Conducerea "Azomureş" Târgu Mureş (simbol burisier AZO) a decis, ieri, să prelungească, până în august, perioada în care combinatul va funcţiona doar la jumătate din capacitatea de producţie, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti. Decizia a fost justificată prin scăderea cererii şi a preţului la îngrăşăminte pe piaţa internă şi internaţională.
De la începutul lunii aprilie, activitatea de producţie a Instalaţiei de Amoniac IV şi a secţiei de îngrăşăminte complexe NPK a fost oprită.
"Aproximtiv 90% din producţia combinatului sunt destinate pieţei externe, piaşa internă fiind aproape zero", a declarat, pentru ziarul Bursa, doamna Angela Podină, directorul administrativ al societăţii.
Conducerea "Azomureş" a mai decis să suspende contractele de muncă pentru 430 de salariaţi până la finele lunii iulie, prin trimiterea acestora în şomaj tehnic, după ce, în aprilie au aplicat o măsură similară pentru 170 de angajaţi. În ciuda acestui lucru, salariaţii în cauză vor beneficia de zilele de concediu programate în perioada de vară şi vor beneficia de o primă de 600 de lei brut, potrivit reprezentanţilor "Azomureş". Salariaţii disponibilizaţi vor primi o indemnizaţie de 75% din salariu, cât timp vor avea contractele de muncă suspendate.
"Am încercat să ţinem aceşti oameni să nu fim nevoiţi să îi trimitem în şomaj şi i-am repartizat să facă reparaţii şi diverse lucrări", ne-a spus doamna Podină, adăugând: "Totuşi, câte reparaţii să faci, pentru că "Azomureş" nu este într-o stare deloc proastă".
Aceştia nu exclud posibilitatea ca producătorul de îngrăşăminte să îşi repornească activitatea în totalitate, în condiţiile în care va exista cerere pentru produsele "Azomureş".
"Dacă primim un contract fantastic, care să acopere costurile de producţie, vom rechema aceşti oameni", a precizat directorul administrativ al societăţii. "Din câte am înţeles, autorităţile române încearcă să facă ceva pentru campania din toamnă, astfel încât agricultura să nu moară deloc, dar vom aştepta şi vom vedea", a mai spus doamna Podină.
În primul trimestru al anului, "Azomureş" a obţinut un profit net de 2 milioane lei, de 27 de ori mai mic decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii afacerilor cu 36%, la 161,8 milioane de lei.
"Azomureş" are o valoare de piaţă de 113,09 milioane de lei, potrivit preţului mediu de 0,215 lei/acţiune, înregistrat în şedinţa bursieră de ieri. "Transworld Fertilizers Holding " controlează 55,97% din combinat, iar "Azomureş Holdings LLC" are o participaţie de 19,05% din capitalul social.