Mii de avocaţi au protestat, ieri, împotriva faptului că Ministerul Justiţiei nu a prins în bugetul pe anul în curs plăţile restante privind asistenţa juridică obligatorie exercitată în dosarele penale şi nici mărirea valorii acesteia.
Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a transmis Comisiei juridice din Senat un amendament prin care solicită asigurarea remunerării asistenţei juridice asigurată prin avocaţi în 2019, având în vedere problemele întâmpinate în anul anterior.
Uniunea menţionează că în august 2018 a solicitat Ministerului Justiţiei credite bugetare pentru anul în curs de 49.148.814,16 de lei, calcul făcut pe baza cifrelor anterioare.
Avocaţii spun că tot în august 2018, ministrul Justiţiei a dat asigurări că personal se va implica în iniţierea şi finalizarea, până la 31 decembrie 2018, a unui protocol tripartit (Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, UNBR) cu o remuneraţie actualizată şi adaptată realităţilor impuse de aplicarea Noului Cod penal şi a Noului Cod de procedură penală.
UNBR mai arată în comunicat că la finalul anului 2018, Ministerul Justiţiei a transmis că alocarea bugetară pe anul 2018, de 37.943.000 de lei, a fost insuficientă şi pentru plata remuneraţiilor preliminre pentru ultimul trimestru al anului 2018 şi s-a solicitat la a doua rectificare bugetară suplimentarea cu 12.400.000 de lei a sumei alocate.
În comunicatul UNBR se arată: "Rezultă că, în total, în 2018, în raport de actualele tarife de remunerare prevăzute de Protocolul încheiat între Ministerul Justiţiei şi UNBR la 6 iunie 2015, a fost necesară o sumă totală de 50.143.000 de lei. Proiectul de buget înaintat Parlamentului prevede o creditare bugetară în sumă de 37.000.000 de lei, mai mică cu 23,01% decât anul 2018, pentru care s-a prevăzut o execuţie preliminată de 48.056.000 de lei. Având în vedere că, în tot anul 2018, nu a fost transparentă folosirea sumei de 8.073.000 de lei prevăzută în bugetul Ministerului Public ca având destinaţie pentru plăţi făcute în cadrul ajutorului public judiciar şi că în proiectul de buget al anului 2019 se prevede numai suma de 1.005.000 de lei pentru ajutorul public judiciar, iar necesitatea majorării tarifelor remuneraţiei serviciilor prestate de avocaţi în cadrul asistenţei judiciare este evidentă, s-a întocmit proiectul de amendament înaintat spre însuşire de către oricare avocat senator sau avocat deputat".
Uniunea Barourilor aminteşte faptul că încă din 7 decembrie 2018 a anunţat posibilitatea declanşării unui protest naţional.
Faţă de revendicările avocaţilor, ministrul de resort, Tudorel Toader, a ales să se manifeste aşa cum a făcut-o şi în cazul revendicărilor angajaţilor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Dacă în cazul ultimilor, Tudorel Toader a publicat grilele de salarizare, în cazul avocaţilor, ministrul de resort a ales să publice solicitarea acestora de mărire a plafonului onorariilor pe care ar trebui să le încaseze. Mai mult, ministrul Justiţiei a menţionat că protestul avocaţilor şi revendicările lor au la bază faptul că în curând vor avea loc alegeri pentru conducerea Uniunii Naţionale a Barourilor din ţara noastră.