Un nou gigant bancar care ar rezulta dintr-o fuziune trebuie să deţină capital suplimentar şi o structură legală care să permită autorităţilor să-l închidă în cazul în care dă faliment, a afirmat ieri Andrea Enria, preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.
"Dacă o bancă devine prea mare, prea complexă sau prea interconectată, trebuie să aibă capital suplimentar", a răspuns Andrea Enria, întrebat în Parlamentul European despre posibila fuziune între Deutsche Bank şi rivala sa Commerzbank.
Băncile considerate prea mari pentru a da faliment sunt supervizate mai strict datorită importanţei lor pentru sistemul financiar global.
"Chiar dacă devii o bancă mare trebuie să-ţi poţi rezolva problemele astfel încât să demonstrezi că ai structurile necesare pentru a rezista în cazul unei crize", a adăugat şeful SSM, conform Agerpres.
O eventuală fuziune între cele două bănci amintite ar crea o instituţie cu active de aproximativ 1,8 trilioane de euro, împrumuturi şi investiţii, şi o valoare de piaţă de aproximativ 25 miliarde de euro (28,3 miliarde de dolari), potrivit datelor de la închiderea şedinţei bursiere de vineri.
Noua instituţie va deţine o cincime din piaţa de retail banking din Germania şi va număra 140.000 de angajaţi la nivel mondial.