Banca centrală din Cipru a solicitat firmei de consultanţă Alvarez & Marsal (A&M) să efectueze o anchetă independentă referitoare la circumstanţele care au determinat cele mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus, să ceară ajutoare de stat. "Banca centrală speră ca ancheta să îi permită să înţeleagă clar situaţia financiară dificilă în care se găseşte Republica Cipru şi să refacă stabilitatea sectorului bancar", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Autorităţile de la Nicosia au solicitat în iunie ajutorul Uniunii Europene, al Băncii Centrale Europene (BCE) şi al FMI, după ce Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus nu au reuşit să se recapitalizeze pentru a face faţă agravării crizei din zona euro.
Cele două bănci au nevoie, pentru a respecta exigenţele Autorităţii Bancare Europene în domeniul capitalului, de 2,3 miliarde de euro.
Sistemul bancar din Cipru necesită, în ansamblul său, 4,5 miliarde de euro, respectiv 25% din PIB-ul ţării.
Republica Cipru, membră a UE din 2004 şi a zonei euro din 2008, afectată grav de criza din Grecia, este prima ţară care asigură preşedinţia prin rotaţie a UE care a fost nevoită să ceară un împrumut de urgenţă.
O troică formată din reprezentanţi ai UE, BCE şi FMI a făcut o vizită de evaluare în Cipru, iar în septembrie va prezenta un raport detaliat referitor la măsurile care trebuie luate pentru redresarea economiei şi salvarea băncilor.
Guvernul de la Nicosia a indicat săptămâna trecută, potrivit Mediafax, că economia se va contracta cu 1,5% în acest an, peste declinul de 0,5% anticipat iniţial.
Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.