Balonul de Aur la mare preţ: 262.000.000 euro valoarea finaliştilor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 11 decembrie 2013

Balonul de Aur la mare preţ: 262.000.000 euro valoarea finaliştilor

Jucătorii a căror valoare depăşeşte un sfert de miliard de euro se bat pentru cel mai râvnit trofeu: Balonul de Aur. Portughezul Cristiano Ronaldo (Real Madrid), argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) şi francezul Franck Ribery (Bayern Munchen) sunt cei trei jucători rămaşi în cursă pentru câştigarea Balonului de Aur 2013. Messi are o cotă de 120.000.000 euro, Ronaldo este evaluat la 100.000.000 euro, iar preţul de transfer al lui Ribery este de 42.000.000 euro. Ca dovadă că sumele din fotbal au luat-o puţin razna la vârf, trebuie să spunem că preţul de transfer al celor aproximativ 450 de jucători legitimaţi în Liga 1 este de 500.000.000 de euro, nici măcar dublu faţă de cel al celor trei finalişti.

Trofeul acordat de FIFA şi de prestigioasa revistă France Football naşte mari pasiuni dar şi nenumărate controverse. Este evident că preţul jucătorului care primeşte acest premiu creşte foarte mult, dar şi cota clubului la care joacă. Cum în ultimii şase ani situaţia a fost una neobişnuită, unică în istoria fotbalului, ca doi jucători (Messi şi Cristiano Ronaldo) să se bată an de an pentru acest trofeu, s-a ajuns la situaţia în care iubitorii fotbalului sunt împărţiţi în două tabere distincte, fanii unuia dintre fotbalişti transformându-se automat în contestatarii vehemenţi ai celuilalt. Gafa şefului FIFA, Sepp Blatter, care l-a ironizat în luna octombrie pe Ronaldo nu a făcut decât să pună paie pe foc, existând speculaţii că şi în acest an jocurile sunt făcute pentru Messi de către forul mondial. Într-o discuţie purtată la Universitatea Oxford într-un cadru destul de larg, Blatter a spus despre Messi că "este un băiat bun, un fiu pe care orice părinte şi l-ar dori", în timp ce Ronaldo a fost ironizat pentru faptul că acordă prea mult timp aspectului fizic. Imediat, Ronaldo şi-a prezentat punctul de vedere: "Gestul domnului Blatter demonstrează clar cât de mult sunt respectat eu, clubul meu şi ţara mea de către FIFA. Îi doresc domnului Blatter sănătate şi o viaţă lungă ca să-şi poată urmări în continuare jucătorii şi echipele preferate". Scuzele şefului FIFA, prezentate pe contul său de pe o reţea de socializare nu au reuşit să domolească scandalul: "Dragă Cristiano, îmi cer scuze dacă afirmaţiile mele superficiale făcute într-un cadru privat te-au supărat. Nu am intenţionat să te ofensez. Sunt un mândru «socio» al clubului Real Madrid, un club care are mulţi jucători talentaţi, printre aceştia numărându-te şi tu evident". Ultimul jucător care a câştigat trofeul, altul decât Messi şi Ronaldo, a fost brazilianul Kaka în 2007, după care portughezul Ronaldo a cucerit trofeul în 2008, iar în 2009, 2010, 2011 şi 2012 a fost învins de marele său rival din Argentina. Chiar şi specialiştii fotbalului au intrat în acest joc al contestării, o parte din ei susţin că dominaţia lui Messi este oarecum nejustificată, având în vedere că echipa naţională a Argentinei, cu el în teren, nu a cucerit mai nimic pe plan internaţional, singurele trofee fiind cucerite de sud-american cu echipa de club, la care a beneficiat de un sistem menit să-l pună în valoare.

Nici al treilea finalist nu scapă din malaxorul speculaţiilor. Franck Ribery, campion al Germaniei, câştigător al Ligii Campionilor şi al Supercupei Europei cu formaţia bavareză, a fost desemnat de revista France Football cel mai bun jucător francez al anului. Faptul că aceeaşi revistă colaborează şi cu FIFA în ceea ce priveşte Balonul de Aur a dat frâu liber imaginaţiei celor care susţin că Hexagonul face presiuni mari ca Ribery să readucă trofeul la Paris, Zidane fiind ultimul francez care a câştigat Balonul de Aur, în 1998.

La ceremonia de decernare, care va avea loc pe 13 ianuarie la Zurich, se vor mai acorda şi alte distincţii. Cele trei jucătoare nominalizate pentru Balonul de Aur feminin sunt: Nadine Angerer (Germania), Marta (Brazilia) şi Abby Wambach (SUA). Finaliştii pentru antrenorul anului sunt: Alex Ferguson (Manchester United, retras la finalul sezonului trecut), Jupp Heynckes (Bayern Munchen, retras la finalul sezonului trecut) şi Jurgen Klopp (Borussia Dortmund). În ceea ce priveşte antrenorul anului pentru o echipă feminină, cei trei nominalizaţi sunt: Ralf Kellerman (Germania/VfL Wolfsburg), Silvia Neid (Germania) şi Pia Sundhage (Suedia).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb