AVERTISMENT ONU: Dobînzile mari şi deficitul de cont curent al SUA ameninţă creşterea economică mondială

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iunie 2005

Majorarea dobînzilor de referinţă şi nivelul ridicat al deficitului de cont curent al Statelor Unite ale Americii constituie ris-curi serioase la adresa creşterii economice mondiale, atrage atenţia Organizaţia Naţiunilor Unite. Potrivit celui mai recent raport al departamentului ONU pentru probleme economice şi sociale, intitulat "Situaţia Economică Mondială şi Perspective 2005", creşterea economiei mondiale este estimată să scadă la 3% în acest an, de la 4,1% în 2004. Mai mult, raportul avertizează că majorarea ratelor dobînzilor de referinţă de către băncile centrale ar putea spori presiunile inflaţioniste, care, la rîndul lor, ar putea afecta şi mai mult creşterea economică.

De asemenea, continua majorare a deficitului contului curent al SUA, care în primul trimestru al acestui an a atins nivelul record de 195,1 miliarde de dolari, respectiv 6,4% din PIB, ar putea provoca şocuri economiilor din întrega lume, dacă se va ajunge la un punct în care investitorii îşi vor pierde apetitul pentru obligaţiunile denominate în dolari.

Raportul ONU estimează pentru 2005 încetinirea creşterii economice în principal în ţările dezvoltate şi creşterea puternică în statele în curs de dezvoltare, în primul rînd de pe urma veniturilor rezultate din exporturile de petrol şi alte produse. Astfel, economiile în curs de dezvoltare ar urma să înregis-treze, în medie, o creştere de 5% în următorii doi ani, în vreme ce economia Chinei va consemna o expansiune anuală de 9%. Acelaşi ritm de creştere de 5% este preconizat şi pentru ţările din Africa, ONU atrăgînd însă atenţia asupra nivelului ridicat al preţului petrolului, care ar putea determina scăderea cererii din partea ţărilor puternic industrializate.

Pentru Europa Occidentală, raportul ONU estimează o încetinire a creşterii economice pînă la 2% în 2005, comparativ cu 2,2% în 2004. Pentru SUA, ONU anticipează o creştere economică de 3% în 2005, în scădere faţă de nivelul de 4,4% consemnat în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb