Avocatul Poporului critică faptul că doar o femeie a fost propusă în Guvernul Cîţu

A.P.
Miscellanea / 23 decembrie 2020

Avocatul Poporului critică faptul că doar o femeie a fost propusă în Guvernul Cîţu

Avocatul Poporului, Renate Weber, a criticat miercuri nerespectarea echilibrului de gen în Guvernul Cîţu, dar a precizat că nu poate face niciun demers legal în acest sens, deşi a primit solicitări de a sesiza Curtea Constituţională, scrie News.

Comunicatul integral transmis de Avocatul Poporului:

Instituţia Avocatul Poporului a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componenţa Guvernului propus de coaliţia de guvernare se află o singură femeie şi nouăsprezece bărbaţi, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

Potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (3) din Constituţie, funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţara. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.

Astfel, opinăm că în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, România a armonizat legislaţia specifică, în acord cu reglementările internaţionale şi comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia.

Totuşi, chiar dacă realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi este un element important în prevenirea şi eliminarea inechităţilor sociale manifestate la nivelul societăţii, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparţine exclusiv partidelor din coaliţia de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului.

Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională doar cu privire la conţinutul legilor şi ordonanţelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competenţelor instituţiei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Matale ai rămas cu gândirea înainte de 1989...

    1. Gandirea de dinainte de 1989 a devenit, acum, gandirea europeana.

      Mai degraba a ramas fara gandire.

      Este tuta (adica proasta si frumoasa precum Sosoaca).

      Astea doua ar trebui sa poarte permanent masca pentru ca le avantajeaza. 

    Pai, poate ca si numai aceasta femeie este prea mult! Si la cat de prosti sunt barbatii din guvern, cred ca nici barbati nu trebuiau propusi.

    e de ajuns cate au intrat in parlament, mai ales niste vietuitoare ca aia fara masca si ca cea de la psd cu nume de Cataniciu...Dumneata mai lipseai...

    Atitudinea retrogradă a Salvatorilor neomarxiști ai României dezamăgește enorm electoratul lor.

    Un guvern de 20 de bărbați; toți albi, toți hetero, cis-genderi. Și o singură femeie! Nu tu un etnic. Nu tu un transgender. Ce-i asta?! I mean, WTF!!! 

    Acest guvern m-a trigărit cu toxicitatea lui masculină! 

    Ar fi cazul ca Salvatorii să-și verifice privilegiile. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb