AZI ŞI MÂINE Bătălia finală la SIF4 Muntenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iulie 2012

Bătălia finală la SIF4 Muntenia
  • document ataşat Raportul SIF4
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE 2: CNVM va investiga concertarea anunţată de SIF4

    Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi-a programat o şedinţă de urgenţă astăzi pentru a stabili dacă este legală concertarea anunţată, joi seară, de SIF Muntenia, potrivit unor surse din piaţă.

    O echipă a Comisiei va solicita SIF Muntenia dovezile în baza cărora a stabilit concertarea, spun surse din cadrul Comisiei, citate de Mediafax.

    Se pare că CNVM a solicitat Muntenia Invest încă de joi seară să îi transmită argumentele pe baza cărora s-a stabilit acţiunea concertată, la această cerere societatea răspunzând că le vor trimite luni, acum fiind ocupaţi cu organizarea AGA.

    -----------------------

    UPDATE: AIPC cere CNVM sancţionarea SAI Muntenia Invest SA

    Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită public Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) să intervină imediat pentru a opri şi sancţiona actele abuzive ale SAI Muntenia Invest SA, ca administrator al SIF Muntenia SA, prin care este îngrădită exercitarea dreptului de vot al acţionarilor SIF Muntenia SA, se arată într-un comunicat remis în această dimineaţă redacţiei.

    În urma publicării de către SIF Muntenia SA a unui raport curent remis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), AIPC atrage atenţia SAI Muntenia Invest SA că numai CNVM are competenţa de a dispune, printr-un act de autoritate, suspendarea drepturilor de vot ale acţionarilor în cazul unei presupuse acţiuni concertate fundamentate pe existenţa unui acord de politică comună între acţionari, se mai precizează în comunicat. Atât normele europene, cât şi legile autohtone nu conferă nici un fel de autoritate SAI Muntenia Invest SA să facă aprecieri discreţionare asupra existenţei între acţionari a unui acord de "politică comună" şi nici să dispună suspendarea drepturilor de vot pe acest temei, se arată în comunicat.

    AIPC avertizează SAI Muntenia Invest SA şi SIF Muntenia că toate celelalte reglementări interne care indică posibilitatea suspendării drepturilor de vot se referă la aplicarea unei decizii adoptate în acest sens de CNVM şi nu la emiterea de către SAI Muntenia Invest SA a unei decizii de suspendare, precizează comunicatul.

    AIPC cere CNVM să informeze imediat SAI Muntenia Invest SA şi SIF Muntenia SA că actul de suspendare a drepturilor de vot ale unor acţionari SIF Muntenia SA, pe temeiul unei acţiuni concertate neprobate şi nejustificate legal, este un act lipsit de bază legală şi că nu poate fi aplicat în cadrul adunării generale a acţionarilor SIF Muntenia SA din data de 6/7 iulie 2012, se mai adaugă în comunicat.

    AIPC cere, de asemenea, CNVM să elimine din cadrul reglementărilor emise de aceasta orice norme contrare art. 2861 din Legea nr. 297/2004 sau incompatibile cu legislaţia comunitară prin ambiguitatea lor. În cazul în care CNVM va rămâne pasivă în faţa acestor abuzuri, exercitate de SAI Muntenia Invest SA dintr-o poziţie aflată în vădit conflict de interese, AIPC va sesiza toate autorităţile internaţionale şi grupurile de experţi cu competenţe în materia pieţelor reglementate din cadrul comunitar.

    UPDATE: AGA SIF 4 Muntenia se va ţine mâine

    Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Muntenia se va întruni mâine, la a doua convocare, după ce astăzi şedinţa nu a întrunit cvorumul necesar. Potrivit unor surse prezente în sală, un acţionar ar fi întrebat, de două ori, care este prezenţa procentuală astăzi, însă nu ar fi primit răspuns din partea SIF 4.

    -----

    Compania a anunţat patru grupuri de acţionari concertaţi

    Acţionari cu 16,88% din SIF, prezumaţi în tabăra lui Gheorghe Iaciu, limitaţi la 5%

    Laviniu Beze: "Această concertare este aberantă şi ilegală"

    Adunarea Generală la SIF4 Muntenia, menită să decidă câştigătorul dintre grupul de acţionari coagulaţi în jurul lui Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, care a cerut dividende mai mari, şi actuala conducere, este programată astăzi şi mâine, la Camera de Comerţ Bucureşti.

    Spiritele sunt încinse la maximum după o serie de atacuri premergătoare.

    În cursul zilei de ieri, ziarul BURSA a relatat că au apărut zvonuri că SIF Muntenia ar urma să anunţe, pentru AGA, limitarea drepturilor de vot pentru un grup de acţionari pe motiv că acţionează concertat.

    La finalul şedinţei de tranzacţionare, informaţiile s-au concretizat.

    Astfel, SIF4 Muntenia a publicat un raport cu patru grupuri de acţionari prezumaţi că acţionează concertat, însă a limitat drepturile de vot pentru un grup de 37 de acţionari, puşi în tabăra lui Iaciu, printre care fondurile ING, East Capital, Swiss Capital, Adrian Andrici. Întregul grup, cu o deţinere cumulată de 16,88% din SIF, ar urma să voteze cu numai 5%, potrivit raportului SIF4.

    "Această concertare este aberantă şi sper ca CNVM să intervină, în timp util, pentru ca AGA să se desfăşoare în condiţii legale", ne-a declarat Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, aflat şi el pe lista concertaţilor cu Iaciu şi, de asemenea, candidat pentru Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor.

    Domnia sa a mai spus: "Această concertare ilegală ar dărâma piaţa de capital pe următorii cinci-şase ani".

