Averea directorului Nvidia a avut cea mai mare creştere în acest an, din Indicele Bloomberg al Miliardarilor

A.I.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iunie 2023

Jensen Huang (Director General NVIDIA) Sursa foto: facebook / NVIDIA

Jensen Huang (Director General NVIDIA) Sursa foto: facebook / NVIDIA

Averea directorului general al Nvidia a avut cea mai mare creştere procentuală în acest an din Indicele Bloomberg al Miliardarilor, în urma aprecierii masive a capitalizării producătorului de procesoare grafice, scrie Business Insider.

La începutul acestei săptămâni, Nvidia a intrat în clubul companiilor de un trilion de dolari, alături de Apple, Microsoft, Google sau Alphabet (compania-mamă a Google). De la începutul anului, acţiunile companiei cu sediul principal în California s-au apreciat cu 170%. Ieri, însă, capitalizarea companiei a revenit sub un trilion de dolari.

În ultimele cinci luni, averea lui Jensen Huang, directorul şi cofondatorul Nvidia, a crescut cu peste 60%, până la 36 miliarde de dolari, în principal datorită deţinerii sale în producătorul de procesoare grafice. Huang, care este originar din Taiwan, are 3,5% din Nvidia sau aproape 87 de milioane de acţiuni, conform celui mai recent raport, scrie Business Insider.

Astfel, cofondatorul producătorului de cipuri în vârstă de 60 de ani a devenit a 34-a cea mai bogată persoană din lume, potrivit Indicelui Bloomberg. Doar averea CEO-ului Meta, Mark Zuckerberg, a avut o creştere procentuală asemănătoare, de 52% în ultimele cinci luni, mai notează sursa menţionată.

Creşterea Nvidia a fost impulsionată de frenezia din jurul inteligenţei artificiale (AI) ce a cuprins lumea de la lansarea ChatGPT, robotul ce pare că poate să livreze răspunsuri elaborate la întrebări despre aproape orice.

"Inteligenţa artificială este următoarea zonă de creştere şi ne aşteptăm ca acesta să fie doar începutul", spune Geir Lode, şeful departamentului de acţiuni globale de la Federated Hermes.

Produsele AI, cum ar fi ChatGPT, sunt alimentate de mari computere, ce rulează pe baza procesoarelor grafice (GPU). Conform datelor New Street Research, Nvidia are o cotă de 95% din piaţa procesoarelor grafice, aşa că lupta pentru AI ce a început între giganţii tehnologici va aduce o creştere uriaşă pentru produsul emblematic al companiei. OpenAI şi-a construit robotul ChatGPT folosind mii de GPU-uri ale Nvidia, în timp ce Elon Musk a comandat mii de procesoare pentru noul său startup X.AI, scrie Business Insider.

Estimările companiei pentru vânzările din acest trimestru le-au depăşit pe cele ale Wall Street-ului cu peste 50%, datorită cererii de cip-uri pentru AI, ceea ce aproape a aruncat în aer preţul acţiunilor. Totuşi, cea mai valoroasă companie din lume este Apple, producătorul de iPhone având o capitalizare bursieră de circa 2,8 trilioane de dolari, conform sursei menţionate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb