Avocaţii lui Roman Polanski au demarat o nouă procedură în instanţă, prin care încearcă să închidă procesul din 1977 în care cineastul franco-polonez a fost judecat pentru viol, pentru ca regizorul să poată să revină în Statele Unite fără a mai fi încarcerat, transmite Reuters.
Harland Braun, avocatul din Los Angeles al lui Roman Polanski, a dezvăluit joi că regizorul doreşte să poată să călătorească în libertate şi să viziteze mormântul soţiei sale, Sharon Tate, care a fost asasinată în Los Angeles de adepţii cultului înfiinţat de Charles Manson, în 1969, relatează News.ro.
Avocatul a precizat că a adresat o nouă solicitare judecătorului din California care se ocupă de cazul Polanski şi că o nouă audiere în acest proces a fost stabilită pentru 24 februarie.
Cazul cineastului Roman Polanski, în vârstă de 83 de ani, a rămas celebru până în zilele noastre, la patru decenii după acele evenimente. Cineastul a pledat vinovat într-un tribunal din Los Angeles în 1977 şi a recunoscut că a întreţinut raporturi sexuale cu o adolescentă în vârstă de 13 ani. Polanski a petrecut 42 de zile într-o închisoare americană după ce a ajuns la o înţelegere cu Procuratura, însă a fugit apoi din Statele Unite, temându-se că va primi o pedeapsă mai mare, dacă acel acord ar fi fost respins în timpul procesului său.
Polonia şi Elveţia au respins cererile de extrădare a cineastului Roman Polanski formulate de autorităţile din Statele Unite în ultimii şapte ani.
Avocatul Harland Braun i-a cerut judecătorului Scott Gordon de la Tribunalul Superior din Los Angeles să desigileze depoziţia procurorului din 1977.
Acea depoziţie, alături de deciziile instanţelor din Polonia şi Elveţia, ar trebui să demonstreze că Polanski a ajuns într-adevăr la o înţelegere în 1977 cu Procuratura americană şi că nu mai trebuie să fie încarcerat.
Avocatul Harland Braun a declarat: "Dacă Procuratura şi Tribunalul din Los Angeles recunosc aceste decizii, şi ar trebui să le recunoască, Roman Polanski va putea să se întoarcă la Los Angeles pentru a pune capăt acestui proces fără să se mai teamă că va fi aruncat în închisoare".
Samantha Geimer, victima lui Polanski, a pledat de mai multe ori în ultimii ani în favoarea cineastului, considerând că exilul acestuia reprezintă o pedeapsă suficient de mare.
Cariera lui Roman Polanski a rămas înfloritoare, în ciuda acuzaţiei de viol. În 2002, cineastul franco-polonez a câştigat Oscarul pentru regie cu filmul despre Holocaust "The Pianist", însă nu a călătorit în Statele Unite pentru a-şi ridica premiul.
Luna trecută, cunoscutul regizor s-a retras însă din juriul premiilor Cesar - echivalentul francez al premiilor Oscar -, în urma protestelor formulate de mai multe asociaţii şi organizaţii feministe care au criticat "protecţia scandaloasă" oferită de Franţa lui Roman Polanski.
Roman Polanski, născut pe 18 august 1933, este unul dintre cei mai apreciaţi regiziori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului "Cuţitul în apă", primului lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria "cel mai bun film străin", dar şi al unor pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum "Repulsie", "Fundătura", "Copilul lui Rosemary", "Cartierul chinezesc", "Pianistul" şi "Venus înveşmântată în blănuri". A primit cinci nominalizări la Oscar - câştigând o dată acest trofeu - şi a fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii Cesar şi trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes.