Economia germană este pe o traiectorie solidă de creştere, dar încetinirea consumului şi blocajul de pe piaţa forţei de muncă ar putea afecta în viitor expansiunea, se arată în raportul bianual publicat vineri de banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
Instituţia estimează că bugetul de stat va continua să genereze surplus, dacă nu se majorează cheltuielile, iar datoria guvernamentală ar putea scădea la 60% din PIB până în 2019 - nivelul dorit de Guvern.
Cea mai mare economie a zonei euro a fost motorul redresării blocului comunitar şi Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut în mod repetat Germaniei să majoreze cheltuielile pentru stimularea avansului încă fragil al zonei euro, potrivit Agerpres.
Anul viitor se desfăşoară alegeri în Germania, iar Guvernul de la Berlin a respins aceste cereri, prudenţa fiscală fiind elementul cheie în campania electorală.
"Cadrul extrem de favorabil pentru consumul privat din prezent ar putea arăta mai sumbru în următorii ani deoarece situaţia demografică afectează creşterea angajărilor şi rata mai ridicată a inflaţiei erodează puterea de cumpărare", se arată în raportul Bundesbank.
Instituţia avertizează că economia germană s-ar putea confrunta cu un deficit de personal din cauza îmbătrânirii populaţiei, iar fluxul de refugiaţi nu va avea probabil decât un impact minor asupra pieţei forţei de muncă în următorii ani.
Numărul de angajaţi din Germania a ajuns la 43,7 milioane în trimestrul al treilea din 2016, cel mai ridicat nivel de după reunificarea ţării, în 1990, dar rata de creare a locurilor de muncă a încetinit. În perioada iulie - septembrie 2016, 388.000 de persoane s-au alăturat pieţei forţei de muncă, o creştere de 0,9% comparativ cu trimestrul al treilea din 2015, a anunţat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Este o încetinire faţă de rata de creare a locurilor de muncă de 1,2% înregistrată în trimestrul al doilea din 2016 şi de 1,3% în primele trei luni din acest an, în condiţiile în care Germania a consemnat, în iulie - septembrie 2016, cel mai lent ritm de creştere din ultimul an.