de important din punct de vedere operaţional să ştie care va fi gradul de ocupare cu mai mult timp înainte, pentru a se organiza şi pentru a reuşi să-şi planifice mai bine afacerea şi în acest fel va putea oferi servicii mai bune. Ofertele de tip early booking îţi oferă o reducere suplimentară dacă eşti dispus să achiţi cel puţin un avans, de multe ori, extrem de convenabil (achiţi chiar şi 10% din valoarea pachetului, urmând să poţi plăti restul la vară). În general, cu cât plăteşti mai devreme, cu atât reducerea este mai mare. Practic, în cazul ofertelor early booking, toată lumea are de câştigat, subliniază sursa citată.

Când să achiziţionezi o ofertă early booking şi care sunt reducerile de care poţi beneficia

Pentru sezonul de vacanţe 2023, în mod special pentru concediile pe litoralul bulgăresc, dar şi pentru alte destinaţii precum Grecia, Turcia, se remarcă în prezent un prag de reduceri importante pentru early booking, până pe 31 ianuarie. Lunile februarie-martie, dar şi o anumită perioadă din aprilie, mai vin cu oferte în acest sens, însă de regulă nu atât de avantajoase precum cele din decembrie-ianuarie. Evaluând cererea foarte mare din vara anului 2022, este posibil ca în 2023 tendinţa să se păstreze, motiv pentru care ofertele early booking sunt, într-adevăr, avantajoase.

Mai mult, există şanse ca preţurile să crească din nou în primăvară, aşa cum s-a întâmplat şi în 2022, când unele hoteluri au ridicat tarifele în a doua tranşă, din cauza inflaţiei, a preţurilor de la gaze etc.

Reducerile early booking sunt între 10% şi 30%, însă pot ajunge până la 35%, în funcţie de hotel şi de destinaţie. Cu cât rezervi mai devreme, cu atât reducerea este, în general, mai mare.

Avantaje early booking 2023

Avantajul 1: Cel mai mare avantaj al ofertelor early booking este preţul bun pe care îl plăteşti

O vacanţă achiziţionată prin early booking implică, întâi de toate, costuri mai avantajoase. Faptul că hotelierii au crescut preţurile pentru vacanţele în Bulgaria precum şi pentru alte destinaţii este o certitudine, însă aceste creşteri s-au remarcat nu numai aici, ci în mai toate destinaţiile şi în toate sectoarele.

Începutul anului 2022 a venit cu o întreagă serie de incertitudini: final de pandemie, ridicarea ultimelor restricţii, războiul din Ucraina, criză, inflaţie şi implicit creşterea preţurilor pentru resurse şi servicii.

Lumea a cumpărat vacanţe destul de mult în regim last minute, pentru că nimeni nu ar fi putut să anticipeze ce urma să se întâmple, însă cu toate acestea, cererea a fost una foarte mare, în mod special pe litoralul bulgăresc, o variantă foarte confortabilă atât pentru familiile cu copii, cât şi pentru celelalte tipuri de turişti. Litoralul vecinilor bulgari se află în topul destinaţiilor turistice alese de către turiştii români, graţie apropierii faţă de casă, a drumului scurt şi a serviciilor bune, cu cazare în regim all inclusive.

Avantajul 2: Siguranţa preţului prin ofertele early booking, indiferent de potenţialele scumpiri ulterioare

Se întâmplă, de multe ori ca hotelierii să crească preţurile de la un an la altul (motivele fiind cerere crescută, investiţii). Dar dacă ai cumpărat deja un pachet early booking, te bucuri în continuare de vacanţa ta la un preţ mai mic, fără costuri suplimentare. Ultimii ani ne-au demonstrat că astfel de creşteri ale preţurilor pot apărea, influenţate fiind de o mulţime de factori economici. Un exemplu poate fi staţiunea Albena, unde hotelierii au crescut preţurile de 3 ori în 12 luni.

De aceea, un pachet early booking îţi oferă siguranţa unei vacanţe la un preţ deja stabilit, indiferent de scumpirile care vor avea sau nu loc lunile următoare. În plus, orice pachet cumpărat în perioada early booking are aceleaşi atribute de siguranţă şi calitate precum unul achiziţionat în plin sezon.

Avantajul 3: Siguranţa locului la hotelul preferat, printr-o ofertă early booking

Ai certitudinea că prinzi loc şi chiar un anumit tip de cameră la hotelul tău preferat, lucru care în plin sezon are şanse să nu se întâmple. Trebuie să ţii cont că există anumite perioade preferate de către turiştii români, dar şi anumite hoteluri preferate. De cele mai multe ori, hotelurile cu servicii bune din destinaţiile populare îşi epuizează disponibilitatea devreme.

De aceea, recomandăm turiştilor să încerce ofertele early booking pentru vacanţa pe care o aşteaptă. Pe măsură ce înaintezi în sezon, din ce în ce mai multe variante devin indisponibile.

Avantajul 4: Condiţii de rezervare superflexibile - nu pierzi niciun ban

O agenţie de turism credibilă îţi va oferi la achiziţionarea unei oferte early booking şi o serie de condiţii de rezervare superflexibile, astfel încât să ai siguranţa că nu pierzi niciun ban. Practic, în cazul în care eşti nevoit să anulezi vacanţa, vei primi un voucher pe care-l vei putea folosi pentru rezervarea unei alte vacanţe prin intermediul acestei agenţii.

Travel Planner are în portofoliu zeci de oferte early booking pentru vacanţe Bulgaria, Grecia şi Turcia, care includ şi aceste condiţii superflexibile, printre care şi posibilitatea de a achita în rate, plus termene de plată avantajoase. Mai mult, sunt unele hoteluri care pot să-ţi ofere un voucher în anumite situaţii excepţionale, precum îmbolnăvirea celui mic pe perioada vacanţei. Astfel, vei avea la îndemână acest beneficiu prin care poţi anula gratuit vacanţa curentă şi de care te vei putea folosi ulterior pentru cazare, în respectivul sezon touristic, se mai arată în comunicat.

Avantajul 5: Îţi poti planifica vacanţa din timp

Nu sunt puţini aceia care trebuie să comunice la birou din timp perioadele în care-şi vor lua concediu. Pentru cei mai organizaţi, acest lucru poate fi considerat un avantaj, în timp ce pentru cei mai spontani, poate fi văzut drept un inconvenient. Dacă trebuie să-ţi planifici concediile încă de la începutul anului, vacanţele early booking sunt pretextul perfect. În acest fel, ai suficient timp la dispoziţie pentru a-ţi organiza vacanţa în cel mai mic detaliu, fără să fii pe fugă.

Ce trebuie să urmăreşti când îţi cumperi o vacanţă early booking

Dacă te-ai hotărât că acest tip de vacanţă este cel care ţi se potriveşte, trebuie să ţii cont de câteva aspecte.

1. O agenţie de turism care să-ţi ofere siguranţă

Trebuie să îţi alegi cu atenţie agenţia de turism, întrucât o vacanţă nu este un produs pe care ţi-l cumperi dintr-un magazin şi pe care îl poţi duce imediat acasă. Practic, plăteşti pentru o hârtie şi beneficiezi de servicii mult mai târziu. Verifică dacă agenţia are licenţa de turism emisă de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi dacă are asigurare împotriva insolvenţei. Caută numele agenţiei online, verifică-i vizibilitatea, site-ul şi conturile de social media. Caută discuţii pe forumuri în care turiştii îşi împărtăşesc impresiile despre această agenţie.

Travel Planner, de exemplu, are peste 15 ani vechime în România, perioadă în care a organizat peste 50.000 de vacanţe şi a primit peste 28.000 de recenzii reale de la clienţi. Fireşte, mai sunt multe agenţii cu această experienţă sau mai mult, fiecare pe nişa ei.

2. O ofertă calitativă, fără costuri ascunse

Compară oferta agenţiei alese cu alte oferte şi nu te lăsa păcălit de preţurile mai mici. Dacă preţul este suspect de mic, iar agenţia este necunoscută, îţi recomandăm să alegi o variantă mai sigură. Asigură-te că ai înţeles ce taxe sunt sau nu sunt incluse în preţ. Fii atent la costurile ascunse! În cazul în care există costuri suplimentare, acestea trebuie menţionate clar.

Nu uita să-ţi închei o asigurare storno, cu ajutorul căreia vei evita eventualele penalizări din cauza anulării sau amânării vacanţei. Ia-ţi toate măsurile de precauţie pentru că nu poţi anticipa niciodată ce se poate întâmpla în câteva luni.

O altă variantă convenabilă - ofertele last minute

Dacă ofertele early booking nu ţi se potrivesc şi preferi să fii mai spontan, poţi alege ofertele last minute. Acestea apar, de regulă, cu câteva zile înainte de plecarea în vacanţă. Poţi obţine câteodată chiar şi aceleaşi reduceri ca în perioada de early booking, însă oferta ar putea să nu mai fie la fel de variată. Aceste oferte apar atunci când hotelurile au disponibilitate mai mare şi merg pe principiul că fiecare noapte nevalorificată reprezintă o pierdere. Însă, dacă hotelul care îţi place este extrem de popular, ai foarte puţine şanse să găseşti o ofertă last minute bună, exact în perioada pe care ţi-o doreşti, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb