Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul noii legii a Educaţiei din Ucraina şi cere clarificări autorităţilor de la Kiev

C.R.
Politică / 16 septembrie 2017

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul noii legii a Educaţiei din Ucraina şi cere clarificări autorităţilor de la Kiev

Avocatul Poporului din Ucraina a anunţat ieri că s-a sesizat din oficiu în cazul noii legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale şi afectează învăţământul în limba maternă a românilor. Acesta cere clarificări împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului în legătură cu adoptarea legii, potrivit News.ro.

Avocatul Poporului din Ucraina a anunţat azi că s-a sesizat din oficiu în cazul noii legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale şi afectează învăţământul în limba maternă a românilor. Acesta cere clarificări împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului în legătură cu adoptarea legii.

Instituţia a anunţat: "Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina, care desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând comunitatea celor circa 400 000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei".

Sesizarea Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina şi a articolului 7 din Constituţia României vizând românii din străinate, a articolului 2 al Protocolului Adiţional 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a articolului 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, a articolului 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi a articolului 13 din Tratatul care vizează relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina.

Noua lege a educaţiei din Ucraina - care va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Petro Poroşenko - prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit critici, comunitatea de români locală vorbind despre lichidarea şcolilor româneşti şi ucrainizarea minorităţilor etnice. Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat un apel prin cere respingerea prin veto a legii care poate genera noi conflicte şi instabilitate în ţară, potrivit sursei citate.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu şi omologii din Bulgaria, Grecia şi Ungaria, a transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Secretarului General al Consiliului Europei şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale o scrisoare comună prin care exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de Lege a Învăţământului din Ucraina şi prin care cere asigurarea protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce clarificari mai doresc? Nu este o actiune concertata din care face parte si Romania indreptata impotriva Uniunii Sovietice (in mintea unora inca mai exista), a Rusiei (exista de mai bine de-un mileniu), a limbii ruse, a culturii ruse si tot ce inseamna istorie panslava ? Nu trebuia minoritatea-majoritara vorbitoare si utilizatoare de limba rusa redusa la tacere dupa interzicerea retrasmiterii programelor tv de limba rusa, retelelor de socializare de limba rusa, a cartilor cu orice tematica in limba rusa dar si comunicarea in institutii si pe strada ? S-a dat legea cu invatamintul in limba minoritatilor (doar ca trebuia sa se interzica limba "nationala"), fara exemplificare ca iese "rasism" si poate fi atacat prin lege la CEDO. Acum ce .... iar nu-i bine? Facem lobby pentru a-i impinge catre "rasism" si ilegalitate (ca-i pentru romanismul nostru doar) ca daca-i impotriva limbii ruse nu se pune, e "cool" sau "awesome" !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb