Banca Angliei (BoE) a decis ieri să nu modifice dobânda de referinţă, dar ritmul solid de creştere a economiei sugerează că în următoarele luni costul creditului ar putea fi majorat, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Comitetul de politică monetară al BoE a menţinut dobânda la nivelul record de 0,5%, nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Banca Angliei nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.
Un singur membru dintre cei nouă ai Comitetului de politică monetară, Ian McCafferty, a votat în favoarea majorării ratei dobânzii. A fost pentru prima dată în acest an când decizia privind rata dobânzii nu a fost luată în unanimitate.
Banca Angliei a îmbunătăţit estimarea de creştere a economiei britanice la 2,8% în acest an, faţă de prognoza de 2,5%, din mai.
Totuşi, oficialii şi-au exprimat temerile privind efectele încetinirii creşterii din Asia şi riscurile provocate de criza din Grecia asupra PIB-ului Marii Britanii.
Unii analişti se aşteptau ca prima majorare a dobânzii să aibă loc în trimestrul trei din 2015. O eventuală majorare a costului creditului în acest an ar face din BoE prima dintre marile bănci centrale din întreaga lume care va creşte dobânda de politică monetară după criza financiară din 2008.
Ritmul de creştere al economiei britanice a accelerat în trimestrul doi din 2015, datorită majorării producţiei de ţiţei şi gaze naturale, arată datele preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul Naţional de Statistică (ONS). În perioada aprilie - iunie 2015, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7%, în linie cu estimările analiştilor, după un avans de 0,4% în primul trimestru din acest an. Este al zecelea trimestru consecutiv de creştere a economiei britanice, sprijinită de cererea internă, chiar dacă redresarea este afectată de turbulenţele de pe plan extern.
PIB-ul Marii Britanii a înregistrat o expansiune anuală de 2,6% în trimestrul doi din 2015, în linie cu estimările analiştilor.
ONS a revizuit recent şi datele pentru 2014, când economia britanică a crescut cu 3%, faţă de un avans de 2,8%, estimat iniţial de ONS, şi faţă de o expansiune de 1,7%, în 2013. Este cel mai rapid ritm de creştere din 2006.
Analiştii susţin că Marea Britanie este în grafic pentru a înregistra cel mai semnificativ avans în rândul G7 (principalele şapte state industrializate din lume), în 2015.