Banc Post a primit de la BERD un al doilea împrumut de 20 milioane de euro

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 decembrie 2004

Banii vor fi folosiţi pentru acoperirea cererii în creştere a populaţiei pentru credite ipotecare

"Banc Post" SA a primit din partea "Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare" (BERD) un împrumut în valoare de 20 milioane de euro pentru acoperirea cererii de credite ipotecare pentru populaţie. Acesta reprezintă continuarea creditului similar, în valoare tot de 20 milioane de euro, acordat băncii pe data de 14 mai 2003, a precizat Elena Petculescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al "Banc Post". Astfel, de prima linie de creditare au beneficiat circa 2.000 de persoane. În plus, Elena Petculescu a adăugat că noul împrumut, acordat pe o perioadă de 11 ani, reprezintă un potenţial pentru începutul anului 2005.

George Michelis, director general executiv al "Banc Post", consideră că piaţa imobiliară va cunoaşte o dezvoltare accelerată în perioada următoare. De aceea, "Banc Post" intenţionează să ofere credite persoanelor fizice de pînă la 100.000 euro, fie în monedă naţională, fie în valută.

Jean-Marc Peterschmitt, director al Bank Lending din cadrul BERD, susţine că băncile vor continua să dezvolte acest produs, dar nu vor putea acoperii cererea venită din partea populaţiei, numai cu resurse proprii. De asemenea, domnia sa susţine că, în ţara noastră, potenţialul de dezvoltare a pieţei creditelor ipotecare este foarte mare, portofoliul total reprezentînd numai şapte procente din produsul intern brut. "Nivelul este încă sub cifrele înregistrate în alte state din Europa Centrală", a adăugat Jean-Marc Peterschmitt.

Prin acest împrumut, BERD-ul a depăşit valoarea de 2,5 miliarde de euro repre-zentînd investiţii în ţara noas-tră, din care 600 milioane sînt produse financiare. Împrumuturile acordate de BERD pentru acoperirea cererii de credite ipotecare şi imobiliare, în în-treg sistemul bancar, totalizea-ză 115 milioane de euro, de această sumă beneficiind peste 8.500 persoane.

Banc Post a fost înfiinţată în 1991, iar în anul 1999 a fost privatizată. În prezent, este controlată de "EFG Eurobank Ergasias" din Grecia. Colaborarea dintre cele două instituţii a început în anul 1998, cînd BERD a acordat "Banc Post" un credit de 10 milioane de dolari sub forma unui împrumut subordonat convertibil. În 2002, a urmat un alt credit pentru întreprinderile mici şi mijloci în valoare de 10 milioane de euro. Toate aceste credite, precum şi cel de 20 milioane de euro acordat în 2003, au fost utilizate în întregime.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Buna ziua,

    Am marea rugaminte de a ma ajuta cu un rraspuns in cele descrise mai jos: 

    In anul 2003 reiese ca am avut un credit de tip “ facilitate de credit de trezorerie” im valoare de 6,8 mil (ROL La vremea aceea) in conditiile in care salariul era in jurul a 8 mil ROL. Eu am dedus ca e tipul de OVERDRAFT din zilele noastre dar tinand cont ca acesta se acorda si la vremea respectiva In cuantum/echivalentul a 3 salarii nete si de faptul ca salariul meu nu era grevat de alte sarcini, imi este greu sa cred ca este de acest tip. 

    Contractul de imprumut la care am intrat in posesia lui dupa 17 ani, a.c cand executorul si-a facut treaba, acest contract contine ca si dovezi 3 foi mari si late , format A4 si nimic altceva. In plus niste extrase de cont de la data incheierii contractului ( iunie 2003 ), extrase pe care in prima zi nu apare alimentarea sumei respective, iar incepand cu a doua zi apar operatiuni de retragere a sumei acordata din contract. 

    As vrea tare sa stiu cum arata sau daca stie cineva daca exista vreun formular, o cerere care trebuia completata anterior si adresata catre banca pentru solicitarea creditului respectiv. 

    Asrept cu mare interes raspunsul dumneavoastra.

    Multumesc anticipat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb