AVION DEVIAT LA MINSK/ADINA VĂLEAN: "O acţiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre"

J.P.
Miscellanea / 24 mai 2021

"O acţiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre"

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, consideră că gestul autorităţilor din Belarus de a deturna un avion comercial pentru a aresta un adversar incomod al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko este "o acţiune de piraterie aeriană fără precedent în zilele noastre" şi preconizează că liderii europeni vor decide măsuri de răspuns adecvate la adresa regimului de la Minsk. Comisarul european a declarat duminică seara la Digi24 că din informaţiile pe care le are, deturnarea avionului Ryanair la Minsk n-ar fi fost justificată nici dacă ar fi fost într-adevăr vorba despre siguranţa zborului, întrucât cel mai apropiat aeroport ar fi fost cel de la Vilnius. Comisarul a anunţat o investigaţie "amănunţită".

Adina Vălean a confirmat la Digi24 că subiectul va fi discutat la summitul UE care începe luni, iar Comisia Europeană îşi va spune punctul de vedere. Adina Vălean spune că are deja propunerile pentru sancţionarea Belarusului, dar nu vrea să le facă publice înainte de a fi discutate cu liderii europeni.

"Este un semnal destul de puternic împotriva autorităţilor din Belarus. Având în vedere că mâine (luni - n.r.) este Consiliul European, probabil că şefii de stat vor discuta, noi vom face propuneri care să fie un răspuns la această acţiune de piraterie aeriană fără precedent, cred, în zilele noastre", a afirmat Adina Vălean.

"Eu sunt sigură că trebuie să dăm un răspuns ferm, pentru că este, în condiţii de pace, un element fără precedent şi nu ne putem juca cu vieţile şi siguranţa pasagerilor aflaţi la bordul unui zbor comercial, din varii motive de natură politică. Nu trăim, totuşi, într-un spaţiu care să fie de nesiguranţă, spaţiul aerian european, astfel încât trebuie să avem un răspuns ferm", a punctat comisarul european pentru transporturi.

UE ar putea recomanda evitarea spaţiului aerian al Belarusului

O primă măsură schiţată de Adina Vălean ar putea fi recomandarea ca spaţiul aerian al Belarusului să fie evitat.

"Ne uităm per ansamblu la relaţia aeriană cu Belarusul. Europa are 64 de zboruri pe această relaţie cotidiană. Urmează să vedem dacă această deschidere pe care din punct de vedere comercial Europa o are faţă de Belarus poate să stea în picioare în astfel de situaţii în care autorităţile de acolo girează astfel de acţiuni împotriva unor zboruri comerciale europene", a declarat Adina Vălean.

"Din toate informaţiile noastre, ale companiei, ale Agenţiei de Siguranţă Europeană, ale Eurocontrol şi aşa mai departe, nu există niciun fel de indiciu care să justifice o astfel de intervenţie", a precizat comisarul european pentru transporturi.

Ea a explicat că un stat poate interveni - ca să ceară deturnarea sau oprirea unui avion - doar dacă este vorba despre o chestiune justificată de siguranţa avionului respectiv. Acesta a fost, de altfel, pretextul folosit ca justificare de autorităţile de la Minsk, "dar chiar şi aşa, momentul interceptării ar fi fost mai aproape de Vilnius decât de Minsk", a arătat Adina Vălean.

"Sigur, o să facem o investigaţie amănunţită, dar cred că nu exista niciun motiv pentru care avionul să fie forţat, să fie deturnat către Minsk, chiar în situaţia unei, să spunem, probleme de siguranţă. Ar fi trebuit să meargă spre cel mai apropiat aeroport, care, din informaţiile mele, în momentul respectiv era Vilnius", a spus la Digi24 comisarul european pentru transporturi.

Şase persoane au rămas la Minsk

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a mai declarat la Digi24 că avionul Ryanair care a fost deturnat la Minsk din ordinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko a decolat de pe aeroportul din Minsk spre Vilnius, duminică seara, după ce a fost percheziţionat, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, adică cu şase mai puţini faţă de îmbarcarea din Atena.

Presa internaţională scrie că cinci dintre cei care ar fi rămas la Minsk sunt agenţi KGB (serviciul de securitate din Belarus), iar al şaselea este Roman Protasevici, jurnalist de opoziţie a căruia arestare a fost confirmată, de altfel, de regimul de la Minsk.

Cei cinci agenţi KGB ar fi pus la punct toată acţiunea şi ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, în scopul devierii ei spre aeroportul din Minsk, pentru ca Roman Protasevici - trecut de regimul de la Minsk pe o listă a persoanelor căutate pentru "acţiuni teroriste" - să poată fi arestat. Protasevici ar fi fost urmărit încă de la Atena, iar tot planul deturnării avionului ar fi fost girat tocmai de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, speculează presa.

Informaţiile despre cei şase pasageri care au rămas la Minsk rămân însă de verificat, a atras atenţia comisarul Adina Vălean. Ei ar putea fi jurnalişti, a mai spus comisarul.

De asemenea, Adina Vălean spune că nu poate confirma sau infirma dacă la bord se aflau cetăţeni români.

"Suntem în situaţie de criză de la deturnarea avionului de către autorităţile din Belarus. Este o situaţie inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima ştire bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile şi întârzieri sub diferite pretexte ale autorităţilor de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră iniţial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să ştim exact cine sunt cele şase persoane care nu au mai urcat la bord", a precizat Adina Vălean.

Belarusul a trimis duminică un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, Roman Protasevici, opozant al regimului lui Aleksandr Lukaşenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena - Vilnius, a fost interceptată în spaţiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă. În momentul în care pasagerii au fost debarcaţi la Minsk, Roman Protasevici a fost arestat, fapt confirmat de Ministerul de Interne de la Minsk. Acesta era plasat de autorităţile din Belarus pe o listă a persoanelor cu "activităţi teroriste".

Reacţia României

Gestul autorităţilor de la Minsk, care în mod evident a fost o strategemă, a fost calificat drept "terorism de stat" de fostul ministru de externe Cristian Diaconescu şi a stârnit reacţii vehemente de indignare la Bruxelles. La rândul său, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a solicitat o anchetă internaţională asupra acestui "incident serios şi periculos".

Ministerul român de Externe a transmis duminică seara un comunicat în care condamnă cu fermitate acţiunea Belaruslui, pe care o consideră un incident "deosebit de grav". România subliniază că este nevoie de demararea "de urgenţă" a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele în care s-a produs acest incident. Ambasadorul Belarusului la Bucureşti este convocat luni la MAE pentru a i se comunica poziţia României în legătură cu aceste evenimente.

"MAE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate", se spune într-un comunicat.

Autorităţile române mai informează că în urma verificărilor făcute, autorităţile de la Vilnius au transmis că nu erau cetăţeni români în aeronava care a aterizat, duminică seara, în Lituania, după ce a fost deturnată la Minsk, mai relatează Digi24.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. UE a fortat aterizarea in Austria a unui avion cu presedintele Boliviei pentru ca US a insistat ca la bord s-ar afla Snowden. Si nu se afla. Mare incident diplomatic, dar asta e.

    MH17 a fost doborat acum 7 ani cu 300 de oameni, multi Europeni. UE inca analizeaza si doar Olanda are curaj sa mearga prin tribunale. 

    1. Important este sa vina gazul la doamna Merkel, restul nu conteaza (crimele, sticlutele cu Noviciok care se plimba prin UE, avioanele doborate etc).

    Slugile sistemului mondial "bazat pe reguli" care nu au fost supuse votului democratic al popoarelor libere cred că tot ce zboară se mănâncă.

    Adina Vălean ar trebui mai bine sa militeze pentru dreptul de liberă circulatie in UE fara niciun fel de certificat de vaccinare și împotriva fascismului mondial la libertățile umane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb