AVOCATUL BURADA, DESPRE PROCESELE PE CHF: "Avem primele decizii pe darea în plată menţinute de Tribunal în favoarea clienţilor"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 martie 2018

"Avem primele decizii pe darea în plată menţinute de Tribunal în favoarea clienţilor"

Tribunalul Bucureşti a început să se pronunţe în dosarele des­chise pe Legea dării în plată, până acum existând patru decizii menţinute de Instanţă în favoarea consumatorilor, ne-a spus avocatul Alexandra Burada, care îi reprezintă pe clienţi în respectivele procese.

Cele patru hotărâri ale Tribunalului prevăd adaptarea contractelor de credit pentru perioada care urmează, îngheţând cursul CHF/leu la valoarea din momentul acordării, respectiv la cursul istoric plus 20%, sau împărţind povara rezultată din creşterea francului elveţian în mod egal, între bancă şi client.

În toate aceste cazuri, banca are dreptul să facă recurs.

Avocatul Burada ne-a precizat: "Avem un portofoliu de 250 de litigii deschise în baza Legii dării în plată, din care urmează să se judece la Tribunal un număr de 60 de dosare, res­tul fiind încă la judecătorie. Dintre cele aflate la Tribunal, 60% le-am câştigat în primă instanţă, iar 40% le-am pierdut".

Într-una din motivările justiţiei, în care aceasta a decis îngheţarea cursului CHF, pentru viitor, la valoarea istorică, Tribunalul a reţinut că "echitatea, alături de buna-credinţă, oferă un fundament al impreviziunii, pornind de la relaţia existentă între ele".

Instanţa menţionează: "Se constată că instituţia bancară contestatoare nu a făcut dovada că, în calitate de profesionist, a fost în măsură să prevadă creştere accelerată a valorii monedei. (...) A fost generat un dezechilibru între obligaţia împrumutaţilor de a restitui creditul în aceeaşi monedă şi obligaţiile băncii, potrivit contractelor".

Creşterea neobişnuită a cursului în raport cu moneda naţională nu putea fi în mod rezonabil prevăzută de către un consumator mediu, potrivit standardului de referinţă instituit de jurisprudenţa Curţii de Justiţie a UE, menţionează motivarea citată, arătând: "Instanţa reţine poziţia de inferioritate a consumatorilor intimaţi la momentul contractării faţă de instituţia bancară contractantă, atât din punct de vedere economic, cât mai ales în raport în lipsa cunoştinţelor de specialitate".

Printre altele, Tribunalul arată: "Întrucât însăşi banca şi-a asumat creditarea excesivă a unor persoane cu venituri reduse, se apreciază că păstrarea utilităţii contractului presupune aplicarea cursului avut în vedere la momentul creditării, orice alt curs (inclusiv cel rezultat din împărţirea creşterii înregistrate de francul elveţian), aducând costuri suficient de mari pentru a goli, practic, de conţinut măsura adaptării".

În acest context, Tribunalul apreciează absolut necesară adaptarea contractelor, pentru a se menţine utilitatea socială a acestora.

Materializarea riscului valutar caracteristică impreviziunii intră în discuţie în momentul unei depăşiri semnificative, excepţionale, a limitelor de variaţie a cursului previzibil la momentul încheierii contractului, fie ca efect brusc al unui şoc valutar, fie ca efect cumulat al unei deprecieri continue şi cu condiţia ca această depăşire să transforme obligaţia de rambursare a împrumutului într-una excesiv de oneroasă pentru debitor, reţine instanţa într-o a doua motivare.

Aceasta completează: "O asemenea fluctuaţie valutară (a monedei CHF), tradusă într-o creştere cu 90% în 8 ani, cu un punct culminant în ianuarie 2015, când într-un interval de doar câteva ore, valoarea unui franc a crescut de la 3,7 la 4,3 lei, este aptă să transforme obligaţia de rambursare a împrumutului într-una excesiv de oneroasă pentru debitor. Pe cale de consecinţă, debitorii au suportat nu doar un risc inerent, ci un risc supraadăugat, prestaţiile contractuale fiind grav dezechilibrate. Prin urmare, se constată îndeplinirea condiţiilor impreviziunii".

Şi în acest caz, Instanţa constată că remediul impreviziunii este adaptarea contractului, toate sumele datorate de reclamant în temeiul convenţiei de credit urmând să fie calculate la o valoare egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea istorică a francului elveţian.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Nu prea inteleg ce legatura are darea in plata cu inghetarea cursului.

    Daca au cerut dare in plata, nu inseamna ca au cedat activul garantie in schimbul stergerii datoriei ? 

    1. Daca ai citi ,ai si intelege.

      Corform deciziei CCR, in cadrul procesului de dare in plata judecatorul poate sa si adapteze (reechilibreze) contractul, nu neaparat sa dispuna strict incetarea lui si transferul de proprietate.

    4 hotarari? :))))) Unde sunt sutele alea de mii de cetateni care abia asteptau sa dea in plata? Unde sunt oamenii aia salvati de lege despre care vorbeau Zamfir si borhotul mustacios?

    1. Dorm pe canapea la radio si dau imprumuturi penale cu camata

      Legea e data de rusi, oricum, dar a intervenit citu si a salvat tara de rusi si de dezastru. PS: ia cu apa, ca nu isi fac efectul

      Iliuta, iliuta, cum o sa-ti ia tie banksterii toate 3 apartmentele si o sa te muti la Reghin si o sa faci naveta, ca mai mult n-o sa-ti permiti...

      poate iti da si tie georgica o cutie de carton, fara canapea e greu viata

      Iliuta, iliuta, cum o sa te gaseasca moise ala la un moemnt dat prin piata garii doar intreband unde poate fi gasit Hadarean ca e rost de o livrare... N-o sa-ti placa Iliuta, iti promite canapeaua lui moise inventata de muciales :-)

      Brie, robulie, vad ca mai noi ti-a crescut ui i mare de loser in fata a orice cuvant care contine cinste si competenta. Iespertule, cum iti mai iiesie miscariea de solduri cu priviriea la camiera antiena 1? Bergenbier sau neumarkt mai e la moda, codatule? 

      Mai, postacule.....de cate ori sa iti mai spun ca te aștept? Fi si tu macar odată in viata asta si hai sa ne întâlnim in piata garii :))))

      Ca de vorbit, observ ca le ai cu trancaneala. Iar despre cele 3 apartamente imaginare despre care deasemeni trancani, sa stii ca sunt chiar usor de verificat in cazul meu, iar eu nu am proces pentru camata ca tine. Iti inteleg frustrarea, sa dai sute de mii de euro si apoi sa nu ii mai recuperezi, e o treaba. Te face sa iti doresti sa joci in ligă si mai mare si sa ii urăști dea dreptul pe cei care se împrumută. Doar ca tu o sa tot lingi dosurile, care ai impresia ca o sa te proulseze si pe tine undeva in BNR. Macar un amarat de house keeper, ceea ce si esti, insa pana si acolo se ajunge daca esti ceva nepot de ministru. Dar, vezi ca se poarta IFN-urile in ziua de azi. Vezi cum ies ca ciupercile la suprafață? A, tu nu ai si nici nu te-ai gândit la asa ceva? Pai acum o sa fie cam tarziu si pentru tine. Alta oportunitate camatareasca pe care o vei pierde! Huh, lasă ca te linistesc eu cand vii la mine, cum tot promiti. Am sa iti spun povesti si mai triste decat a ta! Cand vii? 

    ...Instanţa menţionează: "Se constată că instituţia bancară contestatoare nu a făcut dovada că, în calitate de profesionist, a fost în măsură să prevadă creştere accelerată a valorii monedei. (...) A fost generat un dezechilibru între obligaţia împrumutaţilor de a restitui creditul în aceeaşi monedă şi obligaţiile băncii, potrivit contractelor". ...

    Cam orbeti judecatorii; ar fi trebuit sa vada/sa retina si sa motiveze pe simplu motiv ca creditelor in CHF li s-a fact relama agresiva, clientii fiind asigurati ca este una dintre cele mai sigure monede.Desigur nu s-a precizat pentru cine este sigura. 

    Cunosc pe cineva pe salar minim pe economie cu ap luat, executat pe diferanta cu care s-a vandut apartamentul de nu a acoperit valoarea.

    Oare executori nu au nici o vina? De ce nu au vandut-o cat sa acopere rata.? Asa de ex. Ap valoreaza 10 ron, banca cu executorul poate sa o vanda cu 5 ron iar pentru 5 ron executa vechiul proprietar pentru diferenta. Asa poate sa o vanda cu 1 ron si executa 9 pe diferenta. Legea cum este? 

    Cine trebuie sa isi asume raspunderea, umanitatea, corectitudinea? 

    Dupa ce a platit cativa ani rata la banca, a ramas cu ochi-n soare. Azi lucreaza sa plateasca executori, diferenta de cca 15 000 ron. 

    Nu are internet si multe altele.

    Intreb bancheri si politicieni : E corect? 

    1. Mi se pare extrem de interesant faptul ca Omilia (autoarea articolului) cenzureaza mesajul asta si ma obliga la jonglerii ca sa pot sa-mi expun opinia. Mesaj care e perfect corect si la locul lui dupa cum se vede....

      Mi se pare extrem de interesant ca "cineva pe salar minim pe economie" isi poate cumpara in Romania un apartament. Mie mi se pare un caz clar de fals, uz de fals, inselaciune si delapidare si ar trebui DESCHIS DOSAR PENAL pentru speculantul care a luat CREDIT DE APARTAMENT cu salariu minim SI PENTRU BANCHERUL CARE i-a aprobat creditul.  

      AMANDOI sunt niste smecheri LACOMI SI SPECULANTI care ii fura pe romanii cinstiti. Numele si semnaturile celor doi sunt in dosarul de credit si sper sa ii vad la PUSCARIE. Altfel nu ne vom face bine. 

      Asa, oare de ce Omilia Elescu a simtit nevoia sa blocheze publicarea mesajului asta???? O si mana in mana cu speculantii? 

      caz penal e cand dai credit cu camata, moise

      N-ai ibteles nimic ca de obicei, robulie

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb