AVERTISMENT DE LA BRUXELLES Europa riscă să intre într-o nouă recesiune

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2011

Olli Rehn: "Estimările privind economia zonei euro sunt un ultim apel la trezire".

Olli Rehn: "Estimările privind economia zonei euro sunt un ultim apel la trezire".

Comisia Europeană şi-a revizuit ieri, în scădere semnificativă, estimările privind creşterea economiei zonei euro în 2012, avertizând că regiunea riscă să intre într-o nouă fază de recesiune, în condiţiile în care liderii săi nu reuşesc să soluţioneze criza financiară.

Conform noilor previziuni, creşterea economiei zonei euro va fi de numai 0,5% anul viitor, nu de 1,8%, cât estima Comisia anterior. Pentru anul curent, estimarea a fost modificată la 1,5%, de la 1,6%, iar pentru 2013 este anticipată o expansiune de 1,3%.

"Perspectivele sunt, din păcate, sumbre", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, adăugând: "Estimările lansate sunt, de fapt, un ultim apel la < trezire >. Creşterea s-a oprit în Europa şi există riscul să intrăm într-o nouă fază de recesiune, dacă nu vor fi luate măsuri. Cheia pentru reluarea avansului economic şi crearea de locuri de muncă este restabilirea încrederii în sustenabilitatea fis-cală şi sistemul financiar, precum şi accelerarea reformelor pentru creşterea potenţialului de expansiune a Europei".

Comisia Europeană aşteaptă ca economia zonei euro să scadă cu 0,1% în ultimele trei luni ale acestui an, iar în primele trei luni ale lui 2012 să stagneze.

"O recesiune profundă şi prelungită, precum şi noi turbulenţe pe pieţele financiare nu mai pot fi excluse", a avertizat directorul general pentru afaceri economice şi monetare din cadrul Comisiei Europene, Marco Buti.

Conform estimărilor autorităţilor de la Bruxelles, economia Italiei va stagna în 2012, când PIB-ul ţării ar urma să înregistreze o creştere de numai 0,1%. Previziunea anterioară arăta un avans de 1,3%. Pentru 2013 este anticipată o creştere economică de 0,7%.

Grecia va rămâne în recesiune şi anul următor, potrivit Comisiei, care estimează scăderea PIB-ului ţării cu 2,8%. Anterior, Comisia prognoza o creştere de 1,1%. Oficialii europeni anticipează că economia elenă va reveni pe creştere în 2013 (+0,7%).

Comisia Europeană estimează că datoria publică a Greciei ar putea ajunge la 198,3% din PIB în 2012, de la 162,8% anul acesta. În Italia, datoria va fi de 120,5% din PIB în 2011 şi 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb