Banca Elveţiei a pierdut 10 miliarde dolari din declinul preţului aurului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2014

SNB este listată la Bursa din Zürich. Aproape 55% din acţiunile băncii sunt deţinute de instituţii publice, inclusiv de guvernele şi băncile cantoanelor. Restul este în proprietatea investitorilor privaţi.

SNB este listată la Bursa din Zürich. Aproape 55% din acţiunile băncii sunt deţinute de instituţii publice, inclusiv de guvernele şi băncile cantoanelor. Restul este în proprietatea investitorilor privaţi.

SNB nu va distribui profit către confederaţie şi cantoane

Banca centrală a Elveţiei (SNB) va anula plata anuală aferentă lui 2013, către guvern, ca urmare a declinului preţului aurului, care i-a cauzat pierderi de 9 miliarde franci (10 miliarde dolari).

Anul trecut, preţul aurului a înregistrat cel mai mare declin din 1981, pe fondul redresării economiei globale. În condiţiile date, valoarea rezervelor SNB de 1.040 de tone de aur era de 37,844 miliarde franci la finele lunii noiembrie, conform datelor băncii. SNB a mai avut rezerve în valute de 446,4 miliarde franci.

"SNB nu poate distribui profit", a anunţat banca centrală elveţiană, menţionând: "Acest lucru afectează atât plata de dividende către acţionari, cât şi distribuţia de profit către confederaţie şi cantoane".

Cele 26 de cantoane ale Elveţiei sunt cei mai mari acţionari ai băncii centrale. Împreună cu guvernul, acestea primesc o plată anuală de un miliard de franci, dacă rezerva de distribuţie nu este negativă.

În prezent, circa 20% din rezerva de aur a SNB este ţinută în Bank of England şi 10% la Bank of Canada. Restul se află pe plan intern.

Amintim că preţul futures al aurului a scăzut cu 28% în 2013, pe piaţa americană, acesta fiind primul declin anual din 2000. La finele anului trecut, cotaţia aurului era de 1.202,30 dolari/uncie la Comex New York.

Preţul metalului galben a urcat cu peste 500% în cei 12 ani încheiaţi în 2012, pe fondul deprecierii dolarului. Avansul a accelerat începând cu luna decembrie 2008 şi a continuat până în iunie 2011, în condiţiile în care Fed a derulat programul de achiziţii de obligaţiuni şi a păstrat costul împrumuturilor la un nivel minim record (apropiat de zero), ca să susţină redresarea economiei americane. În situaţia dată, preţul aurului a atins, în septembrie 2011, nivelul maxim istoric de 1.923,70 dolari uncia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb