Baconschi în vizită în Israel şi Palestina

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 2 martie 2011

Baconschi în vizită în Israel şi Palestina

Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, pare să tenteze un rol activ în evenimentele din Orientul Mijlociu, întâlnindu-se la o zi distanţă cu diplomaţi israelieni şi apoi cu reprezentanţi ai palestinienilor.

Teodor Baconschi, a avut duminică, o întrevedere cu primul-ministru Statului Israel, Benjamin Netanyahu, în cadrul căreia s-a reconfirmat existenţa unor relaţii privilegiate între România şi Israel.

Ambii interlocutori şi-au exprimat disponibilitatea pentru continuarea şi aprofundarea dialogului politico-diplomatic, care, de altfel, în ultimii ani a cunoscut o dezvoltare intensă.

Discuţiile cu premierul israelian au evidenţiat, potrivit unui comunicat de presă al MAE, preocuparea părţilor cu privire la evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Ministrul Teodor Baconschi a reafirmat interesul României pentru obţinerea de progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi disponibilitatea ţării noastre de a sprijini demersurile întreprinse de comunitatea internaţională în acest sens.

Teodor Baconschi s-a întâlnit, la începutul acestei săptămâni, şi cu vicepremierul şi ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman.

Cei doi demnitari au discutat despre organizarea unei prime runde de consultări interguvernamentale româno-israeliene, în cursul acestui an.

Acţiunea are în vedere aprofundarea cooperării în domenii de interese reciproc, inclusiv prin identificarea de noi proiecte concrete în sectoare cu impact asupra dezvoltării economiilor celor două ţări (surse alternative de energie, agricultură, turism, IT, managementul resurselor de apă).

Ministrul Avigdor Lieberman a exprimat aprecierea pentru poziţia echilibrată a României în interiorul Uniunii Europene şi al organizaţiilor internaţionale, în dosarele de importanţă majoră pentru regiune şi pentru statul Israel.

Cei doi miniştri au analizat modul în care România şi Israel pot iniţia proiecte comune împreună cu Republica Moldova.

Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, evoluţiile recente din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, inclusiv din perspectiva impactului acestora asupra Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi regiunile învecinate.

În aceeaşi zi, Teodor Baconschi a avut întrevederi şi cu Shaul Mofaz, preşedintele Comisiei de Politică Externă din Knesset, şi cu Tzipi Lvni, liderul opoziţiei parlamentare.

Şi în cadrul acestor întâlniri, au fost analizate ultimele evoluţii din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, ministrul român al Afacerilor Externe subliniind importanţa susţinerii forţelor moderate din regiune şi a procesului de democratizare.

Au fost evaluate, de asemenea, perspectivele procesului de pace în Orientul Mijlociu, prilej cu care şeful diplomatiei române a evidenţiat necesitatea identificării unei soluţii bazate pe principiul celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate.

Ministrul Afacerilor Externe a fost primit şi de Preşedintele Statului Israel, Shimon Peres. Cu această ocazie au fost trecute în revistă oportunităţile de diversificare a relaţiilor de cooperare între cele două ţări şi au fost abordate evoluţiile recente din regiune şi perspectivele Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. Preşedintele Shimon Peres a prezentat viziunea sa despre tendinţele regionale şi globale, subliniind importanţa cooperării în domeniul ştiinţei şi tehnologiei.

Întâlniri cu reprezentanţii palestinieni

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost primit, ieri, de preşedintele Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Ministrul Afacerilor Externe a trecut în revistă aspectele convenite cu ocazia vizitei în România preşedintelui Mahmoud Abbas (iulie 2010) şi stadiul implementării acestora.

În cadrul convorbirilor au fost analizate de asemenea evoluţiile din nordul Africii şi Orientul Mijlociu, precum şi derularea Procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Ministrul Afacerilor Externe a reafirmat susţinerea României pentru implementarea soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate, şi a reconfirmat disponibilitatea ţării noastre de a acţiona ca factor de încurajare a eforturilor internaţionale destinate îndeplinirii acestui obiectiv.

Şeful diplomaţiei române a avut şi o întrevedere cu Salam Fayyad, prim-ministrul Guvernului Autorităţii Naţionale Palestiniene, în cadrul căreia a evaluat posibilităţile de consolidare a dimensiunii economice a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin crearea unui Consiliu al oamenilor de afaceri, care să-şi desfăşoare prima reuniune la Bucureşti, în cursul acestui an.

Tot ieri, Teodor Baconschi a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Autorităţii Naţionale Palestiniene, Riad Al-Malki. Convorbirile s-au focalizat pe analizarea posibilităţilor de diversificare a relaţiilor bilaterale.

Ministrul Afacerilor Externe a reconfirmat disponibilitatea României de a continua demersurile de sprijinire a construcţiei instituţiilor palestiniene.

În marja vizitei, cei doi miniştri au prezidat prima reuniune a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian, organism a cărui constituire a fost convenită de Preşedintele României, Traian Băsescu, şi Preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, cu ocazia vizitei înaltului oficial palestinian la Bucureşti (iulie 2010), în vederea impulsionării cooperării bilaterale, îndeosebi în domeniul economic.

În cadrul reuniunii Comitetului au fost explorate modalităţile concrete de consolidare a cooperării bilaterale în domeniile economic, al sănătăţii, finanţelor, agriculturii şi sanitar-veterinar. A fost analizată posibilitatea oferirii, de către România, de expertiză în domeniile sănătăţii şi finanţelor şi a fost anunţată acordarea de burse de studii pentru cetăţenii palestinieni, în domeniile urgenţelor civile (pompieri), medical şi al ingineriei.

Reuniunea Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian a fost urmată de semnarea Protocolului de cooperare româno-palestinian în domeniul agriculturii, industriei alimentare, sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Teodor Baconschi a avut o întrevedere la începutul acestei săptămâni cu membrii comunităţii cetăţenilor israelieni originari din România şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. Ministrul Teodor Baconschi a subliniat rolul important al comunităţii cetăţenilor israelieni originari din România în consolidarea relaţiilor româno-israeliene şi a încurajat menţinerea şi aprofundarea legăturilor cu România, inclusiv prin optarea pentru realizarea studiilor în ţara noastră. Ministrul Afacerilor Externe a subliniat interesul României de a deschide un lectorat de limbă şi civilizaţie română în cadrul Universităţii Tel Aviv. În discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri local, ministrul Teodor Baconschi a exprimat interesul părţii române pentru încurajarea investiţiilor israeliene în ţara noastră şi pentru derularea unor proiecte comune pe terţe pieţe. A menţionat că România poate contribui la aceste proiecte, printre altele, cu expertiză în domenii precum exploatarea resurselor energetice, construcţii civile şi industriale, IT şi agricultură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb