AVERTISMENT PENTRU PERSOANELE FIZICE CARE DORESC SĂ ÎMPRUMUTE GUVERNUL Obligaţiunile statului pe termen lung nu şi-au găsit cumpărători

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2015

Obligaţiunile statului pe termen lung nu şi-au găsit cumpărători

Prima zi a perioadei de subscriere pentru titlurile de stat destinate persoanelor fizice a adus o surpriză neplăcută şi un avertisment pentru cei care doresc să împrumute statul.

Criza politică internă, derulată pe fondul unei tendinţe europene de creştere a dobânzilor şi a ieşirilor masive de capital de pe pieţele emergente, a început să creeze dificultăţi semnificative pentru procesul de finanţare şi refinanţare a datoriei publice.

În cadrul licitaţiei organizate în 8 iunie 2015, MFP a încercat să atragă 300 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark cu ISIN-ul RO1121DBN032.

Emisiunea iniţială a fost realizată la sfârşitul lunii mai 2011, cu o rată a cuponului de 5,95% şi maturitatea la 11 iunie 2021.

Conform datelor de la BNR, randamentul mediu al obligaţiunilor de 10 ani era atunci de circa 7%, ulterior înregistrându-se un declin semnificativ al randamentelor, până la minimul istoric de 2,615%, din februarie 2015 (vezi graficul).

De la acest minim, randamentele au intrat pe o tendinţă accentuată de creştere, ajungând până aproape de 3,9% la începutul săptămânii, după un avans de circa 47% de la începutul lunii februarie 2015.

Oferta relativ redusă a MFP a fost întâmpinată de bănci cu o cerere de 209,7 milioane de lei. Conform datelor de la BNR, un deficit de cerere pe piaţa primară a obligaţiunilor de stat s-a mai înregistrat doar pentru emisiunea RO1415CTN032 din 24 februarie 2014, în condiţiile în care istoricul licitaţiilor începe în aprilie 2005.

Mai mult, deficitul de cerere a fost însoţit şi de respingerea în totalitate a ofertei celor 6 dealeri primari prezenţi la licitaţie, pe fondul "nivelului neacceptabil al preţului ofertat", după cum se arată în comunicatul MFP.

Din cererea totală a băncilor, 198,5 milioane de lei a reprezantat valoarea ofertelor competitive. Nivelul maxim al preţului cerut a fost de 113,3485% din valoarea nominală unitară (n.a. 10.000 lei), iar cel minim de 112,5431%. În aceste condiţii, randamentul minim licitat a fost de 3,45%, iar cel maxim de 3,59%, valori semnificativ mai scăzute decât media pieţei.

La redeschiderea aceleiaşi emisiuni din 22 aprilie 2015, MFP a dorit să atragă 200 de milioane de lei, cererea din partea băncilor fiind de 447,85 milioane de lei. Pentru valoarea nominală adjudecată de 200 de milioane, nivelul preţului mediu a fost de 118,1447%, corespunzător unui randament de 2,7%. După cum se observă, în mai puţin de două luni s-a înregistrat o creştere a randamentelor pe termen lung de circa 30%. În aceeaşi perioadă, randamentul obligaţiunilor similare ale Germaniei a crescut de peste 5 ori, până la 0,89%.

Prospectul emisiunilor de obligaţiuni din iunie 2015 arată că urmează licitaţii pentru certificate de trezorerie cu o valoare cumulată de 800 de milioane de lei şi licitaţii pentru obligaţiuni de tip benchmark cu maturităţi de 5, 7 şi 10 ani cu o valoare cumulată de 1,1 miliarde de lei.

Pe fondul creşterii accentuate a costurilor de finanţare, este posibil să asistăm la noi licitaţii eşuate până când presiunile de refinanţare vor deveni prea mari, iar guvernul va fi nevoit să accepte condiţiile băncilor.

Prognoza este susţinută şi de evoluţia fluxurilor de capital la nivelul economiilor emergente. În ultima lună, investitorii au retras 4,4 miliarde de dolari din plasamentele în obligaţiuni emise în America Latină, Africa, Europa de Est şi Asia, conform datelor de la Institute of International Finance, preluate de Financial Times.

De asemenea, Banca Mondială estimează că iniţierea procesului de normalizare a politicii monetare de către Federal Reserve ar putea determina o reducere a fluxurilor de capital către economiile emergente cu până la 80%.

În aceste condiţii, este absolut necesară reevaluarea politicii de refinanţare a datoriei publice, mai ales în contextul existenţie unui excedent bugetar de 0,85% din PIB în primele patru luni ale anului, deoarece, în curând, nimeni nu va mai crede în miracolul uneia dintre cele mai mari creşteri economice din UE.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. cand erau randamentele la titlurile de stat la 7-10% acum cativa ani...statul prefera sa se imprumute la banci... la randamentele alea poate le-ar fi luat lumea cu doua maini...

    acum la 2% cine le mai ia cand este lichiditate in piata... doar pe ideea ca esti scutit de de impozit pe castig... hai sa fim seriosi... 

    1. Cu două mâini :-)

      Evident că mă refer la cele din 2011

      atunci cand randamentele de titluri erau de 7%, populatia nu avea bani sa subscrie la stat, tocmai de aceea statul trebuia sa plateasca dobanzi mari, pentru ca nu avea de unde lua bani.

      pe de alta parte, cei care asteapta si nu cumpara acum la 2%, s-ar putea ca peste un an sa se arunce la dobanzi de 1%, cand bancile nu vor mai oferi decat 0.1% sau similar. 

      nu avea populatia bani, ca acum are datorita politicilor fiscale si penale ale membrilor guvernului actual.. decat sa imprumut statul, mai bine nu primesc nicio dobanda de la banca.

      Pleacă cu propaganda de aici. Ori vrei să faci bani, ori vrei să agiți membrii de partid. A face bani este un calcul matematic si nu are nicio legătură cu propaganda ta. "politică penală" este propagandă.

    Poate ne spun si noua ce persoane fizice au lluat obligatiuni in dolari cu 7% acum citiva ani!

    Nu cumva sa se imbogateasca si romanul de rind 

    1. Bursa nu este chiar un ziar introductiv în elemente investiționale. Există altele, pe care nu le numesc, care aveau astfel de materiale.

      De exemplu, introduce aceste cuvinte într-un motor de căutare "cum sa investesti in titluri de stat" și o să găsești multe materiale publicate cu ceva vreme în urmă. Ți se vor explica toate noțiunile de bază. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb