Instituţiile creditoare din Marea Britanie trebuie să atragă capital suplimentar de 25 miliarde lire sterline (38 miliarde dolari) ca să acopere potenţialele pierderi generate de criza datoriilor din zona euro, amenzi şi alte situaţii nefavorabile, conform Băncii Angliei.
Banca centrală de la Londra a stabilit, în urma unui raport realizat de Autoritatea pentru Servicii Financiare, că băncile britanice trebuie să-şi majoreze provizioanele pentru acoperirea, pe o perioadă de trei ani, a posibilelor pierderi generate de expunerea pe proprietăţi imobiliare comerciale, de criza din zona euro, eventuale amenzi dispuse de autorităţi pentru diverse nereguli sau înrăutăţirea riscurilor.
Banca Angliei nu a numit băncile care au nevoie de capital suplimentar, dar a precizat că instituţiile de credit au prezentat deja planuri ce cuprind măsuri pentru acoperirea a aproximativ jumătate din deficitul de capital.
Banca Angliei a făcut ieri anunţul privind necesarul de capital, în urma unei reuniuni a comisiei de politică fiscală ce a avut loc în 19 martie. Instituţia centrală face presiuni asupra băncilor să-şi constituie rezerve mai mari, ca să poată sprijini revenirea economiei, prin creşterea creditării.
Conform Băncii Angliei, băncile britanice îşi subestimează activele ponderate la risc cu 170 miliarde lire, de unde rezultă un deficit de capital de 12 miliarde lire.
În noiembrie anul trecut, guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, declara: "Problema capitalului este gestionabilă, însă ea necesită acţiune acum". În opinia sa, sectorul bancar britanic nu va mai avea nevoie de bani publici.
Analiştii arată că, în Marea Britanie, "Royal Bank of Scotland Group" şi "Lloyds Banking Group" au cele mai mari expuneri pe proprietăţi imobiliare comerciale, în timp ce "Barclays" ar putea fi afectată pe partea de riscuri.