BÂLBÂIELILE GUVERNULUI I-AU NEMULŢUMIT TOTAL Antreprenorii din HoReCa ies în stradă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 16 februarie 2021

Sursa: www.expressdebanat.ro

Sursa: www.expressdebanat.ro

Cu o pierdere de 65% a cifrei de afaceri, patronii nu au primit până acum nici sprijinul de 20% promis pentru anul trecut Hotelierii susţin că neacordarea în 2021 a voucherelor de vacanţă reprezintă o piatră de moară pentru turismul românesc Plata sprijinului financiar de 2,5 miliarde lei promis de ministrul Claudiu Năsui este condiţionată de adoptarea bugetului de stat

Antreprenorii din industria HoReCa au ajuns la capătul răbdării, după un an în care cifra de afaceri le-a scăzut considerabil din cauza restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei Covid-19, iar ajutoarele financiare promise de Guvern nu au ajuns încă în conturile oamenilor de afaceri. Cei mai afectaţi sunt cei din domeniul turismului care au fost nevoiţi să stea luni întregi cu unităţile de cazare închise sau să lucreze la un sfert de capacitate. Mai mult, decizia Guvernului de a suspenda emiterea voucherelor de vacanţă pentru anul 2021, pe considerentul că mai sunt încă în piaţă vouchere în valoare de 2,5 miliarde lei ce pot fi cheltuite în acest an, i-a nemulţumit pe antreprenorii din turism care consideră că autorităţile i-au uitat şi nu fac nimic pentru a salva acest domeniu de activitate. De aceea, ei vor protesta, astăzi, în intervalul ora 12:00-12:30 în faţa unităţilor din acest sector din întreaga ţară.

Nici întâlnirea pe care ieri au avut-o cu Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, nu a dus la un rezultat pozitiv. Deşi ministrul Năsui a afirmat că industria HoReCa a fost pusă la grea încercare în această perioadă, a supravieţuit din resurse proprii şi îşi justifică un ajutor, el a spus că sprijinul financiar promis întârzie din cauza neadoptării încă a legii bugetului de stat.

"Am solicitat în buget suma care a fost şi în lege,şi în ordonanţa de urgenţă pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei, dar deocamdată, există credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, iar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare. În momentul acesta, principala frână şi pentru măsurile de ajutorare Covid, 1,2 şi 3, şi pentru sprijinul financiar acordat HoReCa este bugetul, legea bugetului, care trebuie să apară ca să poţi să începi să faci plăţile", a declarat Claudiu Năsui, după întâlnirea cu reprezentanţii antreprenorilor din turism.

Referitor la suma necesară pentru acoperirea pierderilor pe care HoReCa le înregistrează şi în acest an din cauza restricţiilor impuse de autorităţi, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a spus că acestea vor face obiectul rectificărilor bugetare care vor avea loc în cursul anului 2021.

"Am făcut solicitări, mai există şi un proces de rectificare bugetară, deci ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă, cel puţin nu din punctul meu de vedere. Întrebarea este ce o să avem acum, până la prima rectificare bugetară (...) Vedem care este execuţia şi cum procedăm mai departe. Orice ban o să avem pentru HoReCa sau pentru măsurile Covid va fi folosit", a precizat Claudiu Năsui.

Acordul dat de ministrul Claudiu Năsui pentru alocarea sumei de 2,5 miliarde de lei pentru sprijinirea operatorilor din industria turismului, a fost menţionat şi de Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).

"Cel mai important lucru care s-a discutat în cadrul întâlnirii a fost alocarea sprijinul financiar de 20% din diferenţa cifrei de afaceri pentru operatorii din industria turismului, industria ospitalităţii. Am obţinut acordul ministrului Economiei pentru 2,5 miliarde lei, iar următoarea oprire a operatorilor din turism este la Ministerul de Finanţe, la domnul ministru Nazare, care trebuie să aloce încă 1,5 miliarde pentru a fi completă această sumă. Ministrul Economiei şi-a dat acordul pentru 2,5 miliarde şi este făcut un apel în acest sens", a afirmat Daniel Mischie.

Referitor la protestul organizat astăzi, preşedintele HORA a spus: "Este un protest prin care dorim să atragem atenţia că această industrie nu mai poate suporta cheltuielile la care suntem supuşi pe nedrept pentru a da timp şi spaţiu statului să rezolve criza. Protestul are loc în faţa unităţilor, fiecare operator va ieşi în faţa unităţilor, împreună cu toţi angajaţii, cu mesaje semnificative pentru guvernanţi".

Daniel Mischie a mai arătat că sectorul HoReCa a înregistrat în ultimul an pierderi de 3 miliarde lei pe fondul reducerii drastice a activităţii din cauza restricţiilor dure impuse de autorităţi pentru a stopa răspândirea pandemiei Covid-19. Din această cauză 120.000 de angajaţi din industria ospitalităţii şi-au pierdut locurile de muncă în ultimele 12 luni.

Referitor la această stare de fapt, Călin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a arătat: "Sunt 11 luni de când industria ospitalităţii se zbate să supravieţuiască în această pandemie. Din păcate am ajuns la capătul puterilor, la capătul răbdării şi la finalul resurselor. Statul nu a reuşit până acum să vină cu măsuri care să ne salveze; în ciuda impresiei că sectorul nostru a beneficiat de mari măsuri de ajutor acestea au rămas doar pe hârtie. Nu am primit nimic mai mult decât a primit toată economia. Deşi turismul a căzut cu 65%, iar economia cu 10%. Nu este deloc rezonabil, nu este corect şi pentru asta trebuie să reacţionăm".

Prezent la discuţiile cu ministrul Economiei, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României - Dragoş Anastasiu - a spus: "Am discutat puţin despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Aici am aflat cu bucurie faptul că se pregăteşte o schemă de ajutor pe măsura activă, un procent de 40% din salariul minim pe economie pentru cei din HoReCa".

Patronatele din HoReCa: Eliminarea voucherelor de vacanţă pentru anul în curs - bomboana pe coliva turismului românesc

Referitor la voucherele de vacanţă, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) - împreună cu Asociaţia Profesională a Emitenţilor de Tichete (APET) îşi exprimă nemulţumirea şi protestează faţă de eliminarea near­gumentată a acordării voucherelor pentru anul 2021.

Conform reprezentanţilor ANAT, voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming.

"25-30% dintre vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanţă. Niciun Guvern nu a luat în calcul la modul cel mai serios că România poate câştiga bani din export, iar turismul de incoming poate deveni una dintre principalele forme de export de servicii ale ţării noastre. Voucherele de vacanţă aduc plus valoare turismului intern şi asigură fiscalizarea turismului. (...) Fiecare leu investit în voucherele de vacanţă generează 0,51 lei la produsul intern brut al României, iar la fiecare 64.359 de lei directionaţi pentru vouchere de vacanţă se creează şi se menţine un loc de muncă", se arată într-un comunicat de presă al ANAT.

Reprezentanţii FIHR consideră că decizia de anulare a voucherelor de vacanţă în anul 2021 este una extrem de dură pentru o mare categorie socială (peste 1 milion de persoane) şi pentru domeniul economic cel mai afectat de pandemie - turismul.

"Acest an va fi unul în care ţările se vor baza pe turismul intern/domestic, şi orice formă de păstrare a turiştilor în ţară va reprezenta un avantaj în competiţia extrem de dură care se anunţă pe piaţa turistică europeană. Propunem ca în 2021 să fie menţinută actuala formă de atribuire a voucherelor de vacanţă urmând ca pentru 2022 să încercăm să găsim împreună forma cea mai eficientă de funcţionare a acestui sistem. (...) Dacă decizia de anulare a voucherelor în 2021 va fi menţinută, consecinţele asupra turismului vor fi unele dramatice, venite să pună bomboana pe coliva turismului românesc", susţin membrii FIHR.

Antreprenorii din cadrul FPTR arată că asistăm la luarea unor decizii care împing în colaps economic industria ospitalităţii.

"Guvernul României a promis o infuzie de 500 milioane de euro pentru turism, dar banii nu au fost alocaţi nici până în acest moment. Perspectivele sunt şi mai sumbre pentru că s-a anunţat eliminarea voucherelor de vacanţă, ceea ce înseamnă distrugerea turismului cu o sumă ce depăşeşte 300 milioane de euro. Efectul acestei decizii care a fost luată fără ca mediul de afaceri să fie consultat, s-a reflectat imediat în scăderea rezervărilor turistice, ceea ce reprezintă încă o mână de pământ aruncată pe sicriul în care zace turismul românesc", arată cei de la FPTR.

Antreprenorii din turismul balnear le pun în vedere guvernanţilor că industria hotelieră a fost închisă pe perioada lockdown-ului, iar după lockdown, restricţiile impuse de autorităţi au provocat pierderi semnificative hotelierilor. "Activitatea societăţilor de tratament balnear a fost restricţionată pe toate cele trei elemente (hotel, restaurant, bază de tratament), restricţii care sunt în vigoare şi în momentul de faţă (ex.: închiderea piscinelor, limitarea capacităţii restaurantului, restricţii la tratamente balneare etc). Turismul, deşi lovit cel mai tare de pandemie, nu a primit niciun ajutor compensatoriu iar sistemul voucherelor de vacanţă, care a funcţionat bine timp de trei ani şi a permis realizarea de investiţii în turism, a fost desfiinţat pentru 2021. Deci nu numai că nu a fost sprijinit cu nimic turismul, dar s-au tăiat până şi voucherele de vacanţă. Declaratiile privind valoarea voucherelor de vacanţă nevalorificate, încă, pe piaţă, oferite de către Guvern, nu au suport real şi sunt evident eronate", arată membrii OPTBR.

Referitor la voucherele de vacanţă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marius Budăi a transmis, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că tăierea acestora arată "viziunea economică nocivă a actualului Guvern".

"Mizând că veţi face economie la buget, prin tăierea acestor beneficii, în realitate efectul este diametral opus.Turismul din România primeşte o lovitură de graţie după dezastrul de anul trecut, firmele vor da faliment şi nu vor mai plăti taxe la buget. Salariaţii acestor firme vor intra în şomaj şi nu vor mai plăti nici ei taxe şi impozite, dimpotrivă, vor creşte cheltuielile cu şomajul. Stimaţi guvernanţi, aţi lovit în cele mai vulnerabile categorii, care au suferit cel mai mult în urma pandemiei, pensionarii şi reprezentanţii HoReCa. Prin bugetul pe care îl promovaţi pentru anul 2021, practic îi condamnaţi la sărăcie şi umilire atât pe pensionari, cât şi pe antreprenorii români şi, indirect, pe toţi angajaţii acestora", concluzionează Marius Budăi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb