Avocatul Poporului din Ucraina a anunţat azi că s-a sesizat din oficiu în cazul noii legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale şi afectează învăţământul în limba maternă a românilor, potrivit News.ro. Acesta cere clarificări împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului în legătură cu adoptarea legii.
Instituţia a anunţat: "Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând comunitatea celor circa 400 000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei".
Sesizarea Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina şi a articolului 7 din Constituţia României vizând românii din străinate, a articolului 2 al Protocolului Adiţional 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a articolului 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, a articolului 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi a articolului 13 din Tratatul care vizează relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.
Noua lege a educaţiei din Ucraina - care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko - prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).
Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit critici, comunitatea de români locală vorbind despre lichidarea şcolilor româneşti şi ucrainizarea minorităţilor etnice. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un apel prin cere respingerea prin veto a legii care poate genera noi conflicte şi instabilitate în ţară, potrivit sursei citate.
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi omologii din Bulgaria, Grecia şi Ungaria, a transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Secretarului General al Consiliului Europei şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale o scrisoare comună prin care exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de Lege a Învăţământului din Ucraina şi prin care cere asigurarea protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale.