Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului şi al euro pe piaţa internă şi la nivel global

G.D.
Internaţional / 1 iunie 2022

Banca centrală a Rusiei minimizează rolul dolarului şi al euro pe piaţa internă şi la nivel global

Banca centrală a Rusiei a declarat ieri că rolul dolarului şi al euro ca monede globale va scădea pe măsură ce băncile centrale îşi regândesc strategiile, după ce Occidentul a îngheţat rezervele ruseşti, sugerând că ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative pentru depozitele în dolari şi euro, transmite Reuters, conform News.ro.

Sancţiunile occidentale fără precedent au îngheţat aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte ca Moscova să-şi înceapă campania militară în Ucraina pe 24 februarie.

Banca Rusiei a spus că acest precedent, împreună cu discuţiile despre o posibilă confiscare a părţii îngheţate a rezervelor, ar determina alte bănci centrale, în special din Asia şi Orientul Mijlociu, să îşi regândească strategiile pentru economiile lor.

"Ne-am putea aştepta la o creştere a cererii de aur şi la o scădere a rolului dolarului american şi al euro ca active de rezervă", a spus banca într-un raport privind stabilitatea financiară.

La sfârşitul anului 2021, banca centrală rusă deţinea 131,5 miliarde de dolari din rezervele sale în aur, în timp ce restul rezervelor de 612,9 miliarde de dolari erau deţinute în active în valută străină.

Începând cu 20 mai, rezervele Rusiei au scăzut la 583,4 miliarde de dolari.

Banca centrală a declarat că ponderea pasivelor în valută pe care băncile ruse le aveau a scăzut recent, deoarece clienţii au intensificat retragerea fondurilor din conturile lor în valută, în timp ce ponderea activelor în valută ale băncilor a crescut.

"Unul dintre rezultatele restricţiilor impuse de sancţiuni pe piaţa valutară a fost tendinţa de a creşte utilizarea monedelor alternative la dolarul american şi euro", a spus banca centrală, referindu-se în special la yuanul chinezesc.

Pentru a accelera procesul, Rusia ar putea lua în considerare impunerea unor dobânzi negative ale dobânzii la depozitele deţinute în dolari şi euro, a spus banca centrală.

Viceguvernatorul băncii centrale, Ksenia Yudaeva, a clarificat ulterior, că astfel de discuţii au vizat doar depozitele în valută ale clienţilor corporativi la bănci, nu pe cele ale clienţilor persoane fizice.

Iudaeva a spus că este prea devreme pentru a ridica limita de 10.000 de dolari pentru retragerile cetăţenilor ruşi din conturile lor în valută, în vigoare încă din primele zile ale campaniei în Ucraina, dar nu a exclus revizuirea acesteia în septembrie.

"Vom aştepta septembrie şi vom vedea atunci", a spus Iudaeva reporterilor.

La sfârşitul anului 2021, ponderea valutelor străine în activele gospodăriilor, inclusiv acţiunile şi depozitele, era de aproximativ 22%, iar banca centrală de la acea vreme a declarat că nu intenţionează să o reducă.

Banca centrală a mai spus în raport că investitorii privaţi ruşi au devenit principala forţă motrice a pieţei de valori, pe fondul restricţiilor comerciale pentru nerezidenţi.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa viseaza ei dar in realitate nu vrea nimeni ruble, nici macar rusii!

    Rusii au perfecta dreptate, pt ca foarte curand, acest dolar negarantat prin aur sau prin niste valori palpabile si tiparit in cantitati galactice, va deveni exact ceea ce este de fapt: Hartia Igenica verde a Lumii!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb