BANCA MONDIALĂ: Datoriile private implică riscuri ascunse pentru ţările aflate în dezvoltare

S.B.
Internaţional / 16 februarie 2022

Datoriile private implică riscuri ascunse pentru ţările aflate în dezvoltare

Ţările în curs de dezvoltare trebuie să-şi consolideze rapid sectoarele financiare, a afirmat marţi Banca Mondială, avertizând că accelerarea inflaţiei, ratele dobânzilor şi nivelurile alarmante ale problemelor datoriei ar putea declanşa o reacţie globală în lanţ nemaivăzută de generaţii, informează news.ro.

Banca Mondială şi-a subliniat îngrijorările de lungă durată cu privire la lipsa de transparenţă cu privire la împrumuturile din China şi împrumuturile garantate în sectorul datoriei suverane, dar a menţionat şi riscurile crescânde ale sectorului privat, în cel mai recent Raport al Dezvoltării Mondiale.

Sondajele băncii au arătat că 46% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţările în curs de dezvoltare se aşteaptă să rămână în urmă cu plăţile datoriilor în decurs de şase luni, dar numărul a fost de două ori mai mare în unele ţări, a declarat economistul şef Carmen Reinhart, pentru Reuters.

Reinhart a spus că urmăreşte îndeaproape evoluţia datoriei sectorului privat pe pieţele emergente mai mari, cum ar fi India, Africa de Sud, Filipine şi Kenya, unde peste 65% dintre companiile mici şi mijlocii se aşteptau să aibă restanţe.

Ea a declarat în timpul unui eveniment online al Băncii Mondiale că ponderea ţărilor aflate în sau care riscă să sufere din cauza datoriilor se află într-un "teritoriu alarmant", dar politicile din sectorul financiar sunt, de asemenea, necesare pentru a aborda riscurile generate de creşterea datoriilor în rândul gospodăriilor şi al firmelor.

Turcia, al cărei rating de credit a fost retrogradat săptămâna trecută la "BB-" de către agenţia de rating Fitch, se află în criză de câţiva ani şi ar putea "fi paiul care rupe spatele cămilei", a declarat ea pentru Reuters.

Sprijinul fiscal şi monetar masiv a ajutat la atenuarea consecinţelor crizei economice declanşate de pandemie, dar politicile de toleranţă şi standardele de contabilitate relaxate ar putea ascunde "o problemă ascunsă a creditelor neperformante", a spus ea.

"Este o nevoie uriaşă de o mai bună transparenţă în ceea ce priveşte datoria sectorului privat. Ceea ce te doboară în cele din urmă nu este atât ceea ce vezi, cât şi ceea ce nu vezi", a spus Reinhart, avertizând împotriva unui fals sentiment de linişte faţă de sănătatea financiară a gospodăriilor şi a firmelor.

Şeful Băncii Reglementelor Internaţionale, Agustin Carstens, a declarat în cadrul evenimentului Băncii Mondiale că multe dintre politicile macroeconomice adoptate de guverne în timpul pandemiei şi-au atins limitele şi că acum sunt necesare noi politici pentru a spori rezistenţa firmelor private şi a sprijini ocuparea forţei de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb