Banca Italo Romena a înregistrat o creştere de 17,5% a patrimoniului net pe 2013

A.C.
Bănci-Asigurări / 29 aprilie 2014

La finalul exerciţiului, patrimoniul net, care cuprinde şi rezultatul exerciţiului, s-a ridicat la 58,2 milioane de euro, în creştere cu 8,7 milioane de euro (+17,5%) faţă de rezultatul din decembrie 2012.

Această creştere derivă din majorarea capitalului realizat în aprilie, destinat consolidării patrimoniale a Băncii.

În data de 22 aprilie, Consiliul de Administraţie al Băncii Italo Romena a aprobat bilanţul exerciţiului 2013, care, cu toate că a consemnat o creştere de 4,5% a activelor până la valoarea de 1,19 miliarde de euro, a înregistrat un rezultat economic net negativ în valoare de 11,7 milioane de euro, datorat volumului semnificativ al provizioanelor de risc de credit, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Menţinerea unei conjuncturi economice care a dus la înrăutăţirea situaţiei veniturilor înregistrate de către companii şi populaţie, au determinat Banca să realizeze provizioane de circa 25 de milioane de euro, potrivit comunicatului. Deşi cu impact negativ asupra contului de profit şi pierdere a exerciţiului, această măsură a fost necesară pentru a adapta fondul de rezervă pentru deprecierea creditelor conform principiilor de gestiune prudenţială a băncii-mamă Veneto Banca, supusă reglementărilor Băncii Italiei.

Paolo Mariani, Directorul General al Băncii Italo Romena a declarat: "Rezultatele pozitive ale schimbărilor la nivel macro-economic în 2013 nu s-au făcut văzute încă în economia reală a ţării şi, deci, nici în activitatea de creditare. În consecinţă, Banca a adoptat de mai mult timp o abordare prudenţială cu scopul de a îmbunătăţi calitatea portofoliului de credite şi a garanţiilor aferente. Trebuie subliniat cum această abordare, deşi impactează profund rezultatele exerciţiului, este destinată să garanteze Băncii o accelerare a revenirii la rezultate pozitive odată cu relansarea economiei care îi va reactiva pe clienţii cu credite non performing în momentul de faţă".

În conformitate cu principiile de gestiune prudenţială ale Grupului Veneto Banca, volumul creditelor acordate clienţilor s-a ridicat la valoarea de 882 milioane de euro, cu o uşoară scădere la 6,9% faţă de exerciţiul precedent, respectiv de 65 de milioane de euro. Această dinamică a fost influenţată de rambursarea efectuată de către societatea Immobiliare Italo Romena aferentă finanţării acordate de către Banca în valoare de 65 de milioane de euro ca urmare a capitalizării acesteia cu aceeaşi sumă, se mai arată în comunicarea băncii.

Mariani a explicat: "Cu excepţia acestei operaţiuni, dinamica înregistrată de activitatea de creditare evidenţiază o evoluţie susţinută în anul 2013, dovedind cum Banca, în pofida conjuncturii nefavorabile a economiei reale, a continuat să-şi joace rolul de susţinător al operaţiunilor de pe piaţa românească ale companiilor şi populaţiei".

Volumul creditelor neperformante la sfârşitul anului 2013 a ajuns la 127,5 milioane de euro, în creştere cu 29,6 milioane de euro faţă de exerciţiul precedent, având o pondere de 14,4% în total portofoliu, adică sub nivelul mediei pe sistem (circa 20%).

Banca a demonstrat o bună capacitate de atragere a resurselor financiare de pe piaţă, în special pe termen mediu-lung care să-i asigure o mai bună stabilitate a depozitelor. Volumul fondurilor atrase de la clienţi a ajuns la valoarea de 660,5 milioane de euro, în creştere cu 6,3% faţă de rezultatul înregistrat la finalul anului 2012. O pondere semnificativă au avut-o depozitele la vedere, care au înregistrat o creştere de 38,6% faţă de anul precedent.

Valoarea comisioanelor nete a depăşit nivelul de 4,5 milioane de euro, înregistrând o creştere de 3,6% faţă de 2012.

Banca Italo Romena a fost înfiinţată în anul 1980 şi "reprezintă un prim exemplu de joint-venture între Italia şi România" în sectorul bancar, potrivit comunicatului.

În anul 1997 a fost deschisă Sucursala Bucureşti, iar din anul 2000 Banca Italo Romena face parte din Grupul Veneto Banca, care se află printre primele 12 instituţii financiar-bancare din Italia.

Din 2001, Banca Italo Romena şi-a dezvoltat treptat reţeaua teritorială şi portofoliul de clienţi. Dintr-o bancă orientată, la început, către segmentul corporate, în special către societăţile italiene, aceasta s-a deschis treptat şi către societăţile româneşti şi segmentul retail.

Banca Italo Romena operează prin Sucursala Bucureşti, a cărei reţea cuprinde 22 de agenţii, dintre care 5 se află în Bucureşti, iar restul în cele mai importante oraşe.

Sediul central al Băncii Italo Romena se află în Italia, în Provincia Treviso, acolo unde se află şi sediul central al Veneto Banca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb