AVAS cere majorarea bugetului cu 25,1 milioane de lei pentru cheltuieli de reprezentare la ICSID

C.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 ianuarie 2012

AVAS cere majorarea bugetului cu 25,1 milioane de lei pentru cheltuieli de reprezentare la ICSID

AVAS cere Guvernului suplimentarea bugetului instituţiei din acest an cu suma de 25,1 milioane lei, aferentă cheltuielilor necesare reprezentării României în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a ICSID.

În dosarele aflate pe rolul ICSID (Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii), AVAS reprezintă interesele României ca instituţie publică implicată în procesul de privatizare. Potrivit AVAS, "valoarea cu care urmează a fi suplimentat bugetul instituţiei reprezintă în principal taxe arbitrale, onorarii pentru serviciile de asistenţă juridică şi reprezentare internaţională a intereselor ţării noastre în faţa instanţei arbitrale de către consorţiile formate din case de avocatură româneşti şi străine precum şi contravaloare cheltuieli servicii (audieri, traduceri, expertize specializate, servicii de curierat)".

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern iniţiat de AVAS, instituţia nominalizează cele patru dosare de la ICSID şi sumele restante. Astfel, pentru serviciile efectuate în dosarul arbitral ARB/06/01 în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011 au fost emise facturi în valoare de aproximativ 2,15 milioane lei, neachitate din cauza lipsei banilor.

În acest dosar, Spyridon Roussalis, asociatul unic al Continent Marine Enterprise Import Export a formulat o cerere de arbitrare având ca obiect prejudiciul pretins cauzat acestuia de statul român întrucât nu a putut beneficia de investiţiile efectuate în societatea privatizată, motivat şi de existenţa unor litigii aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti din România.

Pretenţiile lui Roussalis au inclus şi o cerere de despăgubiri cu privire la daunele materiale suferite în cuantum de peste 145 milioane dolari.

Consorţiul mandatat să reprezinte interesele României în acest litigiu a fost format din societăţile de avocaţi CMS Cameron McKenna şi Winston & Strawn LLP. Atât pretenţiile lui Roussalis împotriva statului român, cât şi o cerere formulată de AVAS au fost respinse, iar Roussalis a fost obligat să suporte cheltuielile statului român în proporţie de 60%, respectiv 6,3 milioane euro.

În dosarul ARB/07/13, compania S&T Oil a solicitat despăgubiri pentru pretinse acte de expropriere nelegală săvârşite prin intermediul AVAS în legătură cu investiţia sa în România, constând în participarea companiei ca acţionar la ICMUG. Principala susţinere a S&T Oil în faţa ICSID a fost că preluarea de către AVAS a proprietăţii asupra acţiunilor deţinute de companie la ICMUG, în urma rezilierii contractului de privatizare, ar fi fost nelegală.

Consorţiul format din firmele de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi White & Case LLP a fost selectat pentru asistenţă şi reprezentare juridică în acest dosar, în acest caz nefiind menţionate restanţe.

Tribunalul arbitral a dispus închiderea dosarului ca urmare a neachitării de către reclamant a avansurilor din costurile arbitrale stabilite.

Cele două dosare, ARB/06/01 şi ARB/07/13, în prezent soluţionate, au fost preluate de AVAS de la Ministerul Finanţelor.

Pe rolul curţii de arbitraj s-a constituit în anul 2010 dosarul ARB/10/13, iar pentru serviciile de asistenţă juridică efectuate (cheltuieli pentru perioada ianuarie-martie 2011, noiembrie 2011; onorarii asistenţă juridică pentru perioada noiembrie-decembrie 2011) au fost emise facturi în valoare de aproximativ 450.000 lei, neachitate de AVAS, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti.

Pentru serviciile de asistenţă juridică ce urmează să fie prestate în cursul anului 2012, cât şi o eventuală solicitare de achitare a taxei arbitrale, AVAS estimează un necesar de circa 12,04 milioane lei.

În acest dosar, reclamanţii sunt Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants, Inc. Alfa El Corporation, care invocă faptul că România ar fi încălcat drepturile asupra investiţiilor pe care le-au efectuat în activitatea de distribuţie a presei prin intermediul Rodipet, precum şi în sectorul imobiliar. Asistenţa şi reprezentarea juridică în acest dosar sunt reprezentate de consorţiul format din firmele de avocatură Lalive Avocats şi Leaua & Asociaţii.

Cel de-al patrulea dosar de la ICSID, ARB/10/22, vizează cererea de arbitraj formulată de Omer Dede şi Elhuseyni Serdar în contradictoriu cu AVAS şi Guvernul României, în legătură cu nerespectarea de către autorităţile statului român a contractului de privatizare la IMUM SA Medgidia.

Pentru serviciile de asistenţă juridică efectuate în acest dosar (onorarii asistenţă juridică pentru perioada octombrie-noiembrie 2011) au fost emise facturi în valoa-re de aproximativ 157.000 lei, neachitate de AVAS, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti.

Totodată, pentru serviciile de asistenţă juridică care vor fi prestate în cursul acestui an, cât şi o eventuală solicitare de achitare a taxei arbitrale, AVAS estimează un necesar de circa 10,3 milioane lei lei.

Serviciile de asistenţă şi reprezentare sunt furnizate de consorţiul format din Ţuca Zbârcea şi Asociaţii şi Freshfields Bruckhaus Deringer LLP (Freshfields).

Reprezentanţii AVAS precizează în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Mediafax, că ins-tituţia nu dispune de bani pentru cheltuielile indispensabile reprezentării României în astfel de litigii, având conturile blocate ca urmare a executării silite declanşate în special de păgubiţii Fondului Naţional de Investiţii, dar şi de alţi creditori.

În cazul în care această situaţie continuă, există riscul ca România să nu fie reprezentată sau să fie reprezentată necorespunzător în faţa Curţii de Arbitraj Internaţionale a ICSID.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb