Azomureş anunţă că ar putea relua producţia de îngrăşăminte odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive

G.B
Companii / 28 martie 2022

Azomureş anunţă că ar putea relua producţia de îngrăşăminte odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive

Compania Azomureş din Târgu Mureş a anunţat, astăzi, că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, însă graficul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din ţara noastră.

"Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte. Pentru Azomureş, acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, deoarece îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina lipsesc de pe piaţă (...) Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România", a arătat Azomureş, într-un comunicat de presă.

În comunicat se precizează că, înainte de anunţul Comisiei Europene, conducerea companiei a avut discuţii cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii şi că în această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată.

"Conform calendarului, în primă fază se pornesc jumătate din instalaţiile de producţie. În luna mai este programată pornirea celorlalte instalaţii. Calendarul de pornire şi un preţ corect pentru gazul natural ar permite producţia a aproximativ 600.000 de tone de îngrăşăminte, care să acopere o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor. Odată cu repornirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor, Azomureş îşi reafirmă suportul pentru susţinerea agriculturii româneşti şi a economiei naţionale prin menţinerea în funcţiune a unui lanţ economic extrem de valoros în care sunt implicaţi câteva zeci de mii de angajaţi", se mai afirmă în comunicatul de presă al producătorului Azomureş.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie.Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor româneşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. aceasta e vestea extrem de pozitiva pe care o asteptam.

    daca se poate reusi si repornirea fabricilor lui Ioan Niculae pe ingrasaminte ar fi ideal. 

    din pozitie de exportator net pe ingrasaminte am ajuns ca ultimii drogati, importatori de ingrasaminte... noi! tara agricola cu industrie de ingrasaminte!!!! Dooooamne fereste!  

    1. Mda, de parca liberalizarea nu s-a facut pentru ca eram infringement la UE. Acum multumim UE ca putem lua propriul gaz mai ieftin pentru ca s-a scumpit ca se vinde pe bursa de la Viena. Noaptea mintii.

      Bine ca pornesc astia etapizat pana in mai. Bine ca nu pana in septembrie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb