AVAS despre privatizarea Antibiotice: "Vânzarea prin Bursă - o soluţie mai proastă decât licitaţia cu strigare"

Adina Ardeleanu, Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 februarie 2008

Sindicatele speră ca prin "Antibiotice" să "vindece" AVAS de privatizările cu junghiuri...

Sindicatele speră ca prin "Antibiotice" să "vindece" AVAS de privatizările cu junghiuri...

Conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) susţine că va continua, conform calendarului, vânzarea companiei Antibiotice Iaşi prin licitaţie publică, în ciuda deciziei Curţii de Apel Iaşi care a admis cererea sindicaliştilor de a suspenda hotărâ­rea de Guvern care stabilea metoda de vânzare.

AVAS susţine într-un răs­puns adresat ziarului BURSA că este acoperită de lege pentru a continua vânzarea: "Procesul intentat Guvernului României de către sindicatele Antibiotice Iaşi - în care AVAS nu are calitate procesuală - nu s-a finalizat, ci urmează o nouă etapă la Înalta Curte de Casaţie şi Jus­tiţie. Prin decizia Curţii de Apel, care nu este definitivă şi irevocabilă, s-a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern din 19 noiembrie 2007 care stabilea metoda de privatizare a S.C. Antibiotice S.A. Iaşi şi abroga vechiul HG care reglementa privatizarea companiei Antibiotice S.A. Iaşi. Procesul de privatizare nu a fost suspendat şi continuă conform calendarului anun­ţat".

Sindicatele au contestat în instanţă modul în care Guvernul a ales să-şi vândă acţiunile, criticându-l că nu este interesat de soarta societăţii. Sindicatele şi-au argumentat criticile prin faptul că selectarea prin licitaţie a noului proprietar nu permite AVAS să negocieze anumite clauze esenţiale pentru continuarea activităţii societăţii.

Şi alte voci au susţinut că soluţia licitaţiei nu este tocmai cea mai potrivită, statul putând alege mai degrabă soluţia vânzării pachetului prin Bursă sau chiar prin negociere directă.

În replică, AVAS susţine că are drept principal obiectiv acela de a obţine un preţ cât mai bun din vânzarea acţiunilor societăţii.

Soluţiile de privatizare- negocierea directă şi licitaţia cu strigare au fost criticate, în mod constant, în ultimii cincispreze ani, pentru că ele, în general, creau condiţiile unor privatizări netransparente cu scopul sa fie favorizaţi anumiţi investitori.

Scandalurile care s-au iscat de-a lungul anilor în jurul insituţiei cu reponsabilităţi în privatizare (fie că s-a numit FPS, APAPS, iar, mai nou, AVAS), au creat impresia publică că asistăm la principalul focar de corupţie din ţara noastră, multe privatizări fiind ulterior anchetate de procurori. Plecând şi de aici, specialiştii pieţei de capital au criticat modul în care statul a ocolit piaţa bursieră în procesul de privatizare al marilor companii, chiar şi atunci când acestea erau listate, cum este şi "Antibiotice". Observaţiile lor au fost preluate de ziarul BURSA care le-a transmis mai departe Autorităţii pentru Valoricarea Activelor Statului.

Conducerea AVAS spune că, în cazul privatizării Antibiotice, vânzarea prin intermediul pieţei de capital ar fi fost o soluţie mai proastă decât cea prin licitaţie cu strigare: "Preţul bursier este influenzat de procentul foarte mic din acţiunile Antibiotice care sunt tranzacţionate zilnic şi, prin urmare, nu este relevant. Media este de cca. 202.000 acţiuni tranzacţionate zilnic în ultimele 12 luni, ceea ce reprezintn 0,04% din numnrul total al acţiunilor societnţii (454.897.291). În plus, tranzacţiile pe bursn înregistrează fluctuaţii foarte mari, trendul BVB, în ultima perioadn fiind puternic descrescntor".

Nici succesul înregistrat de oferta statului în cazul Transgaz nu a sensibilizat AVAS, care consideră că cele două cazuri nu pot fi comparate: "În ceea ce priveşte comparaţia cu Transgaz, preciznm cn sunt două situaţii incomparabile. Transgaz a emis noi acţiuni şi s-a listat la bursn, pnstrând pachetul de control, scopul fiind capitalizarea şi nu vânzarea societăţii".

Chiar dacă cele două exemple nu pot fi comparate de pe poziţii de egalitate, din acest ultim răspuns transpare motivaţia care a stat la baza alegerii metodei privatizării: AVAS este interesată exclusiv de banii pe care îi va obţine pe Antibiotice, nu şi de soarta ulterioară a societăţii, confirmând indirect chiar criticile pe care i le aduc sindicatele.

Ce nu reuşeşte însă Guvernul sau AVAS să explice este urgenţa privatizării societăţii, pentru că dacă societatea avea nevoie de bani pentru investiţii, atunci statul putea proceda exact ca în cazul Transgaz. adică să emită noi acţiuni care să fie oferite investitorilor la Bursă şi astfel să controleze în continuare societatea, asigurâdu-i şi finanţarea investiţiilor.

Explicaţia ar fi că statul este cel care are nevoie urgentă de bani şi pentru asta este dispus chiar să rişte viitorul unei importante societăţi din industria noastră farmaceutică.

Sindicatele: "Inadmisibil ca însuşi Guvernul să nu respecte decizia instanţei!"

După anunţul AVAS că va ataca soluţia instanţei, iar, până la o decizie irevocabilă a Curţii Supreme, nu va stopa privatizarea prin licitaţie, sindicatele de la Antibiotice au reacţionat printr-un comunicat de presă:

"Sindicatul Liber Antibiotice Iaşi a luat cunoştinţă cu surprindere şi profundă indignare de conţinutul declaraţiei date de preşedintele AVAS, domnul Teodor Atanasiu, referitoare la efectele hotărârii judcătoreşti prin care s-a decis suspendarea HG 1400/2007 privind privatizarea SC Antibiotice SA Iaşi, prin metoda licitaţiei cu strigare. Considerăm că atitudinea preşedintelui AVAS, de a ignora dispoziţiile unei sentinţe executorii, încalcă în mod flagrant elemente fundamentale de drept şi aduce atingere autorităţii puterii judecătoreşti. Este absolut inadmisibil ca însuşi Guvernul României, care, conform Constituţiei, reprezintă puterea executivă, să nu respecte o hotărâre judecătorească, generând prin acest evident abuz suspiciuni întemeiate cu privire la legalitatea şi transparenţa procedurii de privatizare a SC Antibiotice SA Iaşi. Este obligatoriu ca procedurile de privatizare să fie sistate de urgenţă, în temeiul acestei hotărâri judecătoreşti executorie, iar în cazul în care AVAS va continua aceste demersuri ilegale, îşi va suma întreaga răspundere asupra consecinţelor juridice ulterioare".

Rezultatele producătorului de antibiotice

Valoarea preliminată a cifrei de afaceri netă obţinută de "Antibiotice" SA Iaşi, la finalul anului trecut, se ridică la 229.416.000 lei, în creştere faţă de anul 2006 cu 17%. Exprimată în euro, cifra de afaceri a fost de 68.479.000 euro, în creştere cu 23% faţă de anul 2006, ceea ce a permis menţinerea companiei farmaceutice ieşene pe locul nouă în top 10 producători farmaceutici prezenţi pe piaţa românească, cu o cotă de piaţă de 3,1%. În total vânzări, ponderea majoritară este deţinută de vânzările pe piaţa internă cu 211,6 milioane lei, în creştere cu 18,5% faţă de anul 2006. Veniturile din exploatare ale societăţii s-au ridicat la 236.642.708 lei, iar cheltuielile de exploatare nu au depăşit valoarea de 194.866.744 lei, astfel încât activitatea de exploatare s-a soldat cu un profit de 41.775.964 lei. Veniturile totale ale companiei au fost de 238.321.398 lei, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 201.703.905 lei, din diferenţa acestor indicatori rezultând o valoare brută a profitului de 36.617.493 lei, în creştere cu 22% faţă de profitul brut înregistrat la finele anului 2006. Conducerea companiei susţine că, pe fondul unei pieţe extrem de concurente, compania Antibiotice a urmărit, în anul 2007, o dezvoltare durabilă printr-o creştere economică sănătoasă a cifrei de afaceri, fundamentată pe consolidarea portofoliului de produse cu noi medicamente şi fidelizarea clienţilor săi: "În anul 2007, compania Antibiotice şi-a consolidat poziţia în rândul producătorilor de forme orale (capsule şi comprimate). Acest lucru a fost posibil ca urmare a dezvoltării forţei de vânzări, prin înfiinţarea unei noi Divizii de reprezentanţi comerciali şi prin abordarea de noi arii terapeutice. Trendul pozitiv al consumului a condus la creşterea cotei de piaţă fizică pentru comprimate de la 2,12% (2006) la 2,62% (2007) şi avansul cotei de piaţă pentru capsule de la 8,81% (2006) la 9,36% (2007)", se mai arată într-un comunicat de presă al "Antibiotice" SA Iaşi.

Calendarul privatizării. Antibiotice S.A. Iaşi

24 decembrie 2007 - Lansare la privatizare (publicare anunţ);

14 ianuarie 2008 - punerea în vânzare a Dosarului de prezentare;

14 ianuarie - 16 martie 2008 - perioada de consultare a Camerei de date;

17 martie 2008, ora 12.00 - data limită pentru depunerea Documentelor de participare la licitaţie;

17 martie 2008 ora 13.00 - deschiderea plicurilor cu Documentele de participare la licitaţie, în prezenţa tuturor ofertanţilor;

18 martie 2008 ora 11.00 - AVAS afişează lista ofertanţilor acceptaţi în urma verificării şi analize documentelor de participare la licitaţie;

18 martie 2008, ora 12.00 - are loc licitaţia pentru Antibiotice Iaşi

Doru Mocanu

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sa se privatizeze este mafie condusa de dr. nani

    1. antibiotice produce un unguent ,, hemorzon'', cred ca ar trebui s-al folosesti

    Puteti castiga bani doar folosind calculatorul personal, navigand online si trecand in revista anumite reclame de pe internet care va sunt propuse.

    Iata ce trebuie sa faceti mai intai: 

    - accesatihttp://bux.to/?r=valc1 956 si dupa ce va inregistrati,veti avea la dispozitie sectiunile: 

    (Surf Ads) – pe care accesand-o, veti vizita diferite site-uri timp de 30 de secunde fiecare si veti fi platit pt asta. 

    (My Stats) – unde vedeti situatia contului dvs. in timp real. Cu fiecare site pe care il vizitati dvs. sau cei pe care i-ati atras sub dvs., se vor aduna bani in contul de mai sus. Cu cat aveti mai multe persoane atrase(Referrals), cu atat acestia vor lucra pt dvs. si va vor aduce bani. Veti sta la calculator si veti privi cum se aduna banii in contul dvs. Puteti si cumpara acesti Referrals care vor lucra pt. dvs.de pe situl bux.to.

    E simplu, legal 100% si profitabil.Contul pe www.alertpay.com e obligatoriu, pt ca acolo se efectueaza toate platile pt munca dvs.Nu este vorba de nici o smecherie, nici un truc, nu va cer bani pt asta, totul e sa fiti interesati sa faceti un ban in plus si sa aveti si ceva timp. Puteti depasi si 200-300 euro/luna ... eu fac asta de ceva vreme ... si din experienta mea va pot spune ca e important sa atrageti oameni care sa lucreze sub dvs ... cu cat aveti mai multi, cu atat clickurile lor cand viziteaza situri de 30 secunde, sunt ale dvs. Daca ajungeti sa aveti 500 referrals sub dvs si sa fie si activi, va spun la modul cel mai sincer… clickurile lor va aduc 50 $ /zi...NU GLUMESC...faceti dvs calculele in continuare 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb