Banca centrală a Greciei a pregătit lichidităţi pentru bănci, dar acestea n-au folosit încă fondurile

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2011

Banca centrală din Grecia a pregătit un program de asis-tenţă de urgenţă cu lichidităţi destinat băncilor, dar niciuna dintre acestea nu l-a accesat, în pofida deficitului de fonduri cu care se confruntă, potrivit Reuters. Instituţiile elene de credit ar putea fi nevoite să recurgă la această facilitate, din cauza problemelor provocate de criza datoriilor suverane, reducerea depozitelor şi a garanţiilor disponibile pentru obţinerea de finanţare de la Banca Centrală Europeană (BCE).

Publicaţia financiară Imerisia a relatat ieri că programul de asistenţă de urgenţă cu lichidităţi este pregătit să acopere orice deficit de lichidităţi al băncilor mai mari sau mai mici, cu excepţia National Bank of Greece.

Reprezentanţii băncii centrale din Grecia şi ai BCE au refuzat să comenteze.

Facilitatea respectivă este una dintre opţiunile zonei euro, pentru a menţine funcţionarea băncilor elene, dacă datoriile Greciei vor intra în default controlat (incapacitate de plată) prin noul acord de salvare convenit în iulie, iar BCE nu va mai accepta garanţiile acestora.

Excluse de pe piaţa interbancară, băncile din Grecia au devenit dependente de lichidităţile de la BCE, pentru care oferă drept garanţii obligaţiuni de stat şi alte active.

Potrivit celor mai recente date, citate de Mediafax, finanţarea de la BCE a urcat la 103 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie, reprezentând circa 20% din activele totale din sectorul bancar elen.

"Dacă băncile din Grecia vor recurge la programul de asistenţă de urgenţă cu lichidităţi va fi pentru că nu mai au active care pot fi acceptate drept garanţii", a spus un alt bancher.

Împrumuturile din acest program sunt acordate de către băncile centrale din zona euro băncilor comerciale care au probleme cu lichidităţile.

Potrivit BCE, acest sprijin din partea băncilor centrale este un ajutor dat în circumstanţe excepţionale, de la caz la caz şi numai temporar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb