Avioanele israeliene au lovit baza chimică Masyaf a Siriei

Cristina Radu
Internaţional / 7 septembrie 2017

Oraşul Masyaf (Sursa foto: Wikipedia)

Oraşul Masyaf (Sursa foto: Wikipedia)

Armata siriană a declarat azi că avioanele israeliene au atacat o zonă din vestul ţării, unde puterile occidentale suspectează că sunt produse arme chimice, potrivit CNN. O declaraţie a armatei arată că rachetele trase din spaţiul aerian libanez au lovit un post militar lângă Masyaf, omorând doi soldaţi. Un grup de monitorizare a afirmat că au fost lovite un centru de cercetare ştiinţifică şi o bază de depozitare a rachetelor. O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a refuzat să comenteze, conform sursei.

Israelul, care a efectuat deja atacuri clandestine asupra siturilor de arme din Siria, nu a comentat. Atacul vine la o zi după ce investigatorii ONU pentru drepturile omului au declarat că au urmărit un avion de forţe aeriene siriene care a scăpat o bombă cu agentul nervos Sarin într-un oraş rebel în aprilie, omorând cel puţin 83 de persoane.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că incidentul din Khan Sheikhoun ce a determinat SUA să lanseze o grevă de rachete pe o bază aeriană a fost o fabricaţie.

El a insistat că forţele sale au distrus întregul arsenal chimic, în urma unui acord negociat de SUA şi Rusia după un atac cu sarin din afara Damascului din 2013. Armata siriană a declarat că rachetele au lovit baza de lângă Masyaf, la 35 km vest de oraşul Hama, la ora 02:42 joi, provocând daune materiale şi moartea a 2 oameni. Ea a acuzat Israelul că a atacat într-o încercare disperată de a ridica moralul prăbuşit al grupului jihadist Statul Islamic şi a avertizat Israelul în legătură cu repercusiunile periculoase ale unor astfel de acte ostile asupra securităţii şi stabilităţii regiunii.

Observatorul sirian pentru drepturile omului, un grup de monitorizare din Anglia, a declarat că rachetele au lovit un centru de cercetare stiinţifică şi de cercetare (SSRC) şi o tabără militară din apropiere folosită pentru a stoca rachete de rază scurtă. O agenţie de informaţii occidentală a informat BBC în mai că trei ramuri SSRC, la Masyaf, Dummar şi Barzeh, aflate în faţa Damascului, au fost folosite pentru a produce muniţii chimice, încălcând acordul din 2013. SSRC este promovat de guvernul sirian drept institut civil de cercetare, dar SUA a acuzat agenţia că se concentrează pe dezvoltarea de arme neconvenţionale şi mijloacele de furnizare.

Fostul şef al forţelor aeriene israeliene a spus recent că a efectuat aproape 100 de lovituri aeriene în ultimii 5 ani. Cu afirmaţiile israeliene că Iranul construieşte pentru Hezbollah instalaţii de producţie de rachete în Liban şi în Siria, mesajul a fost clar.

Un fost şef al serviciilor secrete militare israeliene, Amos Yadlin, a declarat că lovitura de joi pe Masyaf nu a fost "de rutină" şi că viza un "centru militar-ştiinţific sirian pentru dezvoltarea şi fabricarea, printre altele, a rachetelor de precizie". Conoform acestuia, fabrica vizată produce arme chimice şi bombe de baril care au ucis mii de civili sirieni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus în 2016 că a efectuat zeci de greve în Siria, menite să împiedice transferul de arme avansate către Hezbollah. Mişcarea militantă a israeliţilor Shia libanezi, care a purtat ultima oară un război cu Israelul în 2006 şi este susţinută de Iranul inamic al Israelului, a trimis mii de luptători pentru a sprijini armata Siriei în războiul civil de şase ani al ţării, conform sursei. Netanyahu a spus luna trecută ca Iranul construieste facilităţi în Siria şi Liban pentru a produce rachete ghidate cu precizie "ca parte a scopului declarat de eradicare a Israelului". Acesta nu a dat detalii, dar a avertizat "acest lucru nu poate fi acceptat de Israel".

Corespondentul pentru Apărare şi Diplomaţie, BBC News, De Jonathan Marcus, a declarat că Israel urmăreşte evenimentele alarmante din Siria: puterea în creştere a Iranului şi aliatului său libanez, Hezbollah, două din principalele elemente de recuzită ale regimului sirian, alături de utilizarea periodică a armelor chimice împotriva civililor.

Acest ultim atac presupune un avertisment clar, nu doar pentru Hezbollah şi Damasc, ci şi pentru Rusia, celălalt susţinător crucial al guvernului sirian. Israelul conduce o firmă aeriană de lungă durată pentru a preveni transferarea armelor către Hezbollah.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb