AVAS a încheiat un act adiţional cu Mittal Steel

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 martie 2007

Guvernul a mandat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) să încheie un contract adiţional cu Mittal Steel Galaţi la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiat cu Sidex Galaţi. Acest act adiţional, negociat între AVAS şi Mittal Steel pe parcursul mai multor luni, soluţionează două clauze contractuale asupra aplicării cărora existau puncte de vedere diferite.

Prima era obligaţia la plată de către AVAS a sumei de 49,3 milioane dolari ca urmare a deciziei Curţii de Arbitraj de la Londra.

Cea de-a doua reprezenta suma de 77,9 milioane dolari pe care AVAS era pasibil să o plătească conform unui raport al firmei de audit Price Waterhouse Coopers.

Astfel, suma totală pe care AVAS ar fi fost pasibil să o plătească se ridică la 127,2 milioane de dolari.

În urma negocierilor pe care AVAS le-a purtat cu Mittal Steel s-a convenit însă reducerea sumei pe care statul roman o va plăti societăţii la 24 de milioane de dolari. Această sumă va fi plătită în zece tranşe egale lunare începând cu 1 aprilie 2007.

Această înţelegere stinge oricare pretenţie ulterioară a Mittal Steel faţă de prevederile contractuale. Înţelegerea între părţi prevede că statul român nu va acorda nici un fel de alte sume suplimentare ca urmare a relaţiei contractuale între cele două părţi.

Informaţii de background

Cele două chestiuni asupra cărora existau puncte de vedere diferite între AVAS şi Mittal Steel se refereau la despăgubirile rezultate din variaţia indicatorilor specifici şi la sumele stabilite ca obligaţii ale Societăţii Sidex faţă de Sidex Internaţional, obligaţii stabilite de Curtea de Arbitraj de la Londra.

Prima se referea la decizia Curţii de Arbitraj de la Londra care obliga AVAS, cu titlul executoriu, la plata sumei de 49,3 milioane de dolari.

Cea de-a două viza indicatorii specifici, care reprezintă orice diferenţă în situaţia financiară şi patrimonială a societăţii Mittal Steel între momentul semnării contractului (31.12 2000) şi perfectarea definitivă a tranzacţiei (15.11.2001).

Suma maximă care ar fi putut fi solicitată de Mittal Steel conform acestei clauze contractuale este de 77, 9 milioane USD, în condiţiile în care Sidex înregistra pierderi de până la un milion de dolari pe zi.

Având în vedere aceste două posibile pretenţii care însumau 127,2 milioane USD, Guvernul a mandatat AVAS pentru încheierea unui contract adiţional cu Mittal Steel Galaţi la contractul de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiat cu Sidex Galaţi.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb