Ban Ki-moon cere embargou asupra armelor cu destinaţia Siria

Internaţional / 22 iunie 2014

Ban Ki-moon cere embargou asupra armelor cu destinaţia Siria

Insurgenţii sunniţi au cucerit un post de la frontiera cu Siria

Lupte între grupări insurgente sunnite în Irak, soldate cu 17 morţi

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut vineri Consiliului de Securitate să impună un embargou asupra armelor cu destinaţia Siria, într-un discurs cu privire la soluţionarea conflictului din această ţară.

"Cer Consiliului de securitate să impună un embargou asupra armelor", a declarat Ban Ki-moon cu referire la armamentul cu destinaţia Siria, stat care începând din martie 2011 se confruntă cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei.

Citat de presa internaţională, secretarul general al ONU a apreciat, de asemenea, că "puterile străine care continuă să susţină militar (Siria) procedează iresponsabil".

Referindu-se la situaţia din Irak, el îndemnat, toate comunităţile din această ţară "să colaboreze", pentru a riposta împreună grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL).

Ban Ki-moon a subliniat necesitatea de a "suprima orice finanţare a SIIL", afirmând că această grupare reprezintă "o ameninţare pentru toate comunităţile din regiune".

De asemenea, el a invitat Guvernul irakian să împiedice represaliile împotriva sunniţilor.

Insurgenţi sunniţi conduşi de jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au preluat sâmbătă controlul asupra unui post de la frontiera Irakului cu Siria, potrivit unor surse în domeniul securităţii şi martori, citaţi de Reuters. Acesta este considerat strategic în zonă, fiind unul dintre cele trei puncte de trecere a frontierei între Irak în Siria.

Postul de frontieră Al-Qaim, unul dintre cele trei puncte de trecere în mod oficial a frontierei între Irak în Siria, a căzut pe mâna unor insurgenţi sunniţi, în urma retragerii unor combatanţi din cadrul grupării Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, şi Armatei Siriene Libere (ASL, rebeliunea). Când agenţii de graniţă au aflat că oraşul al-Qaim a căzut în mâinile insurgenţilor, şi-au părăsit postul, care a fost imediat preluat de militanţi, a precizat presa internaţională.

Lupte fratricide între grupuri de insurgenţi sunniţi s-au soldat cu 17 morţi în provincia irakiană Kirkuk, au declarat sâmbătă un oficial de rang înalt în domeniul securităţii şi martori, relatează AFP.

Confruntările au izbucnit vineri seara între membri ai grupărilor Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) şi Armatei adepţilor lui Nakshabandia (JRTN) la Hawija, în provincia Kirkuk. Mai multe porţiuni din provincie, situată la nord de Bagdad, au căzut pe mâna insurgenţilor, care au lansat, în urmă cu peste zece zile, o vastă ofensivă cu scopul de a "mărşălui către Bagdad", potrivit unui lider SIIL.

Motivele care au condus la aceste confruntări nu sunt clare. Potrivit unui oficial de rang înalt în domeniul securtăţii, combatanţii din cadrul JRTN au refuzat să predea armele şi să jure credinţă jihadiştilor.

Însă, potrivit unor martori, cele două grupuri s-au încăierat pentru a acapara cisterne de petrol, numeroase în această regiune.

Aceste confruntări ar putea să fie primul semn al unei prăbuşiri a coaliţiei insurgente, alcătuite din grupări multiple - între care foşti ofiţeri din armata lui Saddam Hussein, grupări salafiste şi elemente tribale. Unii analişti pun la îndoială viabilitatea unei asemenea alianţe, având în vedere diferenţele ideologice dintre componente.

Gruparea SIIL este adepta unei interpretări extremiste a islamului şi doreşte să creeze un stat islamic într-o zonă situată de o parte şi de alta a frontierei irakiano-siriene, în timp ce celelalte grupări au puncte de vedere divergente mai ales în legătură cu puterea centrală de la Bagdad.

"Dacă istoria se repetă, SIIL - cu ambiţia sa de a crea un califat transnaţional, radicalismul său, abordarea sa absurdă a islamului (...) - nu va face altceva decât să rupă această coaliţie", declara recent Toby Dodge, directorul Centrului pentru Orientul Mijlociu de la London School of Economics.

În Siria vecină, gruparea SIIL, primită iniţial cu braţele deschise de către rebeliunea faţă de regimul lui Bashar al-Assad, este de-acum angajată într-un război fratricid cu alte grupări, sătule de voinţa ei de hegemonie şi de abuzurile pe care le-a comis.

Mai devreme, vineri, cel puţin 34 de militari irakieni au fost ucişi în schimburi de focuri cu insurgenţii sunniţi. Confruntările au avut loc în apropierea localităţii Al-Qaim, situată pe teritoriul irakian, la frontiera cu Siria, notează AFP.

Schimburile de focuri cu insurgenţi din cadrul mişcării teroriste Stat Islamic în Irak şi Levant au izbucnit în cursul nopţii de joi spre vineri şi continuau vineri la prânz, au anunţat şi oficialii irakieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb