AVERTISMENT PENTRU INVESTITORI Saxo Bank: "Modelul recent al economiei planificate intră în criză"

Valentin Busuioc
Internaţional / 30 martie 2015

Actualul ciclu de "extinde şi pretinde" este pe sfârşite, pe măsură ce modelul economiei planificate din ultimii opt ani ajunge la momentul critic, avertizează Saxo Bank, în perspectiva pentru trimestrul al doilea, se arată într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Economistul şef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, crede că actualul ciclu de extindere-pretindere se apropie de sfârşit. Reprezentanţii băncii consideră că, de prea multă vreme, decidenţii politici şi băncile centrale "au cumpărat timp" prin umflarea pieţelor de active cu dobânzi zero şi relaxare cantitativă, forţând investitorii să-şi asume riscuri mai mari din lipsă de alternative şi permiţând companiilor să crească preţul acţiunilor cu răscumpărări uriaşe, deseori cu fonduri împrumutate ieftin.

"Din al doilea trimestru, aşteptaţi-vă la un risc crescut pentru restabilirea preţurilor asset-urilor şi la o perioadă de profituri zero sau chiar negative", atrage atenţia Saxo Bank.

Steen Jakobsen a declarat: "Piaţa globală se apropie mai degrabă de Uniunea Sovietică din 1989 în structura politică şi economică decât de o piaţă tranzacţionată liber. Incapacitatea de a muta toţi banii tipăriţi în economia reală rămâne problema centrală şi soluţia la dilema economică. Mişcarea BCE la dobânzi negative în 2014 s-ar putea transforma în catalizatorul schimbării, mai ales de când 35% din întreaga datorie guvernamentală europeană se tranzacţionează acum cu un randament negativ.

În cazul unei companii, este dificil de menţinut volumul vânzărilor în creştere atunci când consumatorii tăi nu iau parte la redresare. Concluzia ar trebui să fie că un sistem economic care nu alocă capital celui mai mare cost marginal de capital şi care continuă să susţină cei 1% în faţa celor 99% în final ajunge, la finalul ciclului, în punctul în care profitul aşteptat din orice este zero din nou".

Colapsul preţului petrolului din ultimele şase luni a şocat economia globală, implicaţiile unei scăderi de aproape 50% ale punctelor de referinţă majore fiind încă în derulare, spune Ole Hansen, şeful strategiei pentru materii prime de la Saxo. Acest mediu a lăsat piaţa deschisă pentru oportunităţi de dobândă în trimestrul doi, aşteptări pe baza premisei că preţurile vor creşte în viitor, mai ales pe piaţa americană. Astfel, banca se aşteaptă că, în trimestrul al doilea, accentul va cădea pe restabilirea unui echilibru corespunzător între oferta şi cererea petrolului.

Saxo Bank estimează că preţul aurului va continua să depindă de dolar, de direcţia randamentelor bondurilor americane şi de momentul primei creşteri a ratei în SUA, fără să se aştepte la vreun impact major pozitiv.

Situaţia favorabilă rezultată în urma preţurilor mai mici la energie, un euro mai slab şi un rezultat general mai puţin slab al economiei are ca efect o revizuire semnificativă în sus a creşterii zonei euro, la 1,5% în 2015.

Mads Koefoed, şeful strategiei Macro de la Saxo, a afirmat: "În SUA, menţin perspectiva de creştere în jur de 3%, în timp ce mă situez sub opinia majorităţii, cu o previziune de 6,7% pentru China. Există foarte multe riscuri cauzate de evenimente neprevăzute în trimestrul al doilea ce aşteaptă să crească volatilitatea pieţelor. Grecii se vor putea trezi din nou încolţiţi la sfârşitul lunii iunie, iar în SUA, FOMC (Comitetul Federal al Operaţiunilor pe Pieţele Deschise - n.r.) se pregăteşte de prima creştere a ratei din 2004, lunile iunie şi septembrie fiind candidatele cele mai evidente".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb