Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a făcut plângeri penale împotriva a doi executori judecătoreşti, Cristian Bran şi Bogdan Dumitrache, considerând că bugetul instituţiei a fost prejudiciat cu peste 11 milioane lei, prin executările silite instrumentate de aceştia.
George Băeşu, preşedintele ANRP, ne-a spus că instituţia se confruntă cu mai multe cazuri în care executorii judecătoreşti propresc, pentru clienţi, sume din conturile Autorităţii fără să posede documente cu titlu executoriu.
Astfel, cei despăgubiţi se pot trezi în situaţia că sunt executaţi, la rândul lor, pentru sumele obţinute fără documentele corecte.
Oficialul Autorităţii ne-a declarat: "Există posibilitatea ca cei care nu dau banii înapoi să fie executaţi silit, dar vă daţi seama ce situaţie s-ar produce. Scenariul este absolut incredibil. Eu, statul, recunosc că am să-ţi dau nişte bani pentru că ţi-am luat o casă. Ţi-i dau, dar după ce tu îi cheltuieşti, eu vin să îţi cer banii înapoi pentru că am constatat că procedura prin care i-ai primit nu a fost corectă. Iar pentru că tu nu mai ai banii, te execut şi îţi iau casa, practic a doua oară".
Domnia sa ne-a mai specificat şi faptul că există cazuri în care oamenii au dat banii înapoi de bunăvoie. "Oamenii trebuie să se asigure că au titlu executoriu. Ei de fapt nu au nicio vină, sunt de bună credinţă", ne-a spus oficialul ANRP, care a mai subliniat că este foarte posibil ca Autoritatea pe care o conduce să nu fie singura instituţie din ţară care se confruntă cu o asemenea situaţie.
Oficialii Autorităţii au explicat cele două situaţii în care au sesizat organele de cercetare penală: "În cazul executării demarate de Cristian Bran, titlul executoriu invocat a fost o dispoziţie a primarului municipiului Craiova, prin care se statua dreptul la despăgubiri, acestea urmând însă a fi stabilite în condiţiile Legii nr. 247/2005. În acest sens, de altfel, s-a pronunţat şi judecătorul care a încuviinţat executarea silită, în aprilie 2013. Cu toate acestea, executorul a poprit conturile Autorităţii în luna iulie 2013, pentru suma de 10.337.119 lei. Suma considerată de executor obligaţie de plată fusese consemnată într-un raport de evaluare neomologat de vreo instanţă sau de ANRP. În data de 4 iulie 2014, suma a fost trasă din conturile ANRP".
În cazul executărilor silite iniţiate de Bogdan Dumitrache, "ANRP a câştigat contestaţiile la executare, iar actele de executare au fost anulate de instanţă", arată comunicatul remis redacţiei. "Cu toate acestea, în şapte dosare de executare, sumele de bani au fost trase din conturile Autorităţii. În total, sumele retrase de biroul executorului judecătoresc Bogdan Dumitrache, în iulie 2014, după anularea executărilor de către instanţă, se ridică la 957.565 lei", comunică instituţia.
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a atras atenţia persoanelor îndreptăţite la despăgubiri că, în anumite situaţii, când documentele pe care le deţin nu sunt titluri executorii, sumele obţinute pe calea executării silite pot face obiectul unor întoarceri ale executării.
În perioada 2013 - 2014, la cererea Autorităţii, instanţele s-au pronunţat în sensul întoarcerii sumelor obţinute prin executare silită, în peste 40 de cazuri.
"În acest moment, din totalul celor 360 milioane lei pentru care s-au înfiinţat popriri pe conturile ANRP, peste 60 de milioane lei sunt sume poprite în baza unor documente care, în opinia noastră şi a instanţelor judecătoreşti, nu reprezintă titluri executorii", conchide comunicatul.