Cota de gaz alocată societăţii Azomureş Tîrgu Mureş a fost tăiată prin hotărîre de guvern, la mijlocul săptămînii trecute, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, ceea ce a făcut ca societatea să funcţioneze cu sub o treime din capacitate.
În urma acestei decizii, mai bine de două treimi din combinatul chimic din Tîrgu Mureş a rămas fără activitate. Au fost afectate astfel cele două fabrici de amoniac care funcţionează pe platforma combinatului. "Nu înţeleg ce minune este că nu funcţionează fabrica. E oprită fabrica pentru că nu este gaz metan. E frig în toată ţara românească şi nu este gaz metan", a declarat, citat de Rompres, directorul executiv al societăţii Azomureş, Ioan Şoleriu, care a precizat că societatea este cu foc continuu.
Sindicaliştii de pe platforma chimică nu au scăpat prilejul să arate că nu este nevoie de nici o altă probă în favoarea lor. "Nu e nici un pericol nici pentru ins-talaţii şi nici pentru populaţie, decît atunci cînd vrem să declanşăm greva", a declarat liderul sindicatului Alternativa 2002 din cadrul Azomureş, Maria Dăndărău. Aceasta a spus că este surprinzător faptul că în faţa instanţelor de judecată patronatul a cerut să fie asigurată o treime din activitatea combinatului, pe parcursul grevelor generale, invocînd faptul că societatea este cu foc continuu, "dar, în faţa unei decizii guvernamentale care are acelaşi efect ca şi cel produs de o grevă patronatul, nu are nici o reacţie".
În toamna anului trecut, cînd sindicaliştii au intenţionat să declanşeze greva generală li s-a pus în vedere că trebuie să asigure funcţionarea unităţii în regim de foc continuu, planul de activitate prezentat de patronat sindicatului presupunînd pre-zenţa la lucru a peste 60 la sută din salariaţi.