Persoanele care reprezintă urgenţe medicale sau sunt programate pentru internare în spital nu trebuie să fie condiţionate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil, susţine Avocatul Poporului, conform unui comunicat de presă.
Reprezentanţii instituţiei susţin că s-au sesizat din oficiu şi solicitat lămuriri Ministerului Sănătăţii în legătură cu informaţiile apărute în presă potrivit cărora multe persoane au reclamat faptul că li s-a cerut drept condiţie pentru internare să-şi facă înainte testul pentru noul coronavirus, fapt considerat nu doar un abuz, dar şi un pericol de izbucnire a unor noi focare, în condiţiile în care nu toţi îşi permit costurile testării pe cont propriu.
Potrivit Avocatului Poporului, Ministerul Sănătăţii a transmis un răspuns din care rezultă că internarea într-o unitate spitalicească nu trebuie condiţionată de testarea COVID-19.
"Referitor la solicitarea efectuării testului RT-PCR, potrivit prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 828/2020 cu modificările şi completările ulterioare, la prezentarea în spital se realizează triajul tuturor persoanelor şi, în funcţie de simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în zona-tampon vor primi toată asistenţa medicală necesară pentru afecţiunea/afecţiunile lor până la sosirea rezultatului acestui test. Pacienţii care în urma triajului nu au motiv să fie consideraţi cazuri suspecte pentru infecţia cu SARS-CoV-2 vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei pe care o prezintă, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între pacienţi. Începând din data de 15.05.2020 au fost reluate internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, iar în ceea ce priveşte situaţia pacienţilor care nu sunt suspecţi COVID-19, în urma triajului, aceştia vor fi internaţi în secţiile aferente patologiei fără RT-PCR. Pacienţii suspecţi vor fi internaţi în zone speciale de izolare (zone-tampon), urmând a fi testaţi prin RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, testări decontate unităţilor sanitare prin Programul Naţional de Boli Transmisibile Prioritare", se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii către Avocatul Poporului.
Avocatul Poporului precizează, în urma lămuririlor oferite de ministerul de resort, că persoanele care reprezintă urgenţe medicale sau sunt programate pentru internare nu trebuie să fie condiţionate de efectuarea unui test COVID-19 în prealabil şi de prezentarea rezultatului acestuia la internare, iar în situaţia în care o unitate spitalicească solicită unei persoane altceva, aceasta are inclusiv posibilitatea de a se adresa instanţei judecătoreşti.
Premierul Ludovic Orban s-a declarat nemulţumit de modul cum Avocatul Poporului acţionează în legătură cu actele normative emise de Parlament şi Guvern pentru combaterea epidemiei Covid-19 în ţara noastră. Şeful Guvernului susţine că nu înţelege ce urmăresc reprezentanţii respective instituţii.
Ludovic Orban a spus: "Avocatul Poporului recidivează şi atacă o lege care a fost modificată în Parlament în urma deciziei Curţii Constituţionale la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care personal nu o înţeleg, iar persistenţa asta în a ataca legi fundamentale, care dau posibilitatea Guvernului şi autorităţilor sanitare să lupte împotriva epidemiei şi să protejeze sănătatea şi viaţa oamenilor, îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Un roman în data de 10.08.2020, 23:15)
Mai este valabila pregatirea multilaterala in Romania a avocatului carui popor pentru ca din punctul de vedere al activitati este total impotriva poporului roman.As propune poate sa i se acorde si o diploma in medicina ca se pare are cunostinte mai bine puse la punct decit specialisti pe care ii are Romania daca isi permite sa le dea indicati ca pe timpul lui ceasca.