Compania Avioane Craiova începe un amplu program de construire a unor drone necesare forţelor armate române. Progamul va fi derulat în parteneriat cu firma israeliană Elbit Systems. Cele două companii au semnat împreună cu Romaero un Memorandum de Înţelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naţionale din România (MApN). Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în ţară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900. Memorandumul de Înţelegere prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.
Referitor la programul care se va derula în Craiova, Elad Aharonson, vicepreşedinte executiv şi manager general al Elbit Systems ISTAR Division, a declarat: "Avem o colaborare îndelungată cu România în diverse proiecte şi domenii de peste 27 de ani. Suntem mândri să cooperăm cu Avioane Craiova şi Romaero pentru a facilita transferul tehnologiilor UAS în România şi pentru a crea locuri de muncă. Scopul nostru este să putem oferi Armatei Române o solutie completă şi avansată de UAS care se află în acest moment la cel mai înalt nivel international".
Gama UAS de la Elbit Systems oferă flexibilitate în misiune, de la mini-drone portabile de către soldaţi, drone tactice versatile, până la UAS-uri şi soluţii maritime de rază lungă. Având zeci de ani de experienţă dovedită operaţional, sistemele companiei sunt în serviciul mai multor forţe armate şi de securitate din întreaga lume şi sunt principala flotă UAS a Armatei Israeliene.
Cu o prezenţă de peste 27 de ani în România, Elbit Systems este unul dintre furnizorii MApN. Compania din Israel cooperează cu industria de apărare românească şi participă la programe în domeniul forţelor aeriene, terestre, navale şi altele. Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru forţele aeriene - (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Şoim, EW-C130), pentru forţele terestre (LAROM, Pirahna), pentru forţele navale (Puma-Naval şi simulatoare navale), etc.
Pentru a onora contractele încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, Elbit Systems, în calitate de acţionar unic a pus bazele a patru unităţi de producţie româneşti: Elmet Măgurele (producţie şi dezvoltare pentru sisteme terestre), Simultec (simulatoare şi sisteme de antrenament), A/E Electronics (subansamble electronice) şi Elmet (prelucrare avansată de piese) în Bacău.
1. Sunt drone urbane
(mesaj trimis de Cristian în data de 15.05.2020, 15:25)
Sunt drone urbane care vor fi folosite, cel mai probabil, de catre stat impotriva propriilor cetateni, dupa modelul Emil Boc la Cluj.
1.1. Alte dude! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de daniel în data de 15.05.2020, 17:10)
Drona urbana zici?
Ia si citeste!
The Skylark I-LEX is an enhanced version of Skylark I-LE mini UAS, which entered service with the Israeli Defence Forces (IDF) in 2004. The mini UAS is designed for use by manoeuvring forces for in-theatre operations. It is in service with the Israeli Land Forces and has been sel ected by various international customers.
The system supports a variety of military applications such as organic beyond-the-next-hill reconnaissance, covert aerial intelligence, force protection and counter insurgency. It can also be used by homeland security authorities for surveillance of coastal areas and borders, anti-terror operations, perimeter security and law enforcement missions.
1.2. Mai vrei? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de daniel în data de 15.05.2020, 17:13)
Hermes 450 is a multirole high performance tactical Unmanned Air System (UAS) developed by Elbit Systems. It has been serving as the main Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) platform for the Israel Defense Forces for more than a decade.
The UAS is mainly designed to assist the armed forces to conduct ISTAR missions.
1.3. Da chiar vreau (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2020, 19:49)
Sa intre in dotarea MEREU NEGLIJATE ARMATE ROMANE!
Poate intelegem ce se intampla in jurul nostru (macar din lectiile istoriei moderne).
Poate da, poate nu...
1.4. Mai vrei? (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de daniel în data de 15.05.2020, 23:39)
Hermes 450 is a multirole high performance tactical Unmanned Air System (UAS) developed by Elbit Systems. It has been serving as the main Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (ISTAR) platform for the Israel Defense Forces for more than a decade.
The UAS is mainly designed to assist the armed forces to conduct ISTAR missions.
1.5. Virus răspândit cu drona (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Cristian în data de 16.05.2020, 09:13)
Vezi că multe site-uri conspiraționiste susțin că virusu a fost adus cu drona și basculat in aer in numeroase tari.
Nicio pandemie never-ever nu a cuprins tot globul in numai o luna - martie 2020.
Daca o sa analizezi planurile NATO URBAN WARFARE o să vezi că dronele au rol de asalt urban împotriva cetățenilor recalcitranți sau înarmați, în caz că se isca revoluții contra oligarhiei.
1.6. draga Cristi (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2020, 11:11)
dronele au roluri multiple si ca sa intelegi mai bine
un scalpel chirurgical facut sa pentru operatii POATE devenii o arma mortala DEPINDE cum e folosit (sa nu mai fabricam scalpele????)
Chestia paranoica cu drone -virus e pentru minti odihnite si manipulare grosolana (tehnic vorbind e o tampenie)...
Pandemia a FOST CONSTATA intro luna, cand si cum a inceput , de ce s-a intarziat declararea ei, de ce OSM a reactionat ca SRL Prabusirea , etc. astea sunt intrebari bune !!!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Celi în data de 16.05.2020, 13:44)
2 % este pentru inzestrare, nu sunt pentru nici un fel de razboi, dar daca noi, prin vot i-am imputernicit pe cei care decid sa dea pentru inzestrare 2 % ar fi excelent daca am avea si cateva mii de angajati in Romania si nu am cumpara tot felul de materiale pentru inzestrare dand de munca altor oameni. ....
1.8. Nu am auzit (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Cristian în data de 16.05.2020, 15:00)
Nu am auzit că vreo drona din asta să are ogoru sau să producă mâncare, adică să aibă un rol pozitiv. Sunt aparate de răspândit viruși de omorât oameni. Cine ar baga bani in așa ceva cât timp jumate din glob în moare de foame??
1.9. pai Cristi (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2020, 16:03)
de la cartografiere, la monitorizare trafic pe autosdtrada sau drumuri cu probleme pentru variante alternative ,supraveghere granite, cercetare biotop terestru si marin, supraveghere domeniu forestier (identificare operativa incendii sau furt , identificare potential piscicol, pana la filme documentare, livrare posta, sau materiale in zone inaccesibile , la inspectare zone periculoase etc., etc, sunt domenii sumedenie (daca vrei sa vezi)
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de faraon în data de 16.05.2020, 17:26)
Dar e adevărat sau este o petarda de campanie pentru ca memorandum se poate incheia si sa nu aiba nici o finalitate.... Stim ca au participat si la licitatia pentru modernizarea avioane soim la super soim si acolo o campanie de partid. Oamenii chiar au calificare si ar putea lucra la aceste proiecte importante pentru armata. Vom avea nevoie de piloti pentru F16 si pe ce aparate se vor pregati ? Super Soim ar fi o varianta buna si mai eftina pentru viitorii piloti F16... dar asta e ne amagim cu stirile care tot vin!
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.9)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2020, 13:11)
După așa argumente Cristi ar trebui să tacă! E însă bătut în cap și va reveni si azi de câteva ori si mâine si tot așa...