    SIF4 a mai prezentat trei grupuri de concertaţi, respectiv al omului de afaceri Cătălin Chelu, al Broadhurst Investments şi al SAI Muntenia, ale căror participaţii nu depăşeau însă 5%, limita de deţinere impusă de lege, astfel că nu a fost necesară limitarea drepturilor de vot.

    CNVM este, din acest an, singura autoritate care poate stabili dacă unii investitori acţionează concertat la SIF-uri şi le poate limita drepturile la vot, atribuţii pe care le aveau din 2007 doar Consiliile de Administraţie .

    Raportul SIF4 conţine un număr de Registru CNVM, datat 5 iulie 2012. (Citiţi pe site-ul www.bursa.ro raportul SIF4 care cuprinde şi motivele declarării concertărilor).

    Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din SIF4 a introdus pe ordinea de zi a AGA revocarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor şi alegerea unuia nou, pe lista de candidaţi fiind 30 de înscrişi.

    Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital a atras atenţia cu privire la modalitatea de vot prin corespondenţă, însă conducerea SIF4 a replicat că totul este legal. Marţi, Tribunalul Bucureşti a respins cererea unui acţionar de suspendare a convocatorului pentru AGA de astăzi.

    Deşi astăzi, cel mai probabil, cvorumul necesar (50%) nu va fi îndeplinit, la SIF Muntenia nu se anunţă o zi tocmai liniştită, unii acţionari intenţionând să vină cu întrebări încuietoare pentru conducere.

    Anul trecut, mai multe fonduri au cerut SIF-urilor dividende mai mari.

    Două SIF-uri, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), au introdus propunerea fondurilor pe ordinea de zi a AGA, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) au refuzat motivând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale.

    Conducerea SIF1 a suspendat atunci drepturile de vot în AGA pentru grupul de 16 fonduri de investiţii, motivând că acţionează concertat, şi a introdus majorarea cu 60% a dividendelor pe ordinea de zi a AGA din aprilie.

    Într-o scrisoare, CNVM a transmis că "atunci când mai mulţi acţionari se unesc pentru a cere dividende mai mari nu reprezintă o acţiune concertată".

    Întrebarea este dacă, acum, Comisia a primit vreo solicitare de la SIF Muntenia şi ce va decide în acest caz.

    Opinia Cititorului ( 12 )

    1. CNVMul este o institutie condusa de oameni corupti, care nu au decat interese personale. Ma indoiesc ca vor lua o decizie acum Anul trecut, cand au fost concertati actionarii la alte SIFuri, CNVMul nu a luat decizii clare, transante, in timp util. De ce ar fi altfel acum?

      1. Oare de ce nu i-au concertat si pe cei unde SIF Muntenia este actionar/investitor?(ha!ha! ha! ce imi plac glumele mele)

        De ce nu ati cerut fratilor vot cumulativ, ca oricum ar fi dat-o "jmecherii", erati inauntru si ii mai opreati de la facut prostii. 

        pentru ca "fratii" nu vor sa ii opreasca pe altii de la furat, vor sa fure ei nestingheriti :))))

        E normal sa fie tensiune atat timp cat au venituri de 20-25.000Euro pe luna la care se adauga si veniturile din consiliile de administratie de la societatile la care SIF-ul este actionar si care mai adauga vreo 5-10.000 Euro pe luna.

      CNVMul este o institutie condusa de oameni corupti, care nu au decat interese personale. Ma indoiesc ca vor lua o decizie acum Anul trecut, cand au fost concertati actionarii la alte SIFuri, CNVMul nu a luat decizii clare, transante, in timp util. De ce ar fi altfel acum?

      Sa se ocupe de asociatia cu 5+1 membri.

      Sa lase scandalurile 

      Sa lase alcoolul.....cu alte cuvinte sa ne lase!

      Nepotu' lu' Farmache, la fel, lasa-ne!  

      citesti si te crucesti.pai ce legatura exista intre niste fonduri de pensii concurente intre niste ssifuri concurente .ar fi o singura legatura si anume ca vor sa stie cum si cine le administreaza averea adica bani investiti in actiuni sif4.dar filimon si compania le spune direct;ia mai duceti-va dracului de actionari.in ce tara traim?cnvm doarme ca de obicei.

      Ce face CNVM? cere informatii si i se da cu flit? Tare....E penali rau astia tata...O sa fie superb miine...abia astept.

      Atentie! S-au format grupuri de interese in frunte cu Gheorghe Iaciu care vor sa puna mana pe banii SIF-ului.

      Sper sa se sesizeze CNVM-ul si sa ia decizia corecta. 

      De fapt sa mearga treaba si mai departe si sa intre pe fir si DNA-ul si sa-i ia la puricat pe cei care au investit sume enorme pentru a forma aceste grupuri de interese care vor sa puna mana pe banii SIF-ului. 

      La puscarie cu voi! 

      1. Sa te ia pe tine dna.ce mentalitate tampita ai.oamenii au cumparat actiuni,nu au furat nimic!cumpara si tu sa pui mana pe banii sifului.

        Vad ca va e frica de DNA :)))

        Sa faca DNA-ul dreptate ! La puscarie cu voi care stiti numai sa furati !  

        Lasati SIF-ul sa investeasca banii. Nu veniti voi sa-i furati !  

        Puscaria va mananca ! 

        Sa vina maine la AGA si DNA-ul si sa-i bage in puscarie.

        Pai cum pot sa aiba unii oameni milioane de auro, oameni care castiga 3000 lei / luna si sa cumpere cacalau de actiuni?  

        Sa vina DNA-ul peste ei. La parnaie cu ei. Iaciu si ceilalti din grupul lui sa faca parnaie cu Bombonel ! 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb