Azerbaidjan şi Turkmenistan - singurii furnizori pentru Nabucco

A.T.
Internaţional / 17 aprilie 2010

Preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a primit, la finele săptămânii trecute, o delegaţie UE condusă de comisarul pe energie Gunther Oettinger, informează site-ul abc.az. Cu această ocazie, oficialii au discutat despre deuvoltarea producţiei în zăcământul de gaze Shah Deniz şi despre posbilităţile Azerbaidjanului de a livra gaze pentru proectul Nabucco. Europa se bazează pe Azerbaidjan pentru a asigura furnizarea unei bune părţi a gazului necesar pentru Nabucco.

Oettinger a declarat: "În toamnă, plănuim să organizăm o conferinţă pentru Nabucco, la care să participe toate părţile interesate. Voinţa politică a multor ţări este necesară pentru demararea proiectului. Azerbaidjan joacă un rol cheie în alimentarea gazoductului, dar avem nevoie şi de alţi furnizori pentru ca proiectul să fie fezabil. Turkmenistan şi-a dat deja acordul să asigure restul cantităţilor necesdare".

În afară de Azerbaidjan şi Turkmenistan, nu sunt luate în considerare şi alte surse pentru Nabucco. "Iran are slabe şanse să devină un mare exportator în următorii ani. Mai mult decât atât, Iranul importă, la rândul lui, gazele de care are nevoie. Mai sunt şi riscuri politice în Iran şi Irak. Spre deosebire de aceste ţări, Azerbaidjanul prezintă stabilitate politică", a mai spus comisarul european pentru energie.

La rândul său, ministrul azer pentru industrie şi energie, Natig Aliyev, a spus că Azerbaidjanul susţine proiectul Nabucco. Preşedintele Aliyev a concluzionat: "Trebuie evaluate riscurile comerciale, politice şi de mediu. Trebuie definite sursele de aprovizionare pentru Nabucco şi trebuie semnate acorduri de aprovizionare pe termen lung, dar şi condiţiile de tranzit. Azerbaidjanul are suficiente rezerve de gaze să crească exporturile pe rutele de transport existente, dar şi să aprovizioneze noi coridoare energetice. Producţia de gaze de anul trecut a fost de 23,5 miliarde mc. Rezervele de gaz ne ajung pentru 100 de ani la nivelul actual de exploatare".

Nabucco va avea 3.300 km lungime şi o capacitate anuală de transport de 31 miliarde mc. Conducta va aduce gaz din zona Mării Caspice prin Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Valoarea investiţiei este de aproape 8 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb