Banca Comercială Română - debut de succes pe piaţa internaţională de capital

F.D.
Piaţa de Capital / 12 mai 2023

Banca Comercială Română - debut de succes pe piaţa internaţională de capital

Noua emisiune de obligaţiuni lansată de BCR marchează debutul băncii pe pieţele internaţionale de capital şi constă în euroobligaţiuni senior nepreferenţiale, 4NC3, care au o maturitate de 4 ani, cu posibilitatea răscumpărării anticipate după 3 ani, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Emisiunea urmează să fie listată la Bursa de Valori din Viena şi Bucureşti şi este, totodată, prima emisiune internaţională de euroobligaţiuni verzi a unei bănci din România. În plus, se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, prin încurajarea comportamentelor responsabile faţă de mediu, printr-o mai bună guvernanţă şi creşterea gradului de implicare socială. Până la momentul acestei emisiuni, în ultimii trei ani, BCR a emis obligaţiuni în valoare de 4,1 miliarde de lei, fiind unul dintre principalii emitenţi activi de la Bursa de Valori Bucureşti. Se estimează că emisiunea va primi un rating de Baa2 din partea Moody's (în linie cu ratingul acordat Programului Multi Emitent de Obligaţiuni pentru astfel de emisiuni) şi BBB+ din partea Fitch.

Procesul de construire a registrului de ordine a evidenţiat un interes puternic din partea investitorilor, astfel încât în primele ore după deschidere au fost înregistrate ordine de peste 1 miliard de euro, valoare care a crescut la peste 1,9 miliarde de euro la închiderea registrului, în doar câteva ore, ceea ce a permis stabilirea unui cupon de 7.625%, semnificativ redus faţă de nivelul indicativ iniţial de 8.00%-8.25%.

Distribuţia a fost diversificată, cu peste 155 de investitori şi a beneficiat atât de atenţia investitorilor străini, cât şi de cea a investitorilor locali. Peste 60% din emisiune a fost alocată investitorilor instituţionali interesaţi de active verzi, cu participarea notabilă a International Finance Corporation (IFC) şi a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). De altfel, veniturile obţinute din emisiunea de euroobligaţiuni vor fi direcţionate către proiecte de energie regenerabilă, credite ipotecare verzi şi clădiri verzi.

"BCR este prima bancă din România care lansează o emisiune de euroobligaţiuni verzi, iar procesul de tranzacţionare a marcat câteva premiere în industria bancară europeană. Acestea confirmă recunoaşterea şi încrederea de care BCR se bucură în rândul investitorilor, fie că sunt corporativi sau instituţionali, internaţionali sau locali. Iar acest mandat de încredere este adresat întregii comunităţi BCR, angajaţi şi clienţi deopotrivă, fiind ancorat de profesionalismului echipei care a coordonat această emisiune. Am învăţat enorm în acest proces şi suntem onoraţi să constatăm încrederea unui număr semnificativ de investitori în abordarea responsabilă, prospectivă şi determinarea cu care ne implicăm în proiectele care vizează dezvoltarea economică durabilă. Ne bucurăm că împreună cu partenerii noştri, prin intermediul pieţei de capital, putem să consolidăm oportunităţile şi procesele majore de creştere ale României", a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Nouă emisiune de obligaţiuni BCR reprezintă o premieră pe piaţa financiar-bancară din România, fiind cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative din România. Este, de asemenea, a opta emisiune de obligaţiuni a BCR şi susţine demersurile băncii în dezvoltarea pieţei de capital din România, dar şi profesionalismul echipei care a coordonat şi planificat această lansare, arată sursa citată.

Emisiunea de obligaţiuni s-a dovedit una de succes încă de la început, în condiţiile în care a fost inregistrat un volum semnificativ de ordine, de 1,9 miliarde de euro, cu mult peste suma minimă vizată de 500 milioane de euro. Aceasta a dus la creşterea valorii emisiunii la 700 milioane de euro. Volumul final reflectă angajamentul nostru faţă de piaţă în ceea ce priveşte planurile de emisiuni viitoare, precum şi intenţia fermă de a dezvolta o relaţie bazată pe încredere cu investitorii noştri.

Prin această emisiune, BCR a mai făcut un pas înainte în procesul de conformare cu reglementările Uniunii Europene privind capacitatea minimă pe care trebuie să o deţină băncile pentru a absorbi pierderile, cerinţele minime pentru fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) şi ghidurile MREL, în conformitate cu strategia de rezoluţie, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Succesurile" BCR se vad cel mai bine in pretul/actiune oferit de austrieci pentru cumpararea actiunilor minoritarilor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb