Ayatollahul Ali Khamenei crede că "mâna divină" va răzbuna moartea liderului religios şiit executat de saudiţi

Internaţional / 3 ianuarie 2016

Ali Khamenei

Ali Khamenei

Actualizare 17:47 Franţa face apel la responsabilii din regiune să evite "exacerbarea tensiunilor"

Franţa a făcut astăzi apel la responsabilii din Orientul Mijlociu "să facă tot posibilul pentru a evita exacerbarea tensiunilor sectare şi religioase" în regiune, în contextul în care execuţia în Arabia Saudită a unui lider şiit a provocat violenţe în Iran, relatează AFP.

Franţa "deplânge profund execuţia, sâmbătă, în Arabia Saudită, a 47 de persoane, între care un lider religios şiit", a declarat Ministerul francez de Externe într-un comunicat, subliniind că Parisul se opune "pedepsei cu moartea, în toate locurile şi în toate circumstanţele".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:40 Preşedintele iranian consideră "complet nejustificabile" atacurile asupra reprezentanţelor saudite

Preşedintele iranian Hassan Rohani a calificat astăzi drept "total nejustificabile" atacurile comise sâmbătă asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran şi a consulatului saudit din Machhad (nord-est), în timp ce secretarul general al ONU şi organizaţia Amnesty International au condamnat execuţiile în masă realizate sâmbătă de autorităţile de la Riad, transmite Agerpres.

"Acţiunea condusă de un grup de extremişti ieri seară la Teheran şi la Machhad (...) împotriva ambasadei şi consulatului Arabiei Saudite, care trebuie să fie din punct de vedere legal şi religios sub protecţia republicii islamice, este complet nejustificabilă", a declarat Rohani, citat de agenţia oficială Irna. Totodată, preşedintele iranian a condamnat executarea liderului religios şiit, şeicul saudit Nimr Baqer al-Nimr, aflată la originea acestor violenţe.

Rohani a cerut "ministrului de interne să conlucreze cu puterea judiciară şi cu ministrul informaţiilor pentru a-i identifica pe agresori şi a-i aduce în faţa justiţiei, pentru a se pune capăt acestor acţiuni hidoase şi pentru ca securitatea reprezentanţelor diplomatice să fie asigurată".

Totodată, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "profund consternat" de executarea de către Arabia Saudită a 47 de persoane condamnate la moarte pentru terorism, printre care şi Al-Nimr. Ban a făcut apel la calm şi la măsură în reacţii şi a cerut tuturor liderilor din regiune să caute să evite exacerbarea tensiunilor religioase, a anunţat sâmbătă seara un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU.

Şi Amnesty International (AI) a condamnat, într-un comunicat de presă, executarea celor 47 de persoane de către autorităţile saudite. "Asasinarea şeicului Al-Nimr sugerează faptul că autorităţile din Arabia Saudită folosesc pedeapsa cu moartea în numele antiterorismului pentru a plăti poliţe şi pentru a-i spulbera pe disidenţi", a scris Philip Luther, directorul AI pentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

Referindu-se la procesul în urma căruia Al-Nimr şi alţi trei lideri şiiţi au fost condamnaţi la moarte pentru terorism şi incitare la revolte, AI a calificat procesul ca fiind unul politic şi extrem de nedrept. "Punerea în aplicare a acestor sentinţe cu moartea când există îndoieli serioase cu privire la legitimitatea procesului reprezintă o justiţie monstruoasă şi ireversibilă", se apreciază în comunicatul organizaţiei.

Totodată, AI a amintit că nepotul liderului religios executat, Ali Mohamed al-Nimr, şi alţi doi tineri şiiţi, arestaţi în 2012 pe când erau minori şi condamnaţi la moarte, riscă să fie executaţi în viitorul apropiat. Amnesty International a cerut autorităţilor de la Riad să oprească "valul de execuţii". Execuţiile în masă de sâmbătă au fost realizate simultan, în 12 zone din ţară, iar condamnaţii au fost decapitaţi sau împuşcaţi.

(S.A.)

-----------

Într-un al doilea atac în două zile la adresa Arabiei Saudite, care a executat sâmbătă un lider religios şiit saudit, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că oamenii politici din statul rival vor avea de înfruntat răzbunarea divină pentru moartea liderului şiit, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

"Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând şi răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiţi. Acest savant oprimat nu a încurajat oamenii să pună mâna pe arme şi nici nu a complotat în secret, el doar a formulat deschis nişte critici", a spus Khamenei, potrivit postului public de televiziune, care a relatat că ayatollahul a calificat execuţia lui Nimr al-Nimr drept "o greşeală politică".

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care şi pe proeminentul lider religios musulman şiit Nimr al-Nimr. Iranul a condamnat ferm execuţia lui Al-Nimr, în timp ce sâmbătă seară, ambasada Arabiei Saudite de la Teheran şi consulatul saudit din Machhad au fost atacate şi incendiate de protestatari. Aceştia au aruncat cu cocteiluri Molotov în direcţia ambasadei saudite şi au intrat în clădire, fiind ulterior evacuaţi de către poliţie.

În această dimineaţă, procurorul Teheranului a anunţat arestarea a 40 de protestatari. "Până acum, 40 de persoane care au intrat în ambasadă au fost identificate şi arestate. Ancheta continuă pentru a-i identifica şi pe ceilalţi responsabili de acest incident", a declarat procurorul Abbas Jafari Dolatabadi, citat de agenţia Isna. O nouă manifestaţie de protest faţă de executarea lui Al-Nimr este prevăzută pentru duminică, la 11:30 GMT, la Teheran.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Suntem siguri că această execuție care a fost motivată de libertatea de expresie pe care șiitul o exercita, va determina administrația americană să împună SANCȚIUNI acestei monstruozități care se cheamă Arabia Saudită.

    În caz că nu am fost înțeles, americanilor, sancțiuni nu înseamnă miliarde în contracte de armament pentru Arabia Saudită. 

    1. si americanii ce sa faca cu armele_sa le lase sa rugineasca?

    Societatea clientilor cu credite in franci elvetieni (GCCParakletos) si fostul purtator de cuvant al Bancii Romane de Scont, Alin Iacob, solicita presdintelui Klaus I., DNA si DICOT sa verifice contractele oneroase si abuzive incheiate de bancile camatare si clientii de buna credinta.

    In fapt, solicitam sa nu mai fim identificati de postacii bancilor ca sectanti sau grupul pocaitului Dan si nici ca datornici CHF intrucat stie toata lumea ca: 

     

    - nimeni din tara asta nu a mers la banca sa ia credit in CHF. Ne-am trezit fortat cu asemenea credite insa nimeni nu a ridicat de la banca CHF ci doar lei sau euro. 

    - consideram de asemenea un abuz al bancilor camatare faptul ca la leii si euro pe care i-am ridicat ca sa ne platim imobilele ne-a fost aplicata o dobanda mai mica decat cea la lei, mai precis ni s-a calculat dobanda de Libor CHF si marja. Asa ceva este inacceptabil. 

    -intrucat nu mai facem fata ratelor foarte mari si dobanda la lei a scazut pana la nivelul celei la CHF solicitam conversia ceeditului in lei. 

    -conversia creditului trebuie facta la cursul in lei al CHF de la data acordarii creditului pentru ca noi asa ne-am facut calculele si nimeni nu ne-a explicat ca poate fi altfel. 

    - nu suntem de acord cu plata retroactiva a dobanzilor la lei in cazul conversiei CHF la cursul de la data acordarii pentru ca atunci dobanzile la lei erau mari. 

    -solicitam ca dupa conversie bancile sa fie obligate la o dobanda fixa pe perioada rambursarii creditului. Nu putem sa ne asumam riscul variatiei Robir acesta fiind exclusiv in sarcina partii mai informate in contractul de creditare, in speta banca camatara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb