BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ FACE AL DOILEA PAS ÎNAPOI, DUPĂ CE LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ A INTRAT ÎN VIGOARE BCR dublează numărul localităţilor unde cere avans mai mic la ipotecare

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 august 2016

BCR dublează numărul localităţilor unde cere avans mai mic la ipotecare

Iniţial, BCR a scăzut la 25% avansul la creditele ipotecare pentru 20 de oraşe Acum, banca reduce avansul în 42 de localităţi şi îl scade până la 15%, dacă perioada de creditare este de 20 de ani

Banca Comercială Română (BCR) a făcut al doilea pas înapoi după intrarea în vigoare a Legii dării în plată, extinzând numărul oraşelor unde cere avans mai mic pentru creditele ipotecare, de la 20 la 42 de localităţi.

Mai mult decât atât, pentru împrumuturile acordate pe o perioadă de 20 de ani, BCR scade avansul la 15%, în cele 42 de localităţi.

Iniţial, banca a majorat avansul la creditele ipotecare la 35%, la începutul lunii mai, înainte ca Legea dării în plată să intre în vigoare.

Reprezentanţii băncii au anunţat, la acea vreme, că majorarea avansului la 35% este însoţită şi de creşterea sumei minime care putea fi împrumutată, de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar şi de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului, de la 30 de ani la 25 de ani.

Reprezentanţii BCR au menţionat, ieri, într-un comunicat, că strategia băncii a fost adoptată în baza următoarelor argumente:

"1. piaţa imobiliară din oraşele medii şi mari cunoaşte o dinamică accelerată, dar şi un grad de lichiditate crescut;

2. soluţia vine în sprijinul clienţilor care sunt obligaţi să deţină un avans considerabil, având în vedere nivelul de preţ mai ridicat al locuinţelor din oraşele medii şi mari;

3. marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar se concentrează în centrele urbane de mărime mijlocie şi mare".

Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail BCR, a declarat: "BCR s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare şi mai accesibil finanţator imobiliar din România. Am identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Darea în Plată, deoarece avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar în România. Ne străduim să oferim o soluţie reală la problema calităţii scăzute a fondului locativ din România: locuinţe vechi, aglomerate şi înghesuite, cu nevoie de modernizări şi reabilitări şi chiar cu risc seismic ridicat.

În acest context, Banca Comercială Română reconfirmă estimările conform cărora legea Darea în Plată creează premise negative care vor genera inegalităţi sociale, în pofida faptului că instituţiile bancare vor găsi soluţii de reducere a avansurilor la creditele de locuinţă pentru categorii specifice de clienţi".

Comunicatul BCR mai arată: "La două luni de aplicare a legii Darea în Plată, BCR a dat publicităţii o analiză conform căreia instituţiile bancare din România nu vor putea ignora riscul general creat de legea Darea în Plată, ci vor putea identifica doar soluţii particulare, în funcţie de profilul clienţilor şi lichiditatea pieţelor imobiliare regionale. Conform acestei analize, avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt înseamnă pentru clienţi o perioadă mult mai redusă de creditare ori criterii de venit mult mai stricte".

BCR reiterează faptul că Legea Darea în Plată "a fost elaborată într-o paradigmă eronată (şi susceptibil neconstituţională), constituindu-se ca un risc de instabilitate financiară şi reducând credibilitatea mediului de investiţii local".

Bancherii au spus, în câteva ocazii, în ultima vreme, că cererile din domeniul creditării sunt foarte puţine.

În acest context, o altă instituţie de credit care a redus avansul pentru creditele ipotecare este Piraeus Bank, BRD Groupe Societe Generale fiind prima care a anunţat că analizează posibilitatea unei astfel de măsuri.

Majorarea avansului la creditele ipotecare a fost o mişcare publicitară din partea băncilor, consideră Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), estimând că în perioada următoare avansurile vor reveni la un nivel echilibrat, care să permită consumatorilor să se împrumute.

În opinia domniei sale, un factor care a dus la majorarea avansului a fost acela că împrumuturile ipotecare acordate de bănci erau aproape exclusiv prin programul Prima Casă, cu avans de 5%.

"Dacă 90% din business merge pe Prima Casă, pe restul de 10% îţi permiţi să vii să alarmezi consumatorii, pentru că nu îţi afectează major afacerea", susţine domnul Iacob, care consideră că, după ce plafonul pentru Prima Casă a fost epuizat, a devenit clar că avansul la creditele ipotecare trebuie să revină la niveluri suportabile, care pot acomoda cererea cu oferta.

Legea dării în plată, care prevede stingerea datoriei odată cu cedarea către bancă a imobilului pus garanţie, a intrat în vigoare la 13 mai anul curent. Banca Naţională a României a avertizat în mod repetat asupra efectelor pe care estima că le va avea noua reglementare, susţinând că legea va conduce la un risc sistemic sever.

Recent, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că au fost depuse la bănci doar circa 4000 de notificări de dare în plată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb