Banca Angliei a majorat ieri dobânda cheie cu 0,25 de puncte procentuale, în timp ce se confruntă cu o inflaţie ridicată persistentă, pe fondul preocupărilor legate de sistemul bancar, conform News.ro.
Comitetul de politică monetară a votat cu 7-2 în favoarea majorării dobânzii cheie a băncii la 4,25%, într-o măsură larg anticipată, după datele oficiale de miercuri care au arătat că inflaţia din Regatul Unit a accelerat în mod neaşteptat în februarie, la 10,4% în termeni anuali.
În rezumatul său, comitetul a subliniat că se aşteaptă că creşterea globală a preţurilor va fi mai puternică decât cea prevăzută în Raportul său de politică monetară din februarie, în timp ce inflaţia de bază a preţurilor de consum - care exclude preţurile volatile la alimente şi energie - a rămas ridicată.
Banca Angliei estimează că sprijinul fiscal suplimentar anunţat în bugetul de primăvară al ministrului Finanţelor Jeremy Hunt, săptămâna trecută, va creşte nivelul PIB-ului Regatului Unit cu aproximativ 0,3% în următorii ani.
"Este probabil ca PIB-ul să fi fost în general constant la începutul anului, dar este aşteaptat acum să crească uşor în trimestrul al doilea, în comparaţie cu scăderea de 0,4% anticipată în Raportul din februarie", a spus MPC în raportul său.
"Deoarece Garanţia guvernului pentru preţul energiei (EPG) va fi menţinută la 2.500 de lire sterline pentru încă trei luni, din aprilie, venitul real disponibil al gospodăriilor ar putea rămâne în mare parte constant pe termen scurt, în loc să scadă semnificativ."
Banca a evidenţiat că o mare parte din puterea surprinzătoare a preţurilor bunurilor de bază, indicată în raportul de inflaţie de miercuri, ar putea fi atribuită preţurilor pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, care "tind să fie volatile şi, prin urmare, s-ar putea dovedi mai puţin persistente.
Între timp, oferta pe piaţa muncii a rămas strânsă, iar banca centrală anticipează acum creşterea ocupării forţei de muncă în trimestrul al doilea care va fi mai puternică decât se prognoza anterior, în timp ce rata şomajului va fi mai degrabă constantă decât în creştere.
Lira sterlină a urcat faţă de dolar la scurt timp după decizie, înainte de a reduce câştigurile pentru a fi tranzacţionată în creştere cu aproximativ 0,2% mai mare.
Rezerva Federală a SUA. şi-a majorat, de asemenea, miercuri, dobânda cheie cu 0,25 de puncte procentuale şi a sugerat că "ar putea fi adecvată o anumită consolidare a politicii".
Acesta a recunoscut impactul probabil al problemelor recente din sistemul bancar.
Banca Naţională Elveţiană şi-a majorat, ieri, propria dobândă de politică monetară cu 0,50 de puncte procentuale la 1,5%, în timp ce Banca Centrală Europeană a crescut dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, săptămâna trecută, în mijlocul crizelor din sectorul bancar.
Băncile centrale din întreaga lume au monitorizat consecinţele prăbuşirii Băncii Silicon Valley din SUA şi salvarea de urgenţă a Credit Suisse.
Mulţi analişti cred că riscurile de contagiune s-au diminuat în ultimele zile, iar potrivit raportului de, Comitetul de politică financiară al Băncii Angliei consideră că sistemul bancar britanic "rămâne rezistent".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2023, 19:37)
0,25 %,
frectie la piciorul de lenm