Banca Centrală Europeană anunţă un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro

F.D.
Bănci-Asigurări / 16 iunie 2022

Banca Centrală Europeană anunţă un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat ieri că intenţionează să creeze un nou instrument pentru a aborda riscul fragmentării zonei euro, într-o mişcare menită să atenueze temerile legate de o nouă criză a datoriilor, transmite CNBC, conform News.ro.

Decizia vine după ce banca centrală a surprins participanţii de pe piaţă cu o întâlnire de urgenţă, pentru a aborda costurile mai mari de împrumut pentru multe guverne europene.

"De când procesul treptat de normalizare a politicilor a fost iniţiat în decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor s-a angajat să acţioneze împotriva riscurilor de fragmentare care revin", a spus BCE într-un comunicat. Pandemia a lăsat vulnerabilităţi de durată în economia zonei euro, care într-adevăr contribuie la transmiterea inegală a normalizării politicii noastre monetare între jurisdicţii, a explicat banca.

Comentariile reflectă creşterea randamentelor obligaţiunilor, în ultima săptămână.

După o întâlnire regulată de politică de săptămâna trecută, BCE a sugerat o înăsprire mai agresivă a politicii, dar nu a reuşit să ofere noi măsuri pentru a sprijini ţările foarte îndatorate din bloc. Acest lucru a stârnit o oarecare nervozitate în rândul managerilor de fonduri, cu privire la fragmentarea financiară, şi a condus la o creştere a randamentelor obligaţiunilor.

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani ale Italiei a depăşit pragul de 4% la începutul acestei săptămâni - un economist spunând că aceste niveluri s-ar putea transforma în cele din urmă într-o problemă" pentru naţiunea din sudul Europei.

Pentru a aborda aceste preocupări, BCE a declarat miercuri că va reinvesti răscumpărările din programul său de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă - denumit PEPP - într-un mod flexibil şi că va cere echipei sale "să accelereze finalizarea proiectării unui nou proiect de instrument antifragmentare."

Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE, a declarat marţi la Paris: "Angajamentul nostru faţă de euro este instrumentul nostru anti-fragmentare. Acest angajament nu are limite. Şi istoricul nostru de intervenţie atunci când este necesar susţine acest angajament."

Ţările europene s-au confruntat cu costuri semnificative de îndatorare, în urma crizei datoriilor suverane din 2011. Unele dintre dezechilibre au fost abordate, dar există încă preocupări cu privire la regiune în ansamblul ei, în special pentru că are o singură politică monetară pentru 19 poziţii fiscale diferite.

Randamentul obligaţiunilor italiene pe 10 ani a scăzut miercuri dimineaţă, la scurt timp după ce BCE şi-a anunţat întâlnirea neprogramată. Randamentul a extins pierderile în timpul tranzacţiilor de după-amiază, pentru a închide sub pragul de 4%.

Costurile de împrumut pentru alte guverne din zona euro au scăzut, de asemenea, în urma ştirii, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani al Greciei tranzacţionându-se în scădere cu peste 7%.

Pe pieţele valutare, euro s-a apreciat faţă de dolarul american, continuând tendinţa văzută mai devreme în sesiune, când a apărut ştirea că va avea loc o întâlnire de urgenţă.

Acţiunile băncilor italiene, care au crescut mai devreme miercuri, au continuat să urce în urma deciziei de politică monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